Data: Het momentum voor bots

Geschatte leestijd - 3 minuten

Elk half jaar wordt er berekend welke social media het meest gebruikt worden. In Nederland zien we, weinig verrassend, de usual suspects terug in de top drie: Facebook, YouTube en WhatsApp. Opvallend is dat met name messenger apps – applicaties waarmee je berichten kan sturen – steeds populairder worden. Daarmee is er een momentum ontstaan voor chatbots, de geautomatiseerde (en geoptimaliseerde) variant van messenger applicaties. Hoe kunnen organisaties, maar ook festivals en dj’s hierop inspelen?

Facebook, YouTube en WhatsApp

Hieronder zie je de cijfers van het social media-gebruik in Nederland. Facebook, YouTube en WhatsApp staan onbetwist op het erepodium met een respectievelijk eerste, tweede en derde plek. Elk van deze social media wordt door meer dan zestig procent van de Nederlanders gebruikt. Facebook Messenger, de gratis messenger applicatie van Facebook, wordt door meer dan een op de drie Nederlanders gebruikt. Daarmee laat het Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google+, Skype, Snapchat en Twitch achter zich.

Social Media in Nederland YTD 2017.001

Groei messenger apps

Facebook, YouTube, WhatsApp en FB Messenger zijn niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd de vier meest gebruikte social media platformen. Internationaal valt op dat ook de Chinese messaging apps WeChat en QQ bijzonder populair zijn, terwijl deze applicaties niet in de Nederlandse top tien terug te vinden zijn. Al mag dat gezien de Chinese origine geen verrassing heten.

Dit internationaal perspectief wijst echter wel op een belangrijke ontwikkeling: messenger apps, zoals QQ, WeChat, WhatsApp en Facebook messenger, worden steeds populairder. Daarmee lijken er nieuwe kansen te ontstaan voor organisaties, festivals en artiesten. Door de groeiende populariteit van messenger apps zijn ze instaat om op een andere manier een relatie te leggen met (potentiële fans), namelijk door middel van chatbots.

Bots

Chatbots – kortweg bots genoemd – zijn al een tijdje aanwezig. Nu Facebook organisaties in staat stelt om geautomatiseerde customer support en interactieve ervaringen te leveren door middel van bots via Messenger, zullen bots overal in het netwerk opduiken. Hierdoor valt de relatie met de fan (als we het hebben over dj’s) of klant (voor organisaties) te optimaliseren.

Deze relatie is in de digitale cultuur de belangrijkste (economische) waarde en het personaliseren van deze relatie is voor zowel dj’s, festivals en organisaties de heilige graal. Het is immers de enige levenslijn van het businessmodel van een organisatie.

Op internet is het sociale ecosysteem immers altijd aan. Om hier optimaal gebruik van te maken moet je mensen, middelen (kennis, gereedschap en geld) en tijd beschikbaar maken. De inzet van bots via Messenger-apps om de relatie te optimaliseren is hierin een logisch vervolg.

Hardwell pioniert

Een goed voorbeeld van een dj die adequaat meesurft op deze golf is Hardwell. Hij heeft een bot die elke minuut van de dag meer dan 450.000 fans bedient. Hardwell’s bot biedt fans diverse manieren om met hem in contact te treden. Ze kunnen deelnemen aan winacties en krijgen als eerste nieuwe muziekreleases en nieuwsupdates te horen. Ook kunnen ze fan art naar Hardwell te sturen, waarbij de beste inzending wekelijks op Instagram of Twitter wordt gepost.

Daarnaast kunnen fans stemmen op de top drie favoriete tracks uit de wekelijkse radioshow Hardwell on Air. Zo is Hardwells wekelijkse radioshow Hardwell on Air (meer dan 50 miljoen luisteraars) direct verbonden aan de bot. Luisteraars kunnen de show beïnvloeden door opmerkingen te plaatsen. En door een audiobericht in te spreken (via Fan shout-out) kunnen ze zelf in de show komen.

De bot is een mooie aanvulling op nieuwsbrieven via e-mail, berichten op tijdslijnen van sociale kanalen en websites van dj’s. Tijd voor andere organisaties om er ook mee aan de slag te gaan.

Eigen domein

De cijfers over het gebruik van social media zijn imponerend. Het risico bestaat daardoor dat festivals, organisaties en dj’s zich blind staren op hun sociale kanalen. Ook het eigen domein mag namelijk niet vergeten worden. Daar kan je, niet gehinderd door een grens van 140 tekens, je hele verhaal kwijt.

Het eigen domein (lees: de eigen website) begint steeds meer de kenmerken van een netwerk te vertonen door de multimediale mix van tekst, foto’s, video en audio. Bovendien is er een grote mate van interactie en gesprek mogelijk met bezoekers binnen het eigen domein. Onder andere met een eigen bot (bijvoorbeeld ook via #D2W).

Steeds vaker zie je het meest recente aan de bovenkant staan en het eerdere verdwijnen. Hierdoor ontstaat dus ook een tijdslijn op de website, zoals je die ook op social media ziet. De meeste domeinen zullen dergelijke tijdslijnen gaan vertonen zodat ze vooral voor mobiele apparaten een optimale gebruikerservaring verzorgen. De homepage zoals we hem kenden heeft daarmee zijn langste tijd gehad. Naast (chat-)bots, mag het eigen domein niet vergeten worden. Dit is de enige plek binnen het digitale ecosysteem dat van jezelf is. Vanuit automatische communicatie kun je hier weer naar verwijzen.

Lees ook


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie