Achtergrond: De netwerkwaarde van Spinnin’ Records

Geschatte leestijd - 6 minuten

Elke twee weken schrijf ik een gastcolumn voor This Is Our House. Aan de hand van data geef ik inzicht in onderwerpen die te maken hebben met dj’s, evenementen en festivals. Deze keer een kijk op de waarde van het netwerk van Spinnin’ Records.

Ontwikkeling in digitale wereld

Gefascineerd door de ontwikkelingen in de digitale wereld ben ik 6 jaar geleden begonnen met het monitoren van de dance-industrie. Dagelijks kijk ik niet alleen naar dj’s en festivals, maar houd ik ook de voortgang van dance labels in de gaten. Hoe opereren zij in het digitale landschap?

Al meer dan 5 jaar houd ik data bij van het dancelabel Spinnin’ Records. De vraag die al jaren rijst. Wat zou het netwerk van Spinnin’ Records waard zijn als zij in staat zou zijn alle connecties die opgesloten zitten in alle kanalen te activeren? Tijd voor inzicht.

Waardering Spinnin Records 2017.001

Industrie sterk veranderd

De muziekindustrie is sterk veranderd als gevolg van de introductie van digitale middelen. Het gevolg daarvan is dat een nieuwe dynamiek is ontstaan, nieuwe paradigma’s bepalen of iemand succesvol wordt. Eén daarvan richt zich op het toepassen van directe digitale kanalen. De disruptie op het gebied van communicatie, marketing en verkoop voltrekt zich in de dance-industrie in een razend tempo. De always connected realiteit geeft meer dan ooit mogelijkheden om een directe relatie met de (potentiële) achterban te onderhouden. Digitale kanalen vormen nu de meest effectieve, flexibele en schaalbare manier om deze relaties te ontwikkelen. De positie in het digitale ecosysteem bepaalt het succes van een dancelabel.

Om deze positie, moet de industrie en dus labels wel dit nieuwe paradigma omarmen. In het contact ‘oude stijl’ richten de meeste organisaties uit de industrie zich slechts steeds op een paar sleutelkanalen, waarin ze selectief aanwezig zijn. Het nieuwe paradigma vraagt om een continue aanwezigheid in alle relevante kanalen. De achterban – fans en klanten – bepaalt immers zelf wanneer, in welke mate en op welke manier ze contact zoekt.

Ecosysteem is business

In ‘EDM en de Digitale Wereld’ beschrijf ik het ecosysteem als volgt. Feitelijk is het internetecosysteem een business ecosysteem, zoals ooit eens in de jaren 90 door James F. Moore is gedefinieerd. Moore ontdekte dat succesvolle ondernemingen overlevingsstrategieën hanteren die in natuurlijke ecosystemen voorkomen. In de meest brede zin wordt een internetecosysteem veelal omschreven als het totale systeem van interactie tussen industrie, merken, mensen en producten. Het omvat alle belanghebbenden. De technische infrastructuur en de functies die het netwerk vervult, maken deel uit van het internetecosysteem. Door het systeem als een business ecosysteem te zien, zie je nieuwe waardemodellen in de relaties van alle belanghebbenden binnen het internetecosysteem ontstaan.

Tot nu toe was de grootste waarde dat je als label in huis hebt waarschijnlijk je merk. Je merk staat vaak (nog) niet op jouw balans, maar vertegenwoordigt wel een verborgen waarde, vaak goodwill genoemd. Goodwill betekent letterlijk ‘welwillendheid’ en wordt in de financiële wereld gebruikt om dat gedeelte van de marktwaarde van een onderneming aan te duiden dat niet direct toewijsbaar is aan de activa en passiva. Het is een niet erg vastomlijnd financieel gegeven dat in de meeste gevallen slechts bij een overname wordt gebruikt om de meerwaarde van een onderneming boven het netto vermogen weer te geven.

In deze zienswijze vertegenwoordigt goodwill toekomstige inkomsten van organisaties die nog niet gewaardeerd zijn op de balans, maar die al wel bestaan in de vorm van kennis, klanten, merken, personeel en dergelijke. Deze toekomstige inkomsten vind je nu in contextuele data die ontstaat binnen het internetecosysteem. Waarbinnen het eigen ecosysteem, jouw website, app, webshop, social media of andere dienst waar je gebruik van maakt.

Waardering Spinnin Records 2017
Cijfers van Spinnin’ Records van 2013 tot en met 2017

Waardering Spinnin’ Records

Nu door naar Spinnin’ Records. De afgelopen 5 jaar is het label doorgegroeid naar meer dan 29 miljoen potentiële connecties. Dit blijkt uit cijfers van Rankingz. Is het nu mogelijk om het potentiële digitale vermogen uit te rekenen? Samen met Pim van Berkel deed ik de afgelopen jaren een schatting. We ontwikkelden in 2013 een aangepast waarderingsmodel voor de entertainmentindustrie dat we de afgelopen jaren verfijnde en dat we gebruikten om de waarde van het netwerk van Spinnin’ Records te schatten.

Anno 2017 zou op basis van het waarderingsmodel – wanneer Spinnin’ Records in staat is de digitale connecties te activeren – het digitale vermogen uit het ecosysteem naar schatting grofweg boven de 55 miljoen euro uitkomen. Op zichzelf geen gek getal als je kijkt naar de overname van Hyves met zo’n 9 miljoen unieke connecties. In 2010 betaalde de Telegraaf Media Groep destijds 43,7 miljoen euro.

De lange termijn waarde van een gezond virtueel sociaal netwerk – een eigen digitaal ecosysteem binnen het gehele digitale ecosysteem – van Spinnin’ Records wordt voornamelijk bepaald door de waarde van de relaties. Fanrelaties tussen fans en Spinnin’, maar ook de relatie van de fans onderling. 

Voorwaarde voor de geschatte waarde is dat Spinnin’ Records haar connecties op enige manier activeert en volledig inzichtelijk heeft. Feitelijk betekent dit dat Spinnin’ Records de fans in haar database moet hebben opgeslagen en dat er tussen Spinnin’ Records en haar fans enige vorm van transactie heeft moeten plaatsvinden.

Waardering Spinnin Records 2017.004

Kanttekeningen

Voor Spinnin’ Records wordt het digitale vermogen interessant wanneer het label geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen. Dan zal een waardering van het digitale netwerk van het label plaatsvinden. Kanttekening bij een dergelijke overname wordt niet alleen naar het juridische en financiële aspect gekeken, maar ook naar de data en de kwaliteit daarvan. Wanneer Spinnin’ Records de zaken voor elkaar heeft op het gebied van data is zij een interessante overname partij voor een major (lees: Universal, Sony of Warner).

Een andere kanttekening zijn de artiesten die bijgedragen hebben aan de groei van het digitale netwerk van Spinnin’ Records. Hardop vraag ik me af welke afspraken zij hebben gemaakt met Spinnin’ Records over de fanrelaties. Tenslotte is het nu eenmaal hun content (lees: onder andere de tracks van de artiesten) die het bindmiddel binnen het digitale ecosysteem is. Tijd zal het leren. Nu wachten op de overname van Spinnin’ Records.

UPDATE 8/9/2017: Warner Music neemt Spinnin’ Records over voor meer dan 100 miljoen 

* Deze column verscheen eerder bij This Is Our House

** Foto door Xolali.com

Check ook


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe
  1. 2
    Machiel

    Interessant stuk! Zeker voor labels lijkt me netwerkwaarde een belangrijke factor waarvan het goed is meer inzicht in te hebben.
    De vergelijking met met wat er indertijd voor Hyves is betaald, vind ik wel wat kort door de bocht. Hyves was een platform op zichzelf, met eigen en directe connecties. In die situatie is elke connectie toch net wat meer waard dan voor een bedrijf wat andere platformen nodig heeft om die connecties tot stand te brengen. Dan ben je namelijk altijd voor een deel afhankelijk van het bestaansrecht (en de gratie) van die platformen.

Plaats jouw reactie