Column: dance festivalmarkt onder druk (deel 1)

Geschatte leestijd - 3 minuten

Tweewekelijks schrijf ik een gastcolumn voor This Is Our House. Gebaseerd op actualiteit en data kijk ik met een ander oog naar de Nederlandse dance-industrie. Dit keer de Nederlandse dance festivalmarkt.

Zo’n zes jaar lang verzamelen we bij Rankingz – dat tegenwoordig onderdeel van Fanalists is – data over festivals. We proberen op basis van historische gegevens een voorspellend model te bouwen. Data uit verschillende bronnen die beschikbaar zijn op het internet worden met elkaar gecombineerd om inzicht te krijgen. Eerder stelde ik al dat het plafond van de dance festivalmarkt in zicht is. Maar staat de markt onder druk? De navolgende data schetst een beeld.

De Dance Festival Monitor van 2017 telt op dit moment 264 festivals. Dit zijn 215 unieke merken, die goed zijn voor 314 dagen feest echter elkaar. De verwachting voor heel 2017 is dat de teller ergens gaat eindigen rond 400 festivals. Maar laten we eens kijken naar het eerste halfjaar en dat vergelijken met het eerste halfjaar 2016.

Meer en kleinere festivals

Het eerste halfjaar laat 145 festivals van 120 unieke merken optekenen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar waren dat 111 festivals van 98 unieke merken. Het aantal festivals dat plaatsvindt is met 30 procent gegroeid. Bijna 5 procent van de festivals ging het eerste halfjaar niet door en werd geannuleerd. In 2016 was dit nog 3,6 procent. Een stijging van 34 procent.

Tot slot is een verschuiving in de segmenten zichtbaar. Het lage segment tot zo’n 5 duizend mensen groeide aanzienlijk tot bijna 40 procent. Een toename van 15 procent. Er worden relatief meer kleinere festivals gegeven.

Dalende ticketprijzen

Hoe zit het met de ticketprijzen? Vorig jaar was de gemiddelde reguliere prijs zo’n 30 euro. De prijs voor een regulier ticket is gedaald naar zo’n 28 euro. De early bird tickets waren afgelopen jaar nog ongeveer 22 euro, nu is de prijs gedaald naar iets onder de 20 euro. Opvallend is dat er meer korting wordt gegeven. 29 procent dit jaar ten opzichte van 26 procent vorig jaar.

De voorverkoop periode is voor alle festivals van de monitor in 2017 tot nu toe gemiddeld 132 dagen. Echter in het eerste halfjaar is dat gemiddeld 107 dagen. Er zijn dit halfjaar minder gratis festivals geweest. Het aantal gratis festivals is afgenomen met zo’n 12 procent.

Ticketscript en Paylogic vergroten beiden hun aandeel van het aantal festivals waar zij de verkoopafhandeling voor doen. Dit eerste halfjaar zijn ze goed voor bijna 60 procent ten opzichte van vorig jaar 48 procent. Opvallend is het aantal kleine – relatief bij het grote publiek onbekende – ticket providers dat zichtbaar wordt.

Dance Festival Monitor 2017

Wet van vraag en aanbod

De wet van vraag en aanbod stelt het volgende. Als het aanbod groter is dan de vraag, dan blijven de producenten met een overaanbod zitten. Dit zullen de producenten kunnen verkopen, indien zij bereid zijn hiervoor een lagere prijs te vragen. Er is in dat geval sprake van een neerwaartse druk op de prijs.

De druk op de dance festivalmarkt is goed zichtbaar. Meer festivals, een dalende kaartprijs en toename van het aantal festivals dat niet doorgaat in het eerste halfjaar zijn de eerste tekenen dat de dance festivalmarkt onder druk staat. Hoe zit het met het aantal afnemers, fans dus? Hoe zit het met de omzet uit kaartverkoop? 

In het tweede deel ga ik in op het volume van de markt. Wordt vervolgd.

Voetnoot

De Dance Monitor is een initiatief van DDMCA, Jibe Company en Fanalists. De monitor is tot stand gekomen op basis van data uit verschillende bronnen. Uiteraard kan het zijn dat een festival ontbreekt in de monitor. Gezien het een steekproef betreft geeft de monitor een goed beeld van de markt. De definitie van een festival is een indoor en/of outdoor evenement. Dank aan Rosa van de Hoven van Fanalists voor de verwerking van de data. Wil je weten of jouw festival in de monitor voor komt? Neem dan contact op met Rosa van den Hoven.

Kijk ook

Check ook

EDM en de Digitale Wereld


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie