Achtergrond: Zonder context in data doe je maar wat

Geschatte leestijd - 3 minuten

Steeds vaker hoor je dat organisaties zwaar hebben geïnvesteerd in software die interne gegevens oftewel gestructureerde data organiseren. In een steeds meer verbonden digitale wereld, worden deze gegevens nog steeds onvoldoende benut. Waarom? Omdat interne gegevens geïsoleerd zijn van de rest van de gegevens van het internet. Nieuws, sociale media, blogs en andere relevante bronnen worden niet meegenomen. Wat nu als je verbinding zou maken tussen al deze databronnen en op zoek gaat naar verbanden binnen de verborgen connecties?

Met behulp van een virtueel warehouse en virtuele datamining – dit in tegenstelling tot het gemiddelde analytics product dat menig organisatie gebruikt – kun je informatie uit de gehele data universum van het internet antwoorden vergaren op vragen als ‘waarom kelderde onze omzet vorige maand?’ In tegenstelling tot gewoon tot de vraag: wat is er gebeurd met onze verkoopcijfers vorige maand?

Je moet je als organisatie afvragen ‘heeft de daling in de verkoop iets te maken met de recente verkiezingen en de economische onzekerheid?’ En ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verkopen volgende keer op peil blijven als er een verschuiving in het politieke landschap plaatsvindt?’ Het identificeren van (potentiële) oorzakelijke verbanden is de sleutel in het spotten van patronen. Die maken voorspellingen mogelijk en zo kun je pro-actief maatregelen nemen.

Transformeren van gegevens

Willen organisaties vandaag de dag overleven, dan moeten ze hun gegevens contextualiseren. Zie het als een arts die weet dat een diagnose alleen op basis van de lichaamstemperatuur die hij stelt onjuist is. Het maken van beslissingen afgeleid uit een combinatie van gegevens en de daaruit voortvloeiende context is waar het om gaat. Een arts moet altijd iets weten over de leeftijd van de patiënt, de lifestyle, de voeding, het gewicht en de familiegeschiedenis om tot een betere diagnose en prognose te komen. Contextualisering is cruciaal in het transformeren van gegevens naar echte relevante informatie. Bruikbare inzichten die intelligente zakelijke besluitvorming mogelijk maken.

EDM en de Digitale Wereld

Dance-industrie

Wat betekent dit voor de dance-industrie? Social media management, pr, communicatie, marketing en verkoop wordt nu gedaan op basis van beperkte inzichten. Vaak ontbreekt de context in de communicatie tussen artiest en fan. Je ziet dan ook dat menig dienstverlener als pr-bureaus, social media management bureaus, sponsorwervers en story tellers vaak de plank mis slaan. Waarom? Omdat ze gewoonweg niet weten welke context binnen de relatie tussen artiest en fan bestaat. De context ontstaat pas wanneer informatie uit interne en externe kanalen aan elkaar gekoppeld worden. Een nieuwe uitdaging voor veel partijen.

Industrie breed kent men ook contextuele uitdagingen. Heden ten dage is een fragiele ontransparante lijst als de DJ Mag Top 100 de leidraad voor veel wereldwijde event promotors om te beslissen welke dj zij zullen programmeren op hun evenementen en festivals. Zonder dat zij enige context in deze lijst aanbrengen worden dergelijke beslissingen gemaakt. Een gevaarlijke ontwikkeling. Dit te meer omdat er andere data voor handen is die andere inzichten geeft. De dance-industrie staart zich blind op de verkeerde informatie zo lijkt het vooralsnog.

Tenslotte

Het gebruik van data met het oog op marketing-, communicatie- en/of verkoopdoeleinden kent verschillende mogelijkheden. De data die hiervoor nodig is, komt uit het ecosysteem van de dj of organisator van evenementen en festivals en daarbuiten. Bij gebruik van kenmerken van fans of klanten om aan te wenden voor marketing-, communicatie-, en/of verkoopactiviteiten dien je het volgende te doen met de data: valideren, verrijken, profileren, segmenteren, matchen, lokaliseren en beslissen. Hierdoor ontstaat de juiste context en neemt de kans tot relevantie, bereik, interactie en transactie significant toe.

Andere inzichten, dat is het waar het allemaal over gaat. De dance-industrie zou moeten willen dat de belangrijkste signalen die nu beschikbaar zijn, stevig worden verpakt in samenvattingen met nieuwe relevante, intrigerende informatie. Zo kan ze haar intelligentie vergroten en tot betere relaties en samenwerkingen komen. Zonder context aan te brengen in de verschillende relaties die tussen artiesten, evenementen, festivals en fans bestaan doet ze voorlopig eigenlijk maar wat. Voorlopig werkt dat nog …

Wil je exact weten hoe je de juiste context aanbrengt in data? Lees dan: ‘Een fanbase met informatie is de sleutel’.

Lees ook


(advertentie)

boek download edm en de digitale wereld.001


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

5Reacties

Voeg toe
  1. 1
    De entree van de bot in de dance-industrie /  mediafeed.gertimmer.nl

    […] Helemaal zelf gestuurd kunnen bots ook nog niet zijn, zo bleek bij de bot Tay van Microsoft die binnen korte tijd tot een nazi was getraind. Er komt voorlopig nog steeds een menselijk aspect bij kijken. Vragen die nog niet beantwoord kunnen worden moeten worden bekeken en ontbrekende relevante antwoorden moeten toegevoegd worden. Letterlijk moet een bot getraind worden door hem te voorzien van data en contextuele informatie. […]

  2. 2
    Achtergrond: Bots en hun entree in de muziekindustrie | #D2W

    […] Helemaal zelf gestuurd kunnen bots ook nog niet zijn, zo bleek bij de bot Tay van Microsoft die binnen korte tijd tot een nazi was getraind. Er komt voorlopig nog steeds een menselijk aspect bij kijken. Vragen die nog niet beantwoord kunnen worden moeten worden bekeken en ontbrekende relevante antwoorden moeten toegevoegd worden. Letterlijk moet een bot getraind worden door hem te voorzien van data en contextuele informatie. […]

Plaats jouw reactie