Achtergrond: Lowlands heeft moeite met digitale aansluiting

Dat Lowlands het moeilijk heeft zal niemand zijn ontgaan. De berichtgeving van de afgelopen weken gaat vooral over het nog niet uitverkocht zijn van het festival. Opmerkelijk is het dat vooral de programmering als voornaamste reden wordt genoemd waardoor het festival de laatste jaren in zwaar weer is geraakt.

Het publiek bestond bij de eerste editie, vooral uit twintigers. Dat zijn nu vijftigers. Juist het feit dat Lowlands altijd snel uitverkocht was maakte het festival moeilijk bereikbaar. Voor een nieuwe groep bezoekers is het festival tien jaar lang geen optie geweest. Een deel van het oudere publiek komt niet meer. Ze herkennen zich niet in de nieuwe muziekstromingen die worden gepresenteerd. Lowlands wil nu een nieuw en jong publiek gaan opbouwen.

Bij deze uitdaging ontstaat meteen een andere uitdaging voor de organisatie van Lowlands. De digitale uitdaging. Immers een jonger publiek is gewend digitaal te communiceren en vraagt om verbinding. DDMCA keek in samenwerking met Jibe Company naar de digitale levenscyclus van Lowlands van de afgelopen jaren. Opvallend is dat Lowlands geen exponentiële groeicurve vertoont op Facebook en op Twitter zelfs bijna de plafondfase bereikt. Onderstaande grafieken met data van Rankingz geven inzicht. Beide inzichten duiden op het niet aanwezig zijn of het falen van de implementatie van een digitale strategie.

PLC - Lowlands 2012 - 2015.001 PLC - Lowlands 2012 - 2015.002

(download hier het rapport)

Kijkende naar de digitale levenscyclus en de wens om te verjongen dan zal Lowlands ook zijn digitale strategie moeten aanpassen. Het optimaal verbinden met fans van Lowlands via de digitale netwerken is – wanneer je kijkt naar allerlei andere indicatoren als engagement- en interactie-ratios, postgedrag, en verbinding maken met de achterban via social media – niet goed gelukt de laatste jaren. Het is niet alleen tijd om de programmering op de schop te gooien, maar ook tijd om de digitale strategie aan te passen. Het gebruik van contextuele data om de doelen en doelstellingen te halen zal daarbij een grote rol gaan spelen. Lowlands moet transformeren naar een digitaal bedrijf met analoge aspecten. Een nog grotere uitdaging dus.

Lees meer


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie