Analyse: 10 Nederlandse Top DJ’s op Facebook

Engagement is na het werven van fans steeds een belangrijkere doelstelling voor DJ’s op Facebook. Steeds meer DJ’s realiseren zich dat het niet gaat om het aantal fans, maar om wat je met die fans doet en wat die fans met jou als DJ doen.

Dat engagement steeds belangrijker wordt uit zich bijvoorbeeld in de toename van metrics die engagement in een cijfer proberen te vangen. Likes, comments, shares zijn een aantal parameters om engagement inzichtelijk te maken. Onderstaande grafiek laat van 10 Nederlandse Top DJ’s, zoals Martin Garrix, Nicky Romero, Afrojack en Hardwell, de engagement prestatie van de laatste zes maanden van 2014 op Facebook zien. Martin Garrix zorgt voor de meeste engagement met zijn fans, gevolgd door Nicky Romero en Afrojack.

Engagement vs Weekly Growth Dutch DJs 2014 - 6 months

De engagement ratio is in de grafiek afgezet tegen de wekelijkse groei. De grootste groeifactor in 2014 heeft Martin Garrix, gevolgd door Afrojack en de nummer 1 van de wereld Hardwell.

Engagement, daar draait het om op Facebook. Maar wat is het? Engagement kan het beste vertaald worden als ‘betrokkenheid’. Iedere interactie die een fan met een bericht van een Facebook-pagina van een DJ heeft, kan gezien worden als betrokkenheid. Een klik om een foto te bekijken, een like op een bericht, een reactie of comment plaatsen, of het delen van een bericht zijn allemaal indicatoren dat een bericht belangstelling heeft.

Hoe doen alle Top DJ’s uit de wereld het dan? En hoe doen de 10 Nederlandse DJ’s uit de bovenstaande grafiek het? Onderstaand de ‘Engagement en Interactie’ chart van DJ’s uit de DJ Mag Top 100 2013 en DJ Mag Top 100 2014 gemeten over de laatste twee maanden (November en December) van 2014 (de afbeelding is als pdf te downloaden).

Engagement and Interaction Chart DJs 2014.001Het is duidelijk dat de ‘newbie’ in de DJ Mag Top 100 Oliver Heldens goed scoort in de laatste twee maanden van het jaar. Dit geldt ook voor een aantal andere ‘newbies’. Superster van het moment Martin Garrix draait ook goed mee. De huidige nummer 1 van de wereld Hardwell staat in de subtop. Ook stijgers in de DJ Mag Top 100 als Dimitri Vegas & Like Mike staan in de subtop van ‘Facebook Engagement & Interaction Chart van 2014’.

De betrokkenheid kun je berekenen en monitoren via de engagement- en interaction ratio. Uit de tabel blijkt dat je niet de meeste fans hoeft te hebben om een hele hoge betrokkenheid te hebben. Onderin bungelen artiesten David Guetta, Skrillex en Avicii met respectievelijk 54 miljoen, 19 miljoen en 18 miljoen vrienden.

Interactie is voor de grootste groep van fans van een DJ belangrijk. Zij liken een bericht op de Facebook-pagina van DJ en geven daarmee een duidelijke voorkeur aan. Activatie is de stap die na interactie komt voor een DJ. Dit type fans willen meer dan alleen een DJ liken op Facebook. Ze willen ook reageren op posts. Dit zijn fans met een hogere betrokkenheid die zich committeren aan jou als DJ, deze fans kun je activeren en aanzetten tot actie. 

Betrokken fans zijn bereid tot meer transacties zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het Amerikaanse onderzoek stelt al in 2013: Consumenten die via social media zich verbinden met bedrijven en deze volgen, blijken trouwe klanten. Het onderzoek toont een verband aan tussen social media en omzet. De University at Buffalo (N.Y.) School of Management stelt op basis van onderzoek dat consumenten die participeren in de social media activiteiten van een bedrijf, deze vaker een bezoek afleggen in de winkel. Op basis van datzelfde onderzoek stelt Ram Bezawada, assistent professor bij de genoemde instelling, dat deze klanten gemiddeld 5,6 procent meer besteden dan de klanten zonder social media binding.

Bezawada stelt verder naar aanleiding van de uitkomsten van de studie: ‘bedrijven zouden (op social media) moeten zoeken naar de persoonlijke interactie met klanten en deze aanmoedigen zelf een bijdrage te leveren.’ Dit heet customer engagement en door vervolgens het klantgedrag te analyseren, ontstaan aanknopingspunten om klanten te binden, tijdig in te spelen op aankoopsignalen om dit uiteindelijk terug te zien in een hogere conversie. Ook in vanAnaloognaarDigitaal.nu blijkt dat er een relatie is tussen social media buzz en verkoop.

Voor DJ’s in 2015 geldt, weet wie je fans zijn en probeer te achterhalen welke fans er zijn en speel hier op in door content te creëren die zij interessant vinden. Focus vooral op interactie maar ook op het informeren en het tevreden houden van je fans is het devies. Alles draait om de betrokkenheid van je fans als DJ. Speel in op hen en weet wat ze belangrijk vinden en dit zal leiden tot hogere conversie. Op die manier creëer je een hogere betrokkenheid en daarmee dus loyaliteit. Onthoud: loyale fans zijn het bestaansrecht en de levensader van een DJ, zij zijn het die de boterham van een DJ direct of indirect beleggen.

Lees ook


(advertentie)

vanAnaloognaarDigitaal.nu



Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie