De nieuwe hitlijst voor Artiesten, Bands en DJ’s?

Of je nu bekend bent of nog aan het prille begin van een carriere staat. Elke zichzelf respecterende Artiest, Band of DJ begeeft zich tegenwoordig in het online domein. Vorig jaar op Eurosonic/Noorderslag is er dan ook al door diverse mensen gepresenteerd wat Social Media kan betekenen voor een Band of Artiest. Zo verslaat Stephan ten Kate op Frankwatching drie presentaties.

Een presentatie over de band Only Seven Left ‘De band is trots op de binding die ze hebben met hun fans, onder andere door de inzet van YouTube, Twitter, Hyves, Facebook, Myspace en hun eigen website. Aangezien het jongste bandlid 17 jaar is en het oudste 27 jaar, benoemt de Wijs internet als ‘logisch’. Ze proberen via verschillende kanalen persoonlijke content aan te bieden die niet alleen leuk is, maar ook concreet (‘géén teasers!’) en betrokken.’

Een presentatie over Blof en Concert at Sea waar ze druk bezig zijn met Social Media zo blijkt uit de tekst ‘Om die reden zetten ze nu Twitter,Hyves, YouTube en Facebook in (hoewel op dat laatste platform er niet echt een eigen actieve pagina bestaat). Het betekent niet dat de volledige band op alle kanalen actief is. Zo wordt het YouTube video archief gerund door een fan, en wordt het Twitter account voornamelijk gerund door hun chauffeur Ron (hoewel de zanger Paskal aangeeft dat hij dat voornamelijk doet).’

En natuurlijk ontbreekt een presentatie van Eerste Hulp Bij Plaatopnamen (Niels Aalberts) niet ‘Aalbert’s sluit af met de mededeling dat het web en sociale media niet de holy grail is die gelijk resultaten oplevert. Het is ongelooflijk hard werken. Wat heel mooi is, is dat de inzet van deze kanalen heel belonend kan werken: een fan die via Twitter zijn waardering uit, is soms waardevoller dan de verkoop van 20 albums.’

Kortom Artiesten en Bands zijn druk bezig zich een weg te vinden in het Social Media landschap zo blijkt tijdens Eurosonic/Noorderslag vorig jaar. Waar leidt dit de komende tijd allemaal naar toe? Er ontstaan spontaan nieuwe lijsten zo blijkt. Zogenaamde Social Media Rankings. Artiesten, Bands en DJ’s worden in lijsten gezet en worden zo met elkaar vergeleken.

Billboard Social 50

Zo is er al de Billboard Social 50 en Next Big Sound waar je kunt zien welke artiest het snelst beweegt op internet en welke artiest het meest populair is op de belangrijkste Sociale kanalen. Rankingz geeft een lijst met Deejays weer. Wie is het populairst en heeft de beste reputatie.

DJ's op Rankingz

Wat zou het effect kunnen zijn van dit soort lijstjes? Programmeurs en Boekers zullen naast dat ze doodgegooid worden met demo’s en internetfilmpjes steeds meer inzicht krijgen in hoe Artiesten, Bands en DJ’s zich manifesteren op het internet. Waarom nog een artiest, band of DJ boeken die helemaal geen online presence heeft? Als er online geen fans zijn, zijn er waarschijnlijk ook geen fans die naar een optreden, concert of evenement komen zou een simpele redenering kunnen zijn.

Het wordt eenvoudiger nieuwe Artiesten, Bands of DJ’s te signaleren. Risico’s kunnen worden verkleind door Artiesten, Bands en DJ’s te programmeren in te grote zalen of podia doordat inzichtelijk wordt hoe groot hun fanbase nu eingelijk is en waar deze vandaan komt.

Verkopen is niet meer de belangrijkste factor, zo lijkt het. Views, plays, mentions, verkeer, sentiment en online bezoekers zijn enkele van de factoren die relevant zijn geworden voor een Artiest, Band of DJ. Online reputatie zal straks het succes van een Artiest, Band of DJ gaan bepalen is het inzicht dat zo langzamerhand ontstaat. De Top 40 of de Mega top 100 verliezen hun kracht als graadmeter. Zijn Social Media Rankings dan de nieuwe hitlijsten?

Klein voorbeeld van lijstje Nederlandse Artiesten en Bands:

Vind hieronder andere columns op #D2W:


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

8Reacties

Voeg toe
  1. 2
    Jeroen

    En als we het dan toch over verandering hebben … 🙂

    In hoeverre zijn lijsten dan nog belangrijk? Ik kan mij voorstellen dat het in ieder geval publieke waardering is, maar als een band of artiest in staat is om via nieuwe media de zalen vol te krijgen, airplays en downloads te genereren, en waarbij iedereen een radio-station (zoals een Spotify playlist) kan starten airplays er vrijwel niet meer toe doen.

  2. 3
    Jeroen

    Ha Denis, in de eerste plaats leuk dat je bij SMC010 was. Ik weet niet zeker of Will Mills van Shazam gesproken heeft over de ‘forecasting’ mogelijkheden die een tool als Shazam biedt, maar zij – Shazam – zijn op basis van het aantal tags inderdaad in staat om een voorspelling te doen over de top 10 voor de komende maand. Daarnaast krijgen zij op basis van de data (tags) ook inzage in de ‘evolutie’ van een hit over tijd.
    Van wat ik begrepen heb van Will, zijn deze mogelijkheden (nog?) niet beschikbaar voor artiesten, maar potentie heeft het zeker.

    De vraag ik persoonlijk nog interessanter vindt; ligt een actief media profiel ten grondslag aan het social media succes, of gaat het (nog steeds) om de feitelijke muziek? Wat mij betreft is er een essentieel verschil tussen een dergelijke social media chart (een ‘intentieverklaring’ van aankoop of bezoek van een concert) en een sales chart (een constatering van gedrag).

    • 4
      Denis Doeland

      Dag Jeroen. Dank voor jouw reactie. Inderdaad zal Shazam een voorspellende waarde gaan krijgen, immers kunnen zij aan de hand van hun data straks trends voorspellen.

      Het zal altijd in eerste instantie om de muziek gaan. Immers geen goede muziek betekent geen fans in mijn optiek. Doch echter denk ik persoonlijk dat Social Data een belangrijke rol gaat spelen. Hedentendage wordt een hitlijst nu niet alleen op basis van fysieke verkopen samengesteld, maar ook op basis van airplay, downloads en streams. De verscheidenheid in de chart is een mix die dan kan geinterpreteerd als populariteit. Sociale data is daar een mooie toevoeging bij. Het hebben van een goede online reputatie en het hebben en onderhouden van connecties in het internet ecosysteem wordt dan een mooie opgave voor een artiest en zijn of haar management 🙂

      Heerlijk toch die veranderende wereld?

Plaats jouw reactie