Achtergrond: Handige tips voor schrijvers en uitgeverijen van boeken

Geschatte leestijd - 5 minuten

De waarde van een schrijver komt heden ten dage op de markt tot stand, niet achter een bureau of op het kantoor van een uitgeverij of agent. Lezers of fans willen dicht bij een schrijver staan en zelf bepalen hoeveel zij bereid zijn te betalen voor een (digitaal) ‘boek’ of een lezing door een schrijver.

Winst is geen doel

De winst van een schrijver is direct gerelateerd aan het bedrag dat lezers of fans bereid zijn te betalen voor de waarde die een schrijver bij de inhoud van zijn tekst biedt. Uiteindelijk is de winst voor een schrijver en de aan hem gerelateerde uitgeverij een beloning, geen doel.

Natuurlijk kennen we allemaal deze uitdrukkingen en termen, maar als je om je heen kijk zie je dat veel schrijvers en uitgeverijen moeilijkheden hebben om de lezer of fan centraal te stellen. Toch biedt het centraal stellen van de lezer of fan een ultieme kans. Verhogen van financiële balanswaarde van de schrijver en zijn uitgever is het gevolg wanneer men slim omgaat met exploitatie van de content en de lezers.

Tips voor schrijvers en uitgevers

Hier wat handige tips voor schrijvers en uitgevers van boeken wanneer ze toch besluiten nieuwe formaten uit te gaan geven en de virtuele wereld gaan betreden. Het volgen van een goede content- en internetstrategie is feitelijk waar het voor schrijvers van boeken allemaal om gaat.

Bij een goede content- en internet- strategie dien je het principe ‘Content = King = Data’ in de gaten te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten die men in de gaten dient te houden. Hieronder een aantal bruikbare tips:

  • Eigen domein en de sociale online werelden. Alle online omgevingen dienen onderdeel uit te maken van de totale internet- en content- strategie.
  • De gehele catalogus dient goed beschikbaar te worden gemaakt in de diverse zoekmachines, dit verhoogt het verkeer naar de diverse online werelden.
  • Denk na over de indentiteit van de schrijvers omarm en betrek hen in de gehele content- en internet- stragie (lees ook: investeren in fans, wat voor artiesten opgaat gaat ook voor schrijvers op).
  • Omarm sociale identiteiten, vraag de gelieerde schrijvers en lezers om connectie te maken met hun Facebook, Twitter of andere bekende identiteiten zoals een Gmail-account. Het laten maken van het zoveelste gebruikersnaam en wachtwoord is immers niet meer van deze tijd.
  • Omarm sociale content, met andere woorden foto’s, filmpjes e.d. van (alle mogelijke) lezers, die gemaakt zijn tijdens bijvoorbeeld een boeksigneersessie. Geef ruimte in het eigen domein of een van de sociale werelden voor het uploaden van foto’s en filmpjes van derden.
  • Deel alle eigen relevante content via alle mogelijke sociale werelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eigen Flickr-, Picasa- of YouTube-kanaal.
  • Neem deel in de online conversatie met lezers: luister, anticipeer en voer dialoog of openbaar, volg en informeer.
  • De online werelden alsmede de content zullen op elke wijze en naadloos benaderbaar dienen te zijn: via desktop, labtop, smartphone, ipad e.d. Zorg voor de juiste weergave op elk apparaat via elke browser en neem afscheid van DRM.
  • Koppel de aanwezige klantendatabase(s) aan sociale analytics en web analytics. Zo kan er onder andere bepaald worden wie van de lezers het meest invloedrijk is.

Nieuwe geldstromen

Er onstaan voor een boekuitgeverij een geheel nieuwe geldstromen. Mogelijke nieuwe inkomsten zouden kunnen komen uit;

  • Freemium is een van de businessmodellen van de laatste jaren. In het kort draait het er bij Freemium om dat men bezoekers en naamsbekendheid krijgt door ‘gratis’ diensten of producten te leveren. De inkomsten worden later door een ‘premium’ dienst of product aan te bieden gegeneerd. Webwinkels geven bijvoorbeeld een deel van hun dienst of product gratis weg (zo lijkt het, immers staan hier vaak advertentie-inkomsten op het platform tegenover of vraagt men om met een ‘tweet’ of ‘like’ te betalen) en verzamelen hiermee klantgegevens die geïnteresseerd zijn in het product of hiermee wordt het product gratis gepromoot. In de toekomst zouden ze nieuwsbrieven en speciale acties naar deze bezoekers kunnen sturen of zouden ze connectie kunnen maken en proberen hen te converteren naar betalende bezoekers. Een dergelijk Freemium-model is op de website of via een app van de boekuitgeverij mogelijk, denk bijvoorbeeld aan advertentie-vrije boeken of eerst enkele boeken gratis te geven en vervolgens daarna tegen een acceptabele vergoeding toegang te verlenen tot de gehele database.
  • Sponsoring of advertenties in de diverse online werelden. Laat schrijvers online lezingen doen via YouTube bijvoorbeeld. Het is namelijk mogelijk met diverse partijen, zoals YouTube een overeenkomst aan te gaan voor het openbaren van content. Kern van de overeenkomst is het delen van inkomsten die worden gegenereerd door het aantal paginaweergaven of keren dat de video wordt bekeken. YouTube zal advertenties weergeven naast of in video’s op het eigen kanaal. Standaard schakelt YouTube drie aanvullende inkomstenbronnen in. Daarnaast kan men ruimte voor advertenties of sponsoring in het eigen domein (lees: website of blog) beschikbaar maken tegen betaling.
  • Maak de catalogus beschikbaar voor services of apps van derden in ruil voor een vergoeding en data. Bedenk een licentiemodel.

Bijkomstige effecten

Het openbaren van de gehele catalogus van een boekuitgeverij gaat tevens nog andere effecten opleveren. Bijkomende positieve effecten zullen zijn:

  • De publicatie van alle werken draagt bij aan de online marketing van de boekuitgeverij, schrijvers en titels. De naamsbekendheid van de boekuitgeverij en de aan haar gelieerde schrijvers zal omhoog gaan en de reputatie van beiden zal toenemen.
  • Er wordt waardevolle data van de geinteresseerde lezers vergaart. Deze data zorgt ervoor dat men betere inzichten verkrijgt, betere beslissingen zal nemen en betere strategieën voor de toekomst zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de mogelijk te voeren catalogus of manuscripten van het schrijversgilde eerst van te voren te peilen bij het gevolg aan lezers.

Lees ook:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie