Column: Cijfers liegen niet

Go direct to English translation

Geschatte leestijd - 5 minuten

Mijn tweewekelijkse gastcolumn voor This Is Our House. Dit keer duik ik in de cijfers van de nieuwe nummer 1 en nummer 2 van de aankomende DJ Mag Top 100 van 2016. Waarom Martin Garrix het Belgische duo Dimitri Vegas and Like Mike dit jaar achter zich laat in de DJ Mag Top 100?

Reddit 100

Als het aan de stemmers van Reddit ligt komen 56 dj’s uit de DJ Mag Top 100 niet meer terug in de lijst van dit jaar. Afgelopen dagen publiceerde de site haar alternatieve Top 100. De lijst bestaat uit 425 unieke dj’s. De stemmers hebben meer dan 2.800 stemmen uitgebracht. Opvallende Nederlandse namen die uit de lijst verdwijnen zijn Angerfist, Fedde le Grand, Radical Redemption en Sander van Doorn.

De Top 5 bestaat in rangorde uit Martin Garrix, The Chainsmokers, Porter Robinson, Hardwell en KSHMR. Het Belgische duo Dimitri Vegas and Like Mike – dat vorig jaar de nummer 1 positie in de DJ Mag Top 100 veroverde – komt in de Reddit-lijst pas op de 56e plaats. Tijd om naar andere cijfers* te kijken. Een vergelijking tussen Martin Garrix en zijn Belgische collega’s Dimitri Vegas & Like Mike.

Facebook data

Wanneer je naar de social media cijfers van de dj’s kijkt zie je al snel dat in de periode van 1 November vorig jaar tot en met 27 september dat de Amstelveense dj op Facebook het Belgische duo ver achter zich laat met ruim 13 miljoen fans ten opzichte 8 miljoen fans. Het aantal fans dat engaged is over dezelfde periode: 0,7 procent ten opzichte van 0,4 procent. Ruim 75 procent beter resultaat met minder posts. Ook de interactie met fans is twee keer zo groot. De Amstelvener stuurde de afgelopen maanden 236 berichten naar zijn fans tegenover 287 die de Belgen hebben verstuurd.

Engaged fans geeft het aantal fans aan die op een bepaalde manier interactie hebben gehad met een post. Onder interactie wordt een like, reactie maar ook kliks op de post verstaan. Dit betekent niet automatisch dat alle engaged fans allemaal een like of comment hebben geplaatst. Als een fan in de newsfeed op een foto klikt telt hij of zij al als engaged fan. Als een fan zowel op een post klikt en een reactie geeft telt dit als één engaged fan niet als twee. Wanneer we naar deze metric kijken geeft Garrix het Belgische duo op Facebook het nakijken.

social media

Kijkje op Twitter

Kijken we naar Twitter dan zien we een enorme kloof tussen de Amstelveense dj en zijn Belgische collega’s ontstaan. Garrix heeft ruim 3,3 miljoen fans terwijl Dimitri Vegas 1,4 miljoen fans heeft. De andere helft van het duo heeft een Twitter-account met bijna 1 miljoen volgers.

De Belgen zijn ijveriger op dit kanaal. Zij stuurden meer dan 2.100 tweets samen. De Nederlander stuurde bijna 800 tweets. Toch zijn de fans van Garrix meer betrokken. Zij zijn zo’n 4 tot 5 keer meer engaged, zo blijkt uit de ratio’s. Het aantal volgers dat met de Amstelvener interacteert is bijna 6 keer groter.

In beeld

Natuurlijk sturen de dj’s ook fotootjes via Instagram. Garrix heeft 8 miljoen volgers op dit medium. Ruim 3 keer zo veel als de Belgen. Ook zijn de fans van Garrix meer betrokken. De engagement ratio is 2 keer zo groot. Dit geldt ook voor het interactie ratio. Ook is de Amstelvener iets ijveriger om fotootjes te maken. Hij maakte 523 fotootjes ten opzichte 498 kiekjes die de Belgen maakten.

Hoe zit het met bewegend beeld? De dj’s hebben ook een YouTube-kanaal. Het aantal abonnees loopt uiteen. Garrix telde er 3,8 miljoen ten opzichte van 2,1 miljoen dat het kanaal van de Belgen telt. De dj’s produceerde zo goed als het gelijk aantal video’s. 51 ten opzichte van 49. Het aantal kanaal views loopt iets uiteen in het voordeel van de Amstelvener. 521 miljoen ten opzichte van 438 miljoen. Echter als je kijkt naar het aantal views per video dan deelt Garrix een forse tik uit. Met gemiddeld 15,9 miljoen views per video genereert hij bijna 20 keer meer views.

spotify on ipad

Muziek en web

En dan de muziek. Hoe doen de dj’s het op Spotify en Soundcloud? De pagina van de groene muziekdienst telt bij Garrix 1,6 miljoen volgers en heeft maandelijks bijna 21 miljoen luisteraars. De Belgen laten 635 duizend volgers optekenen en hebben maandelijks 3 miljoen luisteraars. De oranje muziekdienst telt 1,4 miljoen volgers bij Garrix. Hij publiceerde 30 tracks. Het Belgische duo heeft 930 duizend volgers en zij publiceerden 105 tracks.

Op internet wordt bijna 3 tot 4 keer vaker gezocht naar de Amstelveense dj dan naar het Belgische duo. Dit blijkt uit cijfers van Google Trends. Wanneer verder wordt gekeken naar cijfers van de websites zie je het volgende. De afgelopen 2 maanden heeft Garrix iets meer bezoekers. 188 duizend ten opzichte van 172 duizend gemiddeld per maand. 60 procent van het verkeer van de Amstelvener komt via Google’s zoekmachine. Het verkeer van de Belgen wordt voor 25 procent gegeneerd via de zoekmachine.

Opvallend is dat de Belgen meer verkeer genereren via de sociale kanalen. Met name Facebook zorgt voor bijna 40 procent van het verkeer naar de website. De website van de Belgen wordt qua verkeer hoger gerangschikt als je naar een langere periode kijkt. De bounce rate van de dj’s is bijna gelijk. Rond de 50 procent. Ook de tijd dat fans op de sites spenderen loopt niet ver uiteen. Zo’n 2 minuten bij beide sites.

Stemmen werven

Dit jaar lijken veel dj’s minder actief stemmen te werven via hun digitale kanalen. Hebben dj’s genoeg van de veel besproken lijst? Al eerder stelde ik vast dat de manier om te bepalen wie de nummer 1 wordt van de DJ Mag Top 100 zijn langste tijd heeft gehad. Wanneer naar de overal digitale aanwezigheid wordt gekeken zou het raar zijn als het Belgische dj duo dit jaar in de DJ Mag Top 100 hoger zou eindigen dan de Amstelveense dj.

Wanneer Dimitri Vegas and Like Mike hun nummer 1 positie prolongeren is het voor mij wel duidelijk. Dat komt niet omdat de digitale achterban wordt meegeteld. Simpelweg maken dan het aantal verworven stemmen het verschil. Stemmen die niet verworven zijn via de digitale kanalen, maar via iPads zullen het verschil maken. Als ik Martin Garrix zou zijn zou ik me op dat moment niet druk maken. Alle bovenstaande cijfers zeggen genoeg. Daar geeft de Amstelvener de Belgen dagelijks het nakijken. Cijfers liegen niet.

P.S. Nummer 1 – Martin Garrix, nummer 2 – Dimitri Vegas & Like Mike en nummer 3 – Hardwell zou dit jaar best een normale Top 3 voor de DJ Mag Top 100 zijn.

Uitleg over Reddit

Reddit laat geregistreerde gebruikers (ook wel redditors) toe om zelf berichten toe te voegen in de vorm van een link of een eigen tekst en op deze berichten te reageren. Met behulp van up- en down-knoppen kunnen gebruikers oordelen over berichten en reacties om de zichtbaarheid ervan te verhogen of te verlagen. Ze hebben ook de mogelijkheid zich in te schrijven op individuele categorieën, subreddits, die gecreëerd zijn rondom specifieke interesses en onderwerpen. De nieuws-site bestaat sinds 2005 en heeft in het social media spectrum best een aardige plek verworven. Zo’n 250 miljoen unieke redditors maken gebruik van de site.

* Data afkomstig van Fanalists, Rankingz, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Fanpage Karma, Google Trends, Woorank en Similar Web.

** De originele post verscheen eerder op This Is Our House, dit is een bewerkte versie.

*** Alle berichten over de DJ Mag Top 100 vindt je hier …


(advertentie)

boek-download-edm-en-de-digitale-wereld-001-1

WANT THIS PUBLICATION IN ENGLISH? CHECK HERE


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie