Column: Amsterdam Dance Event zit er nog rek in?

Read this post in English

Mijn tweewekelijkse gastcolumn voor This Is Our House. Dit keer duik ik in de cijfers van het Amsterdam Dance Event. Jaarlijks trekt dit evenement honderdduizenden bezoekers volgens de organisatie. Tijd voor een andere blik naar de cijfers.

Het Amsterdam Dance Event (door de industrie ook wel ADE genoemd) bestaat inmiddels 20 jaar. Met de hausse die dance als stroming de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt, is ook het evenement meegegroeid. Van oorsprong een festival dat showcase avonden voor de dance-industrie in de hoofdstad onder een paraplu bracht, telt het evenement volgens de organisatie al jaren enkele honderdduizenden bezoekers. Dit jaar zal de 21e editie naar verwachting 375 duizend bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. Zit het ADE inmiddels aan zijn plafond? Of zit er nog rek in?

amsterdam-dance-event-2016-004

Klokmodel als voorspelling

Statistiek kent de ‘standaard normale verdeling’. Deze geeft – bij voldoende aantal waarnemingen – een symmetrische verdeling over een meetcriterium aan. Door de verdeling schematisch weer te geven ontstaat een klokvormige curve, ook wel de Gauss-kromme of Bell-curve genoemd. Het lijkt gerechtvaardigd om het klokmodel te gebruiken bij de levenscyclus van een product. Je zou dit model ook kunnen toepassen op de ontwikkeling van een festival. Zaken als standaarddeviatie, modale klasse, mediaan en variaties kunnen worden gebruikt om de levenscyclus van evenementen of festivals te verklaren en te voorspellen.

In zijn 20-jarig bestaan is het ADE flink gegroeid. Vorig jaar traden bijna 2.300 artiesten op honderd verschillende podia op en spraken ruim vijfhonderd mensen op negen verschillende conferenties. Afgelopen jaar kwamen 365 duizend mensen op alle evenementen af. Kijkend naar de diverse berichten van de organisatie van de afgelopen 10 jaar in de media is het festival gegroeid van 60 duizend bezoekers tot het verwachte aantal van 375 duizend. Wanneer gekeken wordt naar de ontwikkeling van deze bezoekersaantallen lijkt een klokvorm te ontstaan. Dit zou betekenen dat het evenement binnen afzienbare tijd zijn hoogtepunt lijkt te bereiken.

Facebook als onderzoek

In de Dance Monitor 2016 van Rankingz en Fanalists komen tot nu toe 135 evenementen voor die gerelateerd zijn aan ADE. Dit zijn evenementen op locaties met een geschatte capaciteit van 500 bezoekers of meer. Gemiddeld kost een ticket voor deze evenementen zo’n 25 Euro en wanneer een early bird ticket werd aangeboden dan kostte een ticket zo’n 20 Euro. De servicefee die gemiddeld is gerekend komt uit op 2,63 Euro. Veel van de gegevens zijn te vinden op de websites van dance-organisatoren. Maar ook Facebook biedt inzicht.

De monitor kijkt ook naar het aantal personen dat via Facebook aangegeven heeft naar specifieke evenementen te gaan of daar in geïnteresseerd te zijn. Wanneer de evenementen van het ADE worden bekeken dan zie je dat zo’n 489 duizend personen bij de diverse Facebook-event pagina’s van de evenementen betrokken zijn. Hier is 52 procent een uniek persoon. Iets meer dan 126 duizend personen hebben aangegeven de evenementen te bezoeken. 69 procent daarvan is uniek.

285 duizend personen zijn geïnteresseerd in een ADE-evenement. 53 procent van dit aantal is uniek. 77 duizend personen, 83 procent uniek, reageren niet. De Facebook-indicator geeft een kijkje in het gedrag van de festivalbezoeker. Zo blijkt in ieder geval dat zij in oktober van dit jaar hun dansschoenen nog eens uit de kast halen om de evenementen van het ADE te bezoeken.

amsterdam-dance-event-2016-007

Potentieel genoeg

Uit de monitor komen ook andere interessante inzichten naar boven. Vooral house, techno en electro voeren de boventoon als het om de populaire genres gaat. Iets meer dan de helft van de evenementen heeft een capaciteit van 500 tot 1.500 personen. De Melkweg huisvest de meeste evenementen, gevolgd door de Sugarfactory en Radion. De voorkeur van bezoekers die een evenement gaan bezoeken gaat vooral uit naar de evenementen van dj Martin Garrix, het Dockyard Daytime Festival, de Awakenings-avonden en het Amsterdam Music Festival. 17 procent van de evenementen heeft op het moment van schrijven de uitverkocht status.

Wanneer gekeken wordt naar het aantal personen dat gaat of geïnteresseerd is dan komt het aantal op iets meer dan 400 duizend personen. Dit is het potentieel voor de organisatie. Kijkend naar het potentieel kun je niet anders concluderen dan dat de rek er nog niet uit is; de verwachting van de organisatie is immers 375 duizend bezoekers. De Facebook-pagina van het ADE heeft bijna 500 duizend fans. Potentieel genoeg, zo lijkt het.

Voorspellende analyse

Toch, als je naar de groei-curve op Facebook kijkt lijkt deze af te remmen. Eveneens als je kijkt naar de verwachte aantallen die de organisatie opgeeft. Komt het plafond toch in zicht? Als het verwachte aantal bezoekers wordt bereikt, dan is het ADE slechts 3 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. In 2015 groeide het nog 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De groei van dit jaar is de helft van 2014.

Kun je voorspellen hoeveel bezoekers een evenement gaat trekken? Met historische data, gedragsdata via social media en aanvullende data van derden is het mogelijk goede voorspellende modellen te creëren. Op dit moment werken we met een team aan voorspellende analyses. Kijkende naar het aantal festivals uit de Dance Festival Monitor 2016 – meer dan 400 per jaar – van meer dan 300 unieke merken valt wel iets op. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te constateren dat de festivalmarkt op zijn top zit. Alleen voorspellende modellen kunnen mijn inziens nog de financiële risico’s van organisatoren beperken. Een mooie uitdaging om die te realiseren.

De komende jaren worden interessant voor de organisatie van het Amsterdam Dance Event. Op basis van onder andere cijfers uit social media zal het binnen niet al te lange tijd dus mogelijk zijn voorspellingen te doen over hoe het in de toekomst met evenementen zal gaan. Ook die van het ADE. De eerste inzichten zijn nu daar. Nog niet volledig accuraat, maar het beeld dat ontstaat zegt voorlopig genoeg. Wordt vervolgd.

* Dit is een bewerkte versie van de originele post op This Is Our House

Bekijk ook


(advertentie)

WAAROM DJ’S, EVENEMENTEN EN FESTIVALS MOETEN VERANDEREN?

→ Download hier het eBook (Nederlandse versie)

→ Download here the eBook (English version)


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie