Connectiviteit: het startpunt van analoog naar digitaal

Op 15 november 1971 introduceerde Intel de eerste commerciële microprocessor. Dat was ongemerkt het wereldwijde startschot voor de Derde Technologische Revolutie. We zijn ons daar niet altijd even bewust van geweest. Tot nu. Waar de mobiele telefoon er dertien jaar over deed om de massa te bereiken, brak het internet in slechts zeven jaar door. De introductie van tablets heeft niet langer dan vier jaar nodig. De reis van analoog naar digitaal gaat om de steeds snellere omarming van nieuwe technologie. Dit heeft steeds radicalere effecten op de prestaties van bedrijven en merken.

Online apparaten zijn leidend in de nieuwe economie. Uit onderzoek van het internetknooppunt AMS-IX blijkt dat steeds meer mensen hun apparaten thuis verbinden met het internet. Het aantal smartphones en tablets stijgt nog steeds, van twintig en acht procent twee jaar geleden naar 43 en 44 procent nu. Desktops en laptops zijn op hun retour. De cijfers voorspellen echter dat het aantal tv’s verbonden met internet, stijgt van 38 naar 44 procent. Thermostaten van 24 naar 59 procent. Verlichting van 24 naar 56 procent en mediaspelers van 32 naar 49 procent.

Justin Rattner, Chief Technology Officer van Intel, zei tijdens het 40-jarige bestaan van de processor in 2011: “De vooruitgang die ons de komende veertig jaar staat te wachten, zal alle menselijke verwachtingen van de afgelopen 10.000 jaar evenaren of overtreffen.”

Van push- naar pull-strategie in het leggen van connecties
Apparaten bepalen in toenemende mate de manier waarop wij informatie tot ons nemen en hoe we dit beleven in het digitale ecosysteem. Teksten, audio, video en afbeeldingen hebben een enorme invloed op de levensvatbaarheid van bedrijven van nu en de toekomst. De content is leidend en genereert in steeds grotere mate inkomsten. Overal 24 x 7 x 365 verbonden kunnen zijn met mensen en bedrijven, staat centraal. We moeten van een push- naar pull-strategie omdat klanten en fans zelf op hun eigen moment bepalen of ze zaken met jou willen doen of niet. Het niet hebben van zo’n connectie met de doelgroep, leidt uiteindelijk tot veel mindere resultaten en in veel gevallen tot een faillissement.

Ger Hofstee: “Ieder bedrijf of merk zou zichzelf de volgende vraag moeten stellen: is digitaal in jouw businessmodel, bedrijfsconcept of markt aan de orde? Zo ja, waar gaat het dan pijn doen? En vervolgens, hoe kan ik die pijn voorkomen met behulp van de inzet van digitale relaties, media en content? Ofwel: kan ik dat veranderen voordat anderen dat doen? Zoals de succesvolle bedrijven Zalando en Booking.com versus de faillissementen van Schoenenreus en OAD.”

Mensen staan centraal in bedrijven van nu en de toekomst
Informatie is als het ware de nieuwe hoeksteen van de samenleving. Wereldwijd produceren mensen dagelijks een enorme hoeveelheid aan data. Ons privé- en zakelijke leven wordt geregistreerd en vereeuwigd in zeer geavanceerde databases. Deze zogenoemde cloud technologie is het volgende stadium in de evolutie van het internet. Over enkele jaren is het leveren van rekenkracht, infrastructuur, opslag, bedrijfsprocessen, applicaties en persoonlijke samenwerking in de ‘lucht’ gemeengoed. Het maken van de omschakeling naar een serviceorganisatie is dan ook absolute noodzaak.

Om de transitie van analoog naar digitaal echt te maken, moet je inspelen op het gedrag van klanten en fans. Zij bepalen de waarde van jouw bedrijf of merk. Het leggen van connecties om deze vervolgens vanuit een centrale database te onderhouden, is ‘key’. Zonder daarbij het persoonlijke aspect uit het oog te verliezen. Want mensen doen zaken met mensen tegenwoordig. Van adverteren naar activeren. Zenden is zilver, dialoog is goud.

Denis Doeland: “De tip die ik mee zou willen geven om de reis te maken van analoog naar digitaal, is: begin opnieuw! Plan een sessie waarin je doet alsof je helemaal opnieuw begint. Kijk naar de digitale wereld zoals deze er nu uitziet. Schuif die aan de kant. Teken je ideale ecosysteem en probeer verbinding te maken met de eindgebruiker. Je zult dan ontdekken dat het eigenlijk een hele makkelijke exercitie is.”

E-book ‘van analoog naar digitaal
Als jouw bedrijf of merk nu nog steeds niet door het internet is aangeraakt, heb je grote kans dat je flink achterloopt. Dat biedt een onzekere toekomst. We bevinden ons in een tijd waarin technologische veranderingen elkaar in ‘no time’ op blijven volgen. Dat heeft impact op ons dagelijkse werk en leven. Of je nu wilt of niet. Het is een must voor iedereen om de kansen van het internet zo snel mogelijk te benutten. Nieuwe digitale businessmodellen ontwikkelen die wel werken. Succes scoren met online business? Blijf Ger en Denis volgen. Het boek werd op 14 November jl. gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger tijdens de F5-sessie over digitale en sociale business-modellen. Zie hieronder de beelden.

Artikel geschreven voor gastblogger Babs Sturkenboom en tevens gepubliceerd op Emerce


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie