Achtergrond: De financiële waarde van data van artiesten

Geschatte leestijd - 5 minuten

Wat beweegt de groep mensen die een artiest, DJ of voetballer volgt op Facebook, Twitter of YouTube? Welke kledingmerken zijn populair binnen de groep die een bepaalde artiest, DJ of voetballer volgt? Door de inhoud of interessedata van de sociale media kanalen te verzamelen, te analyseren en te groeperen, ontstaan marketingprofielen. Wat is de financiële waarde van deze profielen?

Fans praten met elkaar

Volgers van artiesten “praten” met elkaar. Niet alleen in de kroeg, maar ook op het internet binnen bepaalde netwerken die daarvoor beschikbaar wordt gesteld. Ze chatten, tweeten, bloggen over auto’s, telefoons, muziek, films, energie, duurzaamheid, horloges, scooters, etc..

‘Wanneer een artiest fans verzameld en de profielen van zijn volgers zijn meer dan voorheen bekend, kan doelgerichte marketing worden toegepast. Een mobiele aanbieder van telefonie zoals Vodafone zal afhankelijk van de doelgroep en kennis over die doelgroep wel of niet breed willen adverteren. Breed adverteren door Vodafone zal gewenst zijn wanneer het publiek van de artiest veelal met een andere aanbieder telefoneert. De inzet en doel van Vodafone zal zijn om nieuwe consumenten te binden. De zogenaamde overstappers. De promotie van Vodafone zal gericht zijn op het overstappen en niet alleen op naamsbekendheid. Specifieke acties kunnen door Vodafone in samenwerking met de organisatie van het event bedacht worden om mensen over te halen naar Vodafone.’

Wat voor telefoonaanbieders geldt, kan ook gelden voor energieleveranciers of merken zoals Samsung of LG. Horloge merken (TW Steel, Breitling, Swatch) kunnen naamsbekendheid verder opbouwen, maar ook een nieuw model promoten.

Huid/haarverzorgingsproducten kunnen actief gepromoot worden, wanneer bekend is dat de volgers er over praten binnen de sociale netwerken.

Hoe nu de waarde vast te stellen?

Allereerst wordt er gekeken naar de basis informatie die aanwezig is. Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Zijn deze mensen te bereiken en staan ze dit ook toe via dezelfde sociale media? Indien er een volledige profiel uit de connectie kan worden vergaard, zal dit een standaardwaarde opleveren. De standaardwaarde is een gemiddelde van wat de markt over heeft om data aan te schaffen gebaseerd op tarieven van de normale traditionele marketing dataleveranciers. De standaardwaarde ontstaat nu in het eigen ecosysteem. Bij de standaardprofielen worden overlappen geëlimineerd en wordt tevens rekening gehouden met het feit dat mensen stoppen met het volgen van de artiest. De zogenaamde “churn rate” of ook wel “afhakers”.

Daarnaast is er binnen het model een inschatting gemaakt of een merk een laag, gemiddeld of hoog marketingbudget heeft. Ondergoed, sokken zullen lagere marketing budgetten hebben dan leveranciers van energie, of makers van juwelen.

Vervolgens is een waarde gekoppeld aan het product/dienst zelf en de soort artiest. Een DJ zal minder snel verzekeringsproducten kunnen promoten, maar wel audio apparatuur of een bepaald kledingmerk. Er is hier sprake van zogenaamde toepasbaarheid. Een product of dienst is laag, gemiddeld of hoog toepasbaar bij een bepaalde artiest.

Met deze gegevens wordt een totaal som gemaakt per categorie, bovenop de vaste waarde van de standaarddata van de profielen. Een artiest die van alle volgers alle standaarddata heeft verzameld en kan gebruiken, heeft al snel een hoge aanvangswaarde.

Wanneer daarbovenop ook kan worden verzameld wat deze mensen bezig houdt, kunnen scherpe en doelgerichte marketingprofielen ontstaan per productgroep, zoals auto’s, kleding, verzorging, etc …

Een rekenvoorbeeld

Per productgroep, welke kan bestaan uit meerdere aanbieders, wordt de contacten waarde bepaald van de toekomstige kasstromen, per marketingprofiel bovenop het standaard tarief. Onderstaande tabel geeft een weergave:

SoortStandaard budgetToepasbaarheid (1 – 5)Gewogen waardeStandaard waardeTotale waarde
Kleding€ 1,502€ 0,60€ 4€ 4,60
Horloges€ 1,754€ 1,40€ 4€ 5,40
Etc…

Binnen de waardering wordt standaard uitgegaan van het feit dat slechts voor 35% van alle tweets, chats en share op het netwerk achterhaald kan worden wat mensen werkelijk boeit. Van het totaal aantal volgers wordt slechts met 35% gerekend, natuurlijk kan dit percentage naar beneden worden bijgesteld voor een conservatievere berekening. Een rekenvoorbeeld met 35%:

  • Een artiest heeft 650,000 schone profielen en volgers. Wanneer van alle volgers de standaard informatie volledig is, zal dit € 4,- per volledig profiel opleveren. In dit geval € 2,6 miljoen.
  • Van de 650,000 volgers wordt uitgegaan van een “catch” ratio van 35%. Dat betekent dat van 227,500 volgers kunnen marketingprofielen opgesteld worden.
  • Voor de kleding industrie kan dit een bedrag voor de artiest opleveren van 227,500 maal € 0,60 = € 136,500. Voor de horloge industrie, waar de artiest veel meer aanhang heeft en kan maken, zal dit nog eens € 318,500 (namelijk 227,500 maal € 1,40) op kunnen leveren.

Een praktijkvoorbeeld

Zo kun je diverse andere productgroepen waarderen voor de artiest hetgeen de totale waardering oplevert. 10 Nederlandse artiesten die volgens een dergelijk model zijn gewaardeerd. Bij de waardering van de onderstaande artiesten is uitgegaan bij het vergaren van data  van 20% van het standaardprofiel en 25% catch ratio via de netwerken Facebook, Twitter, Hyves en YouTube. Bekijk de financiële waarde Nick & Simon, Marco Borsato, Gerard Joling, Afrojack, Armin van Buuren, Andre Rieu, Caro Emerald, Gers Pardoel en Anouk.

Hulp nodig bij het volgende? Internet Strategie, KPI bepaling, Plan van Aanpak of Social Media en Internet Monitoring. Alle voornoemde diensten worden door DDMCA voorzien.

Lees ook

Columns die gerelateerd zijn aan dit onderwerp


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Pim van Berkel

Financial & Business advisor

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

17Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie