Achtergrond: Transformeert de dance-industrie naar een tech-industrie?

De dance-industrie wordt als een creatieve industrie aangemerkt. Heden ten dage heeft creativiteit heeft alleen effect als het op de juiste plek, op de juiste wijze aan de ontvanger gepresenteerd wordt. De drijfveer achter creativiteit moet zijn dat je oprecht begrip hebt voor fans of klanten. Door digitalisering wordt dit steeds inzichtelijker. Data brengen de dance-industrie vanuit dat perspectief veel goeds en in meerdere mate wordt het creatieve concept straks gecreëerd uit écht begrip in plaats van onderbuikgevoel en aannames of herhaling van het verleden. Transformeert de dance-industrie daarmee naar een tech-industrie, met content als drijver?

Mensen en mindset

De digitale verandering wordt helaas vaak in de praktijk gezien als automatisering van systemen, ontwikkeling van software en data als het gouden ei. Terwijl het doorgaans nu juist gaat om de processen en de mindset die moet veranderen. De belangrijkste spelers in die processen zijn en blijven mensen. Niet de computers en software die deze mensen ondersteunen. Techniek is immers een middel, niet een doel.

De verandering van het tijdperk waarin we leven wordt gedreven door technologie, maar het zijn de mensen die het verschil maken. Digitalisering vraagt om een transformatie van de organisatie, de processen en de systemen, maar bovenal om een persoonlijke transformatie, de mindset en het overwinnen van angst. De angst om te verliezen wat je hebt, zonder te weten wat je krijgt. Iets waar binnen de meeste organisaties binnen de dance-industrie vandaag de grootste uitdaging ligt. Voordat je het weet ben je de V&D van dj- of festival-land.

Het is van belang om de transformatie naar een digitaal volwassen onderneming vorm te geven door met kleine stapjes in de goede richting te bewegen in plaats van te verzanden in grootscheepse, complexe en moeilijk beheersbare implementatietrajecten. Bij de implementatie van de gewenste verandering moet het reduceren van de complexiteit en de nieuwe eenvoud het uitgangspunt zijn. Zo veranderde Uber de taxi-industrie. Simple app die zorgt voor verbinding tussen klant, chauffeur en voertuig. En maakt dat de transactie tot stand komt.

Succesfactor

Sturing is een belangrijke succesfactor wanneer een dance-organisatie besluit om de digitale verandering aan te gaan. Ruimte en richting moeten worden geboden. Digitale verandering grijpt bij voorkeur in op het maken van verbindingen tussen klanten, leveranciers, partners en concurrenten; een eerste levensbehoefte voor vrijwel alle bedrijven. Laat de organisatie de verantwoordelijkheid voor verandering oppakken en reduceer zo de complexiteit. Op deze wijze wordt veranderen eenvoudiger en natuurlijker.

Feit is dat transformatie gaat over verandering, of het nu gaat om een nieuwe manier van bedienen, een nieuwe manier van denken en werken of het van de grond krijgen van een digitale missie. Processen veranderen, informatie helpt het nemen van beslissingen en mensen staan centraal in processen. Transformeren naar een digitaal volwassen onderneming valt of staat bij het kunnen beheersen van de verandering en het besef dat hierin de grootste uitdaging ligt. Onthoud: verandering is niet iets wat met open armen wordt ontvangen, tenzij de voordelen duidelijk zijn. Ook voor de dance-industrie geldt: digitale transformatie is mensenwerk.

Erkenning

Wanneer je het totale systeem van interactie van de digitale wereld niet erkent ben je eigenlijk maar wat aan het doen en in veel gevallen water naar de zee aan het dragen of komt het water door de dijk heen. Als je zomaar wat doet, ben je letterlijk een soort Hansje Brinker, die met zijn vingers in de dijk wil voorkomen dat het land onder water komt te staan. Een persoon maakt namelijk vandaag de dag deel uit van de digitale keten, maar is echter steeds hetzelfde individu. Die dien je te gaan herkennen en bedienen op de manier, zoals de apparaten en de netwerken dat vereisen. Zo ga je een langdurige relatie met fans en klanten aan op allerlei niveaus.

Je moet je als dj of organisator van evenementen of festivals steeds aanpassen aan de apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten en de wijze waarop zij werken en de wijze waarop gebruikers hen gebruiken. De aanpassingen aan het landschap, het voorzien van de juiste inhoud, het maken van connectie en het uitlezen van data horen bij de transitie die je door gaat maken. Wanneer je inziet dat de digitale keten een enorme invloed heeft op de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur, dien je de stap te maken en je aan te passen aan de spelregels en wetten van het internetecosysteem.

Wanneer je het verband binnen de digitale keten als apparaten, landschappen, inhoud, connectie en informatie ziet, kun je eenvoudiger omgaan met het aanpassen van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van diensten en producten (lees: muziek, video’s en verhalen = content) die beter aansluiten bij de behoeften van fans en klanten. Volg de behoeften die je kunt invullen, om zo succesvol te worden binnen het internetecosysteem. Je maakt als dj of organisator van evenementen of festivals nu eenmaal deel uit van een ecosysteem van apparaten, netwerken, content, mensen en informatie, en daar zul je de bedrijfsvoering op moeten afstemmen om zo een digitaal volwassen onderneming te worden.

Systeem

De enige echte manier om bovengemiddeld in waarde – en niet alleen in omzet – te groeien als onderneming is zorgen voor innovatie; het telkens weer vinden van nieuwe unieke manieren om behoeften van fans en klanten te identificeren en te vervullen. Dit is de reden dat succesvolle grote internetbedrijven als Amazon, Apple en Google niet altijd tevreden zijn als hun producten aan de man worden gebracht bij de snel groeiende internetpopulatie. Ze investeren miljarden in fundamentele innovatie, zodat ze voordat de wet van de afnemende meeropbrengst in werking treedt, over genoeg nieuwe opties beschikken.

Winkelstraten die langzaam maar zeker leeglopen, nieuwe business modellen à la AirBnB en Uber die vijf jaar terug nog ondenkbaar waren, mensen die eerst naar een smartphone grijpen om te communiceren, social media die je als dj, evenement of festival kunnen maken of breken… Het zijn turbulente tijden. Iedereen binnen de dance-industrie ziet de digitale mogelijkheden, maar worstelt met termen als big data, cloud, customer journeys, disruptieve innovatie, the internet of things en nog een boel andere containerbegrippen.

Digitale transformatie vindt in de ene industrie sneller plaats dan in de andere. De dance-industrie werd al vroeg geconfronteerd met bedreigingen door digitale concurrenten. Zij hebben reeds ingrijpende veranderingen ondergaan. Toch staan nog meer uitdagingen en veranderingen voor hun deur. Bij de meeste organisaties heeft men de behoefte om nieuwe rollen en processen samen te brengen, zodat mensen beter kunnen samenwerken en dus het distribueren van content soepeler verloopt en de relatie met fans en klanten behouden wordt. Iets waar Uber en AirBnB in excelleren. Namelijk zorgen dat de inhoud van hun apps en de verbinding met klanten optimaal is.

Content is dus het enige bindmiddel binnen de sociale netwerken en websites en informatie is de brandstof om het systeem van de dance-industrie draaiende te houden en de verdienmodellen ten gelde te maken. Het gaat om het telkens weer vinden van nieuwe unieke manieren om behoeften van fans en klanten te identificeren en verbinden aan de hand van de content die je verschaft. Daarmee verschuift de dance-industrie – net als andere industrieën – naar een tech-industrie.

* Dit is een excerpt uit ‘EDM en de Digitale Wereld’


(advertentie)

boek download edm en de digitale wereld.001


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie