Column: Prijsdiscriminatie in servicekosten?

Mijn tweewekelijkse gastcolumn voor This Is Our House. Dit keer duik ik in de servicekosten bij de aanschaf van een ticket voor een festival. 

Of het nu voor vliegtuigen, festivals of toeristische attracties is, internet maakt het bestellen van tickets bijzonder eenvoudig. Toch kom je bij het afrekenen nog regelmatig voor een verrassing te staan: de reserverings- of servicekosten. Zo ook wanneer je een ticket koopt voor een festival. Waar komen die verschillende kosten toch vandaan? En vooral: wie rekenen deze kosten? En zijn ze nog wel van deze tijd?

Administratieve handeling

Uit de Dance Festival Monitor 2016 van Fanalists blijkt op dit moment dat de gemiddelde servicekosten 3,13 euro zijn. Inclusief alle evenementen en festivals tijdens het Amsterdam Dance Event. Op ADE zijn de gemiddelde kosten zo’n 2,63 euro. Dit komt omdat de prijs van de tickets gemiddeld lager is dan de rest van het festivalseizoen.

Je betaalt dus niet alleen voor de kosten van een evenement of festival, maar ook nog eens voor de kosten van het kaartje en het mogelijk maken van de transactie. Die gewoonte is er van oudsher ingeslopen, toen het reserveren en leveren van een ticket nog mensenwerk was.

Ik moet bekennen dat ik midden jaren 90 in mijn platenzaak ook 2 gulden en 50 cent rekende bij de verkoop van een ticket. Dat liep later op naar bijna 5 gulden. En eerlijk is eerlijk: het was gevonden geld. Er kwamen andere klanten in de winkel en ik hoefde er niet veel extra werk voor te doen. Bijkomstig effect was dat het hebben van tickets voor evenementen ook zorgde voor de nodige naamsbekendheid van de winkel.

Tegenwoordig doet een computer de administratieve handelingen en vul je zelf ook gegevens in. Zo’n 20 ticketproviders zijn in 2016 actief in de dancemarkt. Marktleiders volgens de Dance Festival Monitor zijn Paylogic en Ticketscript. Zij voorzien meer dan 60 procent van de danceliefhebbers van tickets.

Het zijn ICT-bedrijven die festivals voorzien van een infrastructuur voor het verkopen van kaarten. Waar Ticketmaster en Eventim meer een webwinkel zijn, zorgen zij ervoor dat je als organisator de verkoop van tickets zelf kunt beheren en integreren in jouw website.

Opbouw van de kosten

Ticketdienstverlener Ticketscript begon uit onvrede met de hoge prijzen en slechte service van grotere concurrenten. Op haar website meldde Ticketscript destijds dat ‘de bezoeker van het evenement een zeer lage service fee van 1,50 euro (inclusief btw) betaalt’. Dat principe is echter weer ingehaald. Servicekosten van bijna 3,5 tot 4 euro zijn bij Ticketscript dit jaar geen uitzondering meer.

Paylogic legt op haar website uit hoe de kosten worden opgebouwd. Servicekosten worden berekend op basis van de te leveren service voor en tijdens het evenement. De kosten bestaan o.a. uit: systeemkosten, datacomunnicatiekosten, kosten voor de klantenservice, toegangscontrolekosten, beveiliging en fraudebestrijding.

Voor de enorme hoeveelheid infrastructuur die er bij komt kijken voor het online afhandelen van ticket-transacties worden dus servicekosten gerekend. Deze kosten worden vastgesteld in overleg tussen de organisatie van het evenement of festival en de ticketprovider. Het is aan de evenement organisatie zelf om dit in de ticketprijs op te nemen of apart door te berekenen aan de festivalbezoeker onder vermelding van servicekosten. Dit laatste zorgt misschien wel voor onduidelijkheid.

Wij gaan de servicekosten aanpakken! Maar het bleek al gauw dat organisatoren niet met je willen of kunnen werken als jij die kosten niet wil rekenen. (red. Jan Willem van der Meer namens Paylogic in DJ Broadcast)

festivaltickets-2

Uitleg en verklaring

Een tijd geleden gaven Jan Willem van der Meer en Frans Jonker van respectievelijk Paylogic en Ticketscript in een interview op DJ Broadcast uitleg. “Het eerste wat wij riepen was: ‘Wij gaan de servicekosten aanpakken!’ Maar het bleek al gauw dat organisatoren niet met je willen of kunnen werken als jij die kosten niet wil rekenen. We leggen ze aan niemand op. Het is een heel makkelijke claim om te maken, vooral als je de markt niet helemaal goed hebt doorgelicht.”

Volgens van der Meer in het interview kun je er niet omheen. “De ongelofelijke hoeveelheid infrastructuur die klaar moet liggen om alles op een goede manier te laten verlopen zal toch ergens mee betaald moeten worden.”

Frans Jonker in hetzelfde interview: “Wij reguleren de servicefees niet, maar de concurrentie is ontzettend groot in de festivalmarkt. Dan communiceer je liever de laagst mogelijke prijs. Het is nou eenmaal zo dat je geld moet betalen voor een dienst. Als je 1,60 extra moet betalen op een kaartje van twintig euro, lijkt me dat niet echt een struikelblok.”

Toch lijkt de onduidelijkheid over de service- en betaalkosten voor menig een doorn in het oog. De servicekosten variëren in 2016 van 0,50 tot 5,60 euro. Dat is een verschil van 11 keer de kosten en niet altijd logisch verklaarbaar. Ergens lijkt het op prijsdiscriminatie.

Tijd voor verandering?

Regulering van prijzen op internet zijn al jaren onderwerp van discussie. Laat ik voorop stellen dat het afhandelen van een online transactie geld kost. Uiteraard moeten systemen betaald worden. Deze kosten kunnen net als andere kosten terugkomen in de prijs van een ticket. Wordt het niet tijd voor verandering? What you see is what you get. Oftewel prijzen van tickets van evenementen en festivals inclusief service- en betaalkosten. Wel zo duidelijk. Wel zo makkelijk.

Er zijn de laatste jaren veel nieuwkomers. Eventbrite, Tibbaa, Your Ticket Provider om een paar te noemen. En nog enkele nieuwelingen dienen zich aan. Keren zij het tij? Of moeten organisatoren hun beleid veranderen? Dat de kosten dan terug komen in de prijs van een ticket staat vast. Uiteraard zullen de prijzen wellicht iets duurder lijken, maar in ieder geval weet je als bezoeker van een dancefestival wel waar je aan toe bent. Ben benieuwd hoe dansend Nederland over dit onderwerp denkt. Laat het gerust weten op Facebook of onderaan deze post.

Meer


(advertentie)

boek-download-edm-en-de-digitale-wereld-001-1


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie