Rapport: Top DJ’s onder de loep 2012

De Winter Music Conference 2012 is weer achter de rug. De meeste top DJ’s hebben hun set op het Ultra Music Festival 2012 weer gedraaid en zijn inmiddels al weer naar de volgende bestemming. Vorig jaar rond deze tijd heeft #D2W een inzicht rondom top DJ’s gedeeld. Ook dit jaar heeft DDMCA weer een rapport gemaakt over 10 top DJ’s. Er is gekeken naar de links van de websites op Facebook, de kwaliteit van de website en de online reputatie van de DJ’s. In het rapport vind je David Guetta, Tiesto, Skrillex, Armin van Buuren, Swedish House Maffia, Aviici, Markus Schulz, Above and Beyond, Deadmau5 en Afrojack.

Ondanks de zeer grote getallen die veel DJ’s weten te realiseren kun je het volgende opmerken. Bij veel DJ’s ontbreekt een duidelijke strategie en inzicht in de online wereld. Er gebeuren online activiteiten ad hoc, ongestructureerd en zonder cohesie tussen verschillende aspecten die elkaar kunnen versterken. Indien er structuur en samenhang wordt aangebracht op alle online-gerelateerde activiteiten, kunnen de effecten beter worden gemeten en kan er slimmer en beter worden ingespeeld op veranderingen in de toekomst.

EdgeRank heeft de waarde van Clicks en Shares vergeleken om vast te kunnen stellen hoe zij de statistieken beïnvloeden. Voor elke Like die een bepaalde Post oplevert, ontvangt men gemiddeld 3,1 Clicks. Voor elke Comment die een Post oplevert daarentegen, ontvangt men gemiddeld 14,7 Clicks. Uiteindelijk betekent dit dat hoe meer er op op updates wordt gereageerd, hoe meer Clicks men zal ontvangen. Wat interessant is, is dat een Comment ruim 4 x zoveel oplevert aan Clicks als een Like.

Het delen oftewel Shares van Links zijn enorm belangrijk in het realiseren van zichtbaarheid voor content. Likes en Comments op desbetreffende Links zijn nog belangrijker, zij zorgen voor traffic. Soms kan enkel het vragen aan volgers om een post te delen al genoeg opleveren. Traffic naar het eigen domein kan significant toenemen wanneer er een goede ‘linkshare’ strategie wordt gehanteerd. Kijkende naar de getallen uit het rapport kun je enkel en alleen concluderen dat geen van de DJ’s een actieve Facebook Link strategie heeft.

Het hebben en het goed onderhouden van een online reputatie is enorm belangrijk. Verkoopaantallen zijn niet meer de belangrijkste factor, zo lijkt het. Views, plays, mentions, verkeer, sentiment en online bezoekers zijn enkele van de factoren die relevant zijn geworden voor een DJ. Online reputatie zal straks het succes van een DJ gaan bepalen is het inzicht dat zo langzamerhand ontstaat. De huidige vorm van de  hitlijsten zoals de Top 40 of de Mega top 100 verliezen hun kracht als graadmeter.

Alhoewel de online reputatie van de meeste DJ’s er goed uitziet kun je wel concluderen dat alle DJ’s gewoonweg meegroeien met de trend van de groei van socialen netwerken. Een enkele DJ zoals Armin van Buuren ziet zijn netwerk sterker groeien omdat een tour zoals A State of Trance geheel via internet ondersteunt wordt. Daar zie je dan ook een grotere toename van het aantal fans dan normaal.

Ofschoon de DJ’s vandaag de dag over meer gegevens van (mogelijke) klanten, fans of volgers kunnen beschikken dan ooit tevoren, wordt het overgrote deel van deze gegevens niet opgeslagen en niet op waarde geschat. Men mist hierdoor kansen op het vergroten van haar database-bestand en haar bereik. Tevens vergeet men daarmee wel misschien het allerbelangrijkste, namelijk waarde in geld toe te voegen aan zijn financiële balans.

Een uitgebreide analyse is prioriteit met het oog op groei op middellange tot lange termijn. Data-analyse is de logische en volgende stap voor de sales en marketing-afdeling. De optelsom van scoren in zoekmachines, adverteren en aanwezig zijn en het sturen van de doelgroep alleen volstaat niet. Verbanden leggen, uitspitten en omzetten in een internetstrategie oftewel online strategie is de nieuwe koers die men dient te varen.

Tot slot is er gekeken naar de websites van de DJ’s. De meeste DJ’s scoren een voldoende maar toch is er ruimte voor verbetering. Het ontbreken van een goed ecosysteem, goede zoekmachine-strategie, goed te gebruiken zijn op mobiele apparaten en veelal geschreven content zijn wel aspecten waar aandacht aan besteed dient te worden door het management van de DJ’s.

Wil je het originele rapport downloaden? Klik dan hier …

Gerelateerde posts

Misschien ook leuk

Vind je de rapporten van #D2W leuk en interessant?  Wil je een bijdrage doneren of #D2W gewoonweg sponsoren klik dan hier …


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie