Achtergrond: Festivalmarkt overvol in 2016

Begin 2016 begon Rankingz met het in kaart brengen van de dance festivals. Inmiddels wordt duidelijk hoe de festivalmarkt er afgelopen jaar heeft uitgezien. Onderstaand de bevindingen die eerder verschenen bij This Is Our House.

Competitieve markt

Dat de Nederlandse dance markt een competitieve markt voor festivalorganisatoren is dat staat vast. Al eerder vorig jaar gaf ik een tipje van de sluier over de stand van zaken op dat moment. Maar hoe is het in 2016 nu eigenlijk gegaan? In een serie van drie posts ontstaat een beeld door data te verzamelen via de diverse digitale kanalen, waaronder social media. In het eerste deel een marktschets.

We verzamelden data van iets meer dan 350 dancefestivals. Sommige festivalorganisatoren hebben meerdere edities per jaar van hun festival. Maar filter je de merken er uit dan komt het aantal unieke festivalmerken uit op 300. Snel leer je dan dat Nederland een overvolle dancefestivalmarkt kent. Bijna elke dag een festival als niet verschillende festivals tegelijk op een dag zouden plaatsvinden.

plaatjes-bij-dance-monitor-001

1-Dag vs Meerdaags

Het overgrote deel – zo’n 70 procent – is een festival dat een dag duurt. Het restant kent 2 dagen of meer. Met een maximum van 5 dagen. Dit is het Amsterdam Music Festival. Tijdens het Amsterdam Dance Event in 2016 werd het gebied rondom de Amsterdam Arena, Ziggo Dome en Heineken Music Hall 5 dagen het domein van dit festival. Van alle festivals was 12 procent een 2-daags, 5 procent een 3-daags en 2 procent een 4-daags.

Tijdens het jaar zijn 6 pieken gedurende het jaar zichtbaar. Rond Koningsdag, eerste week Juni, eerste en laatste week van Juli, derde week Oktober tijdens Amsterdam Dance Event en Oud en Nieuw.

Plaatjes bij Dance Monitor.002.png

Tickets en servicekosten

Iets meer dan 4 procent van de festivals werd geannuleerd. Een derde van alle festivals heeft zichzelf als uitverkocht aangemerkt. De gemiddelde ticketprijs was ongeveer 36 euro. In de early bird verkoop kon je als festivalbezoeker zo’n 33 procent korting verwachten. Een ticket kostte op dat moment gemiddeld 24 euro.

De gemiddelde servicekosten waren zo’n 3,30 euro. Iets meer dan 9 procent van de aanschafprijs. De grote spelers in ticketlandschap zijn Paylogic, Ticketscript, Ticketmaster en Your Ticket Provider. Paylogic en Ticketscript leveren voor 60% van de festivals de tickets.

Eerder werd vastgesteld dat de festivalbezoeker geen pijl kan trekken op de servicekosten die moeten worden betaald. Het verschil per organisatie is te groot. Zo blijkt ook aan het einde van het jaar. De gratis festivals kennen geen servicekosten. Maar de bandbreedte tussen 0,50 en 5,60 schept nog steeds de nodige ruimte voor debat. Ergens kun je spreken van prijsdiscriminatie.

Plafond bereikt

2017 is nog maar enkele weken oud en nu al wordt duidelijk uit de eerste cijfers dat het dancefestivallandschap druk bezet zal worden. Voor veel organisatoren wordt het hoe dan ook een spannend jaar. De markt lijkt op zijn top te zitten.

De rol van Amsterdam Dance Event is groot. Nu ook de grote spelers zich zijn gaan bemoeien zie je dat bijna 1 op de 5 festivals rond die periode plaatsvindt. Afgelopen jaar werd duidelijk dat het ADE waarschijnlijk wel aan zijn plafond zit. Dat roept meteen een andere vraag op. Zit het totale festivallandschap niet aan zijn plafond? Met 350 festivals in een jaar zou je denken van wel. Tijd om in het tweede deel te kijken hoeveel bezoekers de festivalmarkt kent.

Noot

  • Een aantal jaren begon Rankingz (red. tegenwoordig een benchmark-applicatie van Fanalists) met het monitoren van dancefestivals in Nederland. Eerst vooral op het gebied van social media. Later is steeds meer data toegevoegd. In 2015 werd voor het eerst gewerkt aan de festivalmonitor die in 2016 een eigen dance-variant heeft. Een dynamische monitor die elke maand een update met een voorspellend karakter kent.
  • Inmiddels zijn de eerste festivals van 2017 al weer op de kalender verschenen. De betrokkenen bij de Dance Festival Monitor zijn zich bewust dat wellicht hier en daar een festival ontbreekt. De definitie van een festival is wat diffuus geworden. Zo worden indoor-evenementen tegenwoordig ook festivals genoemd. De lijst van festivals die in 2016 zijn bekeken kun je hier vinden. Ben je van mening dat een festival ontbreekt? Vul deze dan hier in.

* Dit een bewerkte versie van een post die eerder verscheen bij This Is Our House.


(advertentie)

WAAROM DJ’S, EVENEMENTEN EN FESTIVALS MOETEN VERANDEREN?

→ Download hier het eBook (Nederlandse versie)

→ Download here the eBook (English version)


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie