SONY BMG bestaat niet meer

Sony Corporation of America heeft vandaag bevestigd dat het de Bertelsmann-aandelen in SONY BMG (50%) overneemt. Welk bedrag met de transactie gemoeid is, is niet officieel bekendgemaakt, maar de vraagprijs bedroeg €1,8 miljard. Insiders noemden dit bedrag in het huidige economische klimaat echter onhaalbaar, en achtten een verkoopsom van €1 miljard realistischer. Volgens het Duitse Mediabiz.de houdt Bertelsmann aan de transactie slechts ruim €530 miljoen over, en daarbovenop €175 miljoen als winstdeling uit de huidige balans. Sony wordt hiermee enig aandeelhouder in de major die door de deal, waar al langere tijd geruchten over gingen, zal verdergaan als Sony Music Entertainment Inc. Deze naam bestond uiteraard al jaren in het entertainmentlandschap, totdat het bedrijf, in augustus 2004 met BMG fuseerde. De transactie moet nog wel goedgekeurd worden door de relevante kartelautoriteiten.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Bertelsmann een aantal Europese muziekrechtencatalogi over van SONY BMG. Deze catalogi, met werk van meer dan tweehonderd artiesten, zullen door Sony Music verspreid blijven worden. Bertelsmann noemt de overname van de catalogi in een statement ‘een belangrijke stap richting de geplande ontwikkeling van een licentie- en managementplatform voor de exploitatie en marketing van muziekrechten onder het merk BMG’. BMG verschuift zijn focus dus van dragers naar rechten. Hartwig Masuch wordt managing director van het bedrijf en zal zijn zetel in Berlijn hebben. Maximilian Dressendörfer wordt vice president.

Sony en Bertelsmann zijn ook overeengekomen hun fabricage en distributie te blijven verdelen tussen Sony’s perserijen (Sony DADC) en Bertelsmanns dienstverleningstak (Arvato).

Bron: Entertainment-Business.nl


Plaats jouw reactie