Achtergrond: Muziekindustrie totaal digitaal in 2017

De muziekindustrie is florissanter dan ze zelf dacht. Dat liet ik al doorschemeren in 2014. De industrie wordt alleen een totale digitale business. Dit wordt duidelijk uit de volgende grafiek van Credit Suisse. Zij voorspellen dat 2016 een jaar van transitie is en 2017 streaming het grootste deel van de omzet realiseert.

muziekindustrie in 2017 totaal digitaal
Het moment dat de inkomsten van de muziekindustrie weer gaan groeien

Groei muziekindustrie

In 2015 bedroegen de inkomsten uit muziek ruim 15 miljard dollar. Dik 13 miljard euro. Dat is een stijging van 3,2 procent tegenover 2014. De eerste groei van betekenis sinds 1955, meldt IFPI in het bekend maken van haar cijfers afgelopen week.

De groei is volledig toe te schrijven aan het succes van streamingdiensten als Spotify en Deezer. Fysieke muziekdragers gaan nog altijd sterk achteruit. De fysieke muziekmarkt moest 4,5 procent prijsgeven en blijft daarmee in een glijbaan naar beneden staan. Het is duidelijk dat deze markt zijn langste tijd heeft gehad.

Kijkende naar de verwachting die ik al eerder meldde wordt de muziekmarkt nu volledig digitaal. De versnelling van de streamingmarkt wordt de komende tijd veroorzaakt door Apple en Google, met diensten als Apple music en Google Play. Zij zullen profiteren van hun bestaande connecties via Apple ID en Google Profile – dat grotendeels voortkomt uit de Gmail-accounts – die converteren naar hun muziekdiensten.

Radicale wijziging

De muziekwereld digitaliseert nu in rap tempo. De context waarin organisaties moeten opereren verandert. Wil een muziekmaatschappij zich staande houden in deze nieuwe wereld, dan zal het businessmodel vandaag nog radicaal moeten wijzigen. Dat vraagt om een echte digitale visie vanuit het management en een datagedreven transformatie van de gehele organisatie. Dat gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Het opstellen van een raamwerk digitale strategie geeft houvast.

Veel muziekmaatschappijen hebben nog een lange weg te gaan. De eerste stappen op digitaal vlak zijn vaak al wel genomen met de inzet van een website, social media en e-mail. Uit onderzoek van Beeckestijn Business School onder diverse organisaties blijkt echter dat 50% van de organisaties aangeeft dat hun ze nog niet zijn ingericht op effectief gebruik van digitale marketing. Voor de meeste organisaties binnen de muziekindustrie geldt hetzelfde.

Via onder meer Facebook, Twitter en Instagram is vaak al wel een enorme achterban opgebouwd, maar daar blijft het bij: de echte waarde, voortkomend uit het verwerken en analyseren van data en het bouwen van relaties die leiden tot interactie en transacties, wordt nog niet benut. De meeste muziekmaatschappijen hebben geen effectieve digitale strategie.

Raamwerk Digitale Strategie
De meeste organisatie zijn op de digitale volwassenheid schaal nog in fase 2

All things digital

Om een digitale strategie effectief in te zetten, zijn grote interne veranderingen vereist. Hoe digitaal volwassener een muziekmaatschappij is, hoe effectiever de strategie zal zijn. Digitale activiteiten van muziekmaatschappijen zijn heden ten dage nog vaak heel ad hoc en er is amper structuur, er zijn geen budget en resources beschikbaar en het management is er niet mee bezig. Een muziekmaatschappij die straks volledig digitaal is ingericht, heeft een strategische focus, een significant budget, werkt intelligence gedreven en heeft waarschijnlijk een aparte business unit voor all things digital ingericht.

Voor een muziekmaatschappij die wil digitaliseren, is er natuurlijk nog wel veel werk een de winkel. Zowel op het vlak van techniek (nieuwe IT-systemen, datakoppelingen) als mens (nieuw beleid, overtuiging, nieuwe functies) is genoeg te doen. De muziekmaatschappij die op tijd verandert zal overleven. De maatschappijen die niet veranderen wacht hetzelfde scenario dat Perry Sport, Aktiesport en V&D overkwam.

Wat je ook moet lezen

Bekijk ook

* Foto door Xolali.com


Luister ook

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie