TNO: Filesharing niet per saldo negatief

TNOVolgens een rapport van TNO zijn de economische gevolgen van filesharing voor de welvaart in Nederland per saldo positief. De omzet van de contentindustrie vermindert, maar de consument krijgt toegang tot meer cultuurproducten.

De ministeries van Economische Zaken, OCW en Justitie hadden aan TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar de economische en culturele gevolgen van filesharing. De instituten voerden dit uit door het bestuderen van statistieken en wetenschappelijke literatuur, gesprekken met downloaders en de contentindustrie en een representatieve enquete onder de bevolking.

Volgens een schatting van de onderzoekers hebben in Nederland 4,7 miljoen mensen de afgelopen 12 maanden wel eens iets onbetaald gedownload. De overgrote meederheid van de mensen downloadt hierbij muziekbestanden. TNO schat dat het afgelopen jaar 4,3 miljoen mensen muziek hebben gedownload, gevolgd door 1,4 miljoen mensen die films hebben binnengehaald en 1 miljoen mensen die de voorkeur gaven aan games.

Een van de conclusies van het rapport is dat de vaak gehoorde claim van de muziekindustrie dat iedere download een gemiste verkoop is, niet waar is. De meeste downloaders zouden de muziek niet kopen, als zij deze niet gratis konden binnenhalen. De onderzoekers erkennen overigens dat er wel degelijk een negatief effect is op de omzet, maar daar staat tegenover dat veel downloaders toegang hebben tot muziek die zij anders nooit zouden hebben gekocht. De conclusie is dat er per saldo welvaartswinst is.

“Mensen die wel eens muziek of films downloaden zijn niet vaker of minder vaak muziek- en filmkoper”, aldus de onderzoekers van TNO in hun rapport. “Van degenen die onbetaald muziek downloaden, koopt 68 procent ook muziek, terwijl dit voor 72 procent van de niet-downloaders geldt. Deze verschillen zijn statistisch verwaarloosbaar. Voor games geldt echter dat de gamesdownloaders significant vaker ook kopers zijn: 67 procent van de downloaders is koper, terwijl 51 procent  van de niet-downloaders games kopen. Kopen en downloaden van games gaan dus hand in hand.”

De onderzoekers zijn van mening dat de muziek- en filmindustrie er goed aan doen om hun bussinessmodel bij te stellen aan de veranderende omstandigheden. Het runnen van een bedrijf op basis van alleen de handel in muziekopnames lijkt niet meer rendabel te zijn. Andere inkomstenbronnen zoals concerten, merchandising en sponsoring zouden het gat kunnen opvullen. De filmindustrie kijkt aan tegen een forse daling van de dvd-verhuur, maar daar staan een stijging van de verkoop en het bioscoopbezoek tegenover. Pc-spellen worden wel veel gekopieerd, maar consolegames veel minder, zodat ook de gamesindustrie niet hoeft te wanhopen.

Download hier het rapport.

Bron/Origineel Artikel: Tweakers.net

Plaats jouw reactie