Column: Het vacuüm van de muziekindustrie

Het Nederlandse spreekwoord luidt: ‘Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen.’ Waarom lijkt het er op dat dit wel aan het gebeuren is met de muziekindustrie. Heeft de muziekindustrie niks van het Napster-tijdperk opgestoken?

In de zomer van 1999 hebben twee studenten een online muziek dienst opgezet, Napster genaamd. Ze benadrukken destijds dat het geen muzieksite was, maar een platform waar de ene persoon thuis een bestand (voornamelijk muziek) upload, waarna vervolgens een andere gebruiker, op de gehele wereld, het er weer vanaf halen (download). Voor de leken: dit wordt peer-to-peer genoemd. De muziekindustrie probeert vanaf het begin Napster aan banden te leggen.

Lees hier de hele column

Related articles

Enhanced by Zemanta

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe
  1. 2
    Jeroen Beltman

    Duidelijk en helder geschreven stuk. Ben het helemaal met je eens stelling dat de muziekindustrie eens kansen moet omarmen en benutten in plaats van afstoten en krampachtig hun oude business model proberen te handhaven… Ze zouden toch geleerd moeten hebben inmiddels.

    Er zijn genoeg manieren om geld te verdienen alleen niet meer volgens het traditionele model.

    Groet Jeroen

Plaats jouw reactie