Achtergrond: de 8 lessen van Amazon

Geschatte leestijd - 9 minuten

De laatste tijd is er veel te doen om internetgigant Amazon. Het lanceert een beperkte versie van zijn bezorgdienst Prime in Nederland, waarmee je geniet van gratis bezorging binnen één dag, de videostreamingdienst en foto-opslagdienst van Amazon. Amazon-oprichter Jeff Bezos zou zelfs de rijkste man van de wereld zijn. ING vreest de online retailer zelfs meer dan fintech-bedrijven. In vanAnaloognaarDigitaal.nu hebben we het over Amazon gehad. Wat waren de lessen van toen? Wat kunnen bestuurders en bedrijfseigenaren leren van deze gigant?

1: Gebruik software waar mogelijk

Werknemers in Amazon’s magazijnen zijn verdeeld in vier groepen. Er zijn mensen die werkzaam zijn in de ‘ontvangstlijnen’ en de ‘order picking lijnen’. Oftewel ze pakken uit, controleren en scannen elk product dat binnenkomt uit de gehele wereld of ze picken de bestellingen van fans en klanten aan het andere uiterste van het proces. Een andere groep plaatst de producten van leveranciers ergens in het magazijn op plekken met de bijbehorende coördinaten. Alleen het enorme computerbrein van Amazon weet waar alles staat. Werknemers maken gebruik van ‘handheld’ computers, die aangeven waar het binnengekomen item dient te staan en waar ze het inkomende item als voorraad moeten inscannen.

De andere groep, de ‘pickers’, duwen trolleys rond en pakken de bestellingen van fans en klanten uit de gangpaden en scannen producten weer uit. Software van Amazon berekent de meest efficiënte looproute voor de ‘pickers’. De software stuurt de werknemer van de ene schapruimte naar de volgende, via instructies op het scherm van het navigatiesysteem van de werknemer.

Zelfs met deze efficiënte routes, is het flink wandelen. Een gemiddelde nieuwe orderpicker verliest bijna 2 kilo aan gewicht na zijn eerste drie ploegendiensten. ‘Je bent een soort robot, maar dan met menselijke vormen’, zegt een Amazon manager. ‘Het is menselijke automatisering’. Amazon kocht onlangs een echte robot om te testen, maar de manager denkt dat mensen efficiënter zijn omdat ze zo veel beter kunnen omgaan met de enorme hoeveelheid verschillende vormen productverpakkingen die Amazon verkoopt.

2: Wees Lean

Robin ten Hoope, eigenaar van QLTi, blogger bij The Lean Six Sigma Company en een ‘Lean Six Sigma’-expert zegt: ‘In ieder proces (zowel in de industrie, als in de zakelijke dienstverlening) is verspilling aanwezig. Met behulp van Lean methodieken zijn we in staat om die verspilling bloot te leggen, te elimineren en ervoor te zorgen dat problemen in de toekomst worden voorkomen. We maken een onderscheid tussen processtappen (handelingen), die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de klant en processtappen en die geen of nauwelijks waarde toevoegen voor de klant. Dit kan overigens ook een interne klant zijn: iedereen die na jou komt in een proces, is een klant van dat proces. Alles dat geen waarde toevoegt moet worden verwijderd uit het proces.

Het voorkomen van verspilling is belangrijker dan je denkt. Soms leidt het namelijk zelfs tot opstoppingen. Denk eens aan vergelijking aan de files, te veel aanbod op hetzelfde moment, waardoor opstopping ontstaat. In processen gebeurt dat ook: we moeten principieel van ‘push’ naar ‘pull’. Handelen als er vraag is en niet zomaar zorgen voor aanbod. Daarnaast zorgt verspilling in processen tot enorme en vaak verborgen kosten; de zogenaamde ‘Cost of Poor Quality’. Deze ijsberg aan verspilling (waarvan vaak inderdaad alleen het topje zichtbaar is) wordt ook ‘de verborgen fabriek’ genoemd. Naast het elimineren van verspilling, draait Lean met name op het voorkomen van fouten.

Hoe dat in de praktijk werkt? Daarvoor moeten we naar Japan en de Japanse termen ‘Kaizen’ (het doorlopend werken aan verbetering) en ‘gemba’ (de werkvloer). Op de gemba zou het Kaizen moeten plaatsvinden. Lean vindt zijn oorsprong in Japan in het Toyota Production System, waarmee Toyota in staat bleek de wereld te veroveren. Elke medewerker die aan de lopende band van Toyota werkt, heeft – als de kwaliteit van het product in gevaar komt – het ‘recht’ om de lopende band te stoppen. Daardoor komt de hele fabriek stil te liggen. Kwaliteit gaat voor alles, zo is de gedachte. Dat heeft Toyota beslist geen windeieren gelegd.

3: Gebruik data

Bij Six Sigma wordt dataverzameling en statistische analyse gebruikt om processen te verbeteren. In traditionele bedrijven wordt nog (te) vaak besloten op basis van gevoel. Doodzonde, zeker in het tijdperk van ‘Big Data’. Men spreekt van ‘Big Data’ wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen te worden onderhouden. Volgens onderzoeksbureau Gartner gaat het om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomen en opgevraagd worden en de diversiteit van de data.

WalMart verwerkt bijvoorbeeld meer dan een miljoen transacties per uur, die op een slimme manier in databases opgeslagen worden. Uit deze grote berg gegevens kunnen verbanden tussen verschillende producten gedestilleerd worden, zoals bijvoorbeeld hamburgers en broodjes, maar vaak liggen de verbanden minder voor de hand. Hierdoor is zelfs te voorspellen wanneer een meisje moeder wordt, nog zelfs voor haar vader het weet.

Zalando houdt nu een proef waarbij klanten al kunnen bepalen of en welke maat hen past door foto’s te uploaden. Hoe meer mensen passende kleding kopen, hoe minder retourneren er verwerkt moeten worden. Het juist inzetten van de ontstane ‘Big Data’ zal Zalando helpen bij het verminderen van het aantal retourneren. Feitelijk betekent dit dat het bedrijf het gedrag van zijn klanten binnen haar eigen internetecosysteem en daarbuiten begrijpt door analyse van de ontstane ‘Big Data’. Processen efficiënter worden hierdoor, kosten beter te beheersen en de service gaat in de perceptie van de klant omhoog.

Amazon Prime

4: Combineer Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma komen ook afzonderlijk voor, maar zijn prachtig complementair. Uiteindelijk draait het bij beide methoden voornamelijk om de klant. Er zijn (veel) consultants die zich enkel richten op Lean. Door ook Six Sigma toe te passen, ontstaat echter een ongekend verbeterpotentieel. Zeker in een wereld waar zoveel (en steeds meer) data beschikbaar komen. Waarom zou je er niet je voordeel mee doen?

Het gigantische ‘fulfillment center’ van Amazon in Rugely heeft de grootte van negen voetbalvelden. De efficiëntie van onder andere dit magazijn zorgt ervoor dat Amazon de pakjes in het Verenigd Koninkrijk snel op de drempels van haar klanten krijgt, zelfs bij een omvang van 35 bestellingen per seconde. Elk magazijn van Amazon heeft zijn eigen ‘verbetermanager’, die gebruikmaakt van ‘kaizen’-technieken die zijn ontwikkeld om de productiviteit te verbeteren. Marc Onetto, de senior vicepresident van Amazon’s wereldwijde operaties, vertelde een paar jaar geleden tijdens een bezoek aan de Universiteit van Virginia: ‘We gebruiken een heleboel Japanse jongens, ze zijn geen adviseurs … zij zijn samurai, de laatste echte samurai, die jongens van de Toyota-fabrieken.’

5: Innoveer het retourneren

Het zonder al te veel moeite kunnen retourneren van producten voor bijvoorbeeld reparatie is uitermate belangrijk bij webwinkels. Misschien wel het bekendste voorbeeld is Zappos, het bedrijf waar je tot 365 dagen na je aankoop goederen kunt retourneren. De klant heeft ruim de tijd het origineel aangeschafte product terug te sturen en het bedrijf doet er veel aan te voorkomen dat ze de retourneren via creditcard in rekening moeten brengen.

Deze vorm van retourneren, op basis van vertrouwen, heeft Zappos geen windeieren gelegd. Dat webwinkels gebukt gaan onder grote retourstromen is geen geheim meer. De afhandeling van retourneren kost tijd en dus daarmee geld. Slecht georganiseerde retourlogistiek heeft een enorm grote impact op de logistieke keten. Het verstoort immers het logistieke proces. Retailers zullen moeten werken aan een oplossing die efficiëntere afhandeling van retourneren mogelijk maakt en tegelijkertijd meer inzicht geeft in de oorzaken van retourneren.

6: Innoveer de toeleveringsketen

Een interessante, innovatieve oplossingen in de toeleveringsketen is ‘VMI’: Vendor Managed Inventory’. De leverancier beheert hierbij de voorraadniveaus in het magazijn of distributiecentrum van zijn klant, op basis van de verwachte vraag en vooraf gemaakte afspraken over minimale en maximale hoeveelheden voorraad.

Een goed voorbeeld van ‘VMI’ in een industriële markt is door Sime Darby Unimills (ook wel SDU genoemd) bedacht. SDU levert groene, beperkt houdbare vloeibare halffabricaten aan de voedselindustrie in Europa. Hierbij is de logistieke keten van groot belang. Binnen SDU is het FulFill-concept ontwikkeld om vooruit te lopen in de concurrentiestrijd. De logistieke medewerkers van FulFill ontwikkelden een specifieke methode om de logistieke keten te analyseren, die loopt van het genereren van de vraag van de klant tot en met de door de leverancier (SDU) beheerde voorraad. Zij ontwerpen specifieke oplossingen voor elke klant en elke situatie door het creëren van een duidelijk resultaat voor de SDU-klant:

  1. Altijd voorraad beschikbaar voor hun productieproces;
  2. Zo laag mogelijk voorraadniveau;
  3. Zorgeloos van order tot betaalproces.

7: Verdiep je in Kanban

Kanban betekent letterlijk: visuele kaart. Een eenvoudig voorbeeld van Kanban in de logistieke keten is het ‘Two Bin’-systeem: in de eerste bak (bin) ligt de voorraad voor de productie, de tweede bak bevat de reservevoorraad. Zodra de eerste bak leeg is, neemt men de Kanban (kaart) uit de bak. Kanban is het signaal voor herbevoorrading van de voorraad. De tweede bak verschuift naar de eerste plaats. Indien het bevoorraden van de nu lege tweede bak is voltooid, is het systeem weer in balans. Zodra de volgende bak leeg is, kan de herbevoorrading weer beginnen. Dat gebeurt door de Kanban uit de eerste bak te halen als ‘trigger’ voor de order. Voor deze order is tijd minder kritisch, dus minder duur. Als resultaat heeft men wel altijd voorraad en koopt men dientengevolge zorgeloos in.

Amazon

8: Geef direct, online inzicht

Tracking en tracing maakt het mogelijk om online te volgen waar een bestelling is. Maak het beheer van de tanks en silo’s (‘Vendor Managed Inventory’), de tracking en tracing van bestellingen, evenals de e-ordering en e-billing dan ook compleet ‘internet-enabled’. De klant heeft dan overal vrij direct toegang tot zijn informatie via het internet, alsmede natuurlijk ook de logistieke medewerkers van de organisatie.

In Frankrijk groeit ‘Chronodrive’ uit tot een gerenommeerd merk. Door gebruik te maken van Chronodrive kan de consument tijd besparen tijdens het winkelen. Alle boodschappen worden besteld door online te winkelen. Chronodrive biedt een breed scala van producten aan voor het hele gezin. De consument hoeft niet te wachten, want de pick-up van de boodschappen bij Chronodrive duurt minder dan 5 minuten en kan overal, zoals dichtbij huis of de werkplek. In Nederland laat PicNic zich zien als een vernieuwer van de traditionele supermarkt.

Conclusie

De rol van magazijnen in de keten van activiteiten van webwinkels wordt steeds belangrijker. De consument zal zijn producten steeds sneller in huis willen hebben. Daarom moeten webwinkels hun lever- en retourproces onder handen nemen. Daartoe is discipline en een strakke organisatie noodzakelijk, evenals de inzet van ‘Big Data’. Ook data en analyse, zoals gehanteerd bij Lean Six Sigma kunnen helpen processen te verbeteren en te optimaliseren. Bovenstaande acht tips helpen je dan ook op weg, als je een webwinkel hebt en dezelfde ambities hebt als Jeff Bezos.

* Dit is een samenvatting van het hoofdstuk ‘Amazon en haar logistieke leger’ uit vanAnaloognaarDigitaal.nu’ het boek dat ik met Ger Hofstee schreef.

** Redactie door Aaron Mirck

Check ook


Van miljoenenverlies naar miljardenbedrijf

Amazon.com, in het kort Amazon, is in 1994 opgericht door Jeff Bezos en misschien wel het grootste bedrijf op het gebied van e-commerce in de wereld. Het in Seattle gevestigde bedrijf is een van de eerste grote bedrijven die goederen via het internet verkoopt. Oorspronkelijk was de site, die pas in 1995 online ging, bedoeld voor de verkoop van fysieke boeken. Later werden ook andere goederen via de site verkocht. In het begin maakte Amazon enorme verliezen (in 1999 zo’n 716 miljoen dollar bij een omzet van 1,6 miljard dollar).

Inmiddels ziet de wereld er een stuk beter uit voor Amazon. Er werken zo’n 340.000 mensen, de omzet bedraagt 136 miljard dollar en er wordt meer dan 2,4 miljard dollar winst gemaakt. En of dat niet genoeg was, kocht het recent ook de supermarktketen Whole Foods voor een slordige 12,3 miljard euro. Ook de clouddienst van Amazon, het zogenoemde Amazon Web Services, draagt bij aan deze indrukwekkende cijfers.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie