Geschatte leestijd - 4 minuten

In de jaren negentig stopte ik met mijn studie rechten en begon ik een platenzaak genaamd Bad Vibes. Deze platenzaak heb ik samen met Duncan Stutterheim opgezet. Vanuit daar was ik als dj en A&R manager verantwoordelijk voor de muziek selectie en rechten van alle Thunderdome CD’s, waarvan er miljoenen werden verkocht. Het muzieklabel van ID&T zag haar levenslicht. Evenals de muziekuitgeverij die ik opzette. Thunderdome als basis van verandering en kansen. Gabber en de ontwrichting van de entertainmentindustrie.

(Tekst loopt door na video)

Denis Doeland legt uit. Thunderdome als basis van verandering en kansen. Gabber en de ontwrichting van de entertainmentindustrie.

Thunderdome = basis

In de nieuwe eeuw was ik een jaar lang music director van ID&T Radio. Daarnaast leverde ik jaarlijks een belangrijke muzikale bijdrage aan Sensation: de Megamix. De Megamix – een ruim 20 minuten durende mix van dancehits en classics – was het enige moment van de nacht dat er geen dj achter de draaitafels stond. Desondanks was het steevast een publieksfavoriet.

Niet alleen door al die herkenbare dancetracks, stuk voor stuk hoogtepunten, die altijd werden aangetikt voordat alweer een nieuwe kraker volgde, maar ook omdat dit het moment was dat het visuele spektakel, inclusief vuurwerk echt los ging. Al deze elementen zijn ontstaan vanuit Thunderdome. We maakten in de Thunderdome-tijd al een megamix-serie en regelmatig werd er Bengaals vuurwerk afgestoken op het podium tijdens een Thunderdome-feest. Toen al werden de zaadjes geplant van wat later ‘showelementen’ werden op evenementen en festivals.

Thunderdome = verandering

Thunderdome is voor mij synoniem aan verandering geworden. In de Thunderdome-tijd waren we ongeremd en voelden we ons ongehinderd om te realiseren wat wij voor ogen hadden. Dikke feesten en toffe CD’s met de beste gabbermuziek die voorhanden was. We leerden ondernemen en ons door niets te laten tegen houden. Iets dat vandaag de dag nog steeds een grote rol in mijn leven speelt. Die tijd doet mij herinneren aan een mentaliteit, een houding en een stroming die heeft bewezen dat wanneer je ergens in gelooft en voor gaat, je iets kan bereiken wat niemand voor mogelijk hield.

Veranderen deden we samen bij ID&T. Samen veranderen betekent meer dan iedereen betrekken, draagvlak creëren en helder communiceren. Samen betekent: bottom-up, iedereen in organisatie laten meewerken en meedenken, samen tot een visie komen en naar oplossingen zoeken, een ‘wij-gevoel’ creëren. Kortom, bij samen veranderen wordt geprobeerd de wijsheid van iedereen te betrekken en naar iedereen te luisteren, zowel voor- en tegenstanders van de verandering.

Thunderdome = kansen

Thunderdome bracht gelijkgestemde energie om te realiseren wat we voor ogen hadden. We werden gedwongen het businessmodel opnieuw uit te vinden en onderdeel te worden van een entertainmentindustrie waar we zelf de nieuwe regels voor schreven. Destijds ontwikkelden zich nieuwe krachten en verstoorden we een industrie, maar creëerden we tegelijkertijd kansen om te voldoen aan de behoeften van fans.

Stilstaand water gaat stinken, dat weten we allemaal. Thunderdome kwam op in de tijd dat de cassettebandjes, recordable CD’s, videobanden en videocamera’s bij het grote publiek doorbraken. Duurzaam succes wordt vooral bepaald door de mate waarin je anticipeert op verandering. Zeker in een tijdperk vol ontwrichtende technologie is de vernieuwing van diensten, producten en het businessmodel essentieel voor het bestaansrecht van een organisatie. De Thunderdome-tijd leerde mij persoonlijk, en ons, kansen te zien en verzilveren, verandering te omarmen en bakens te verzetten. Facetten die vandaag de dag relevanter zijn dan ooit in de digitale wereld waar de entertainmentindustrie integraal onderdeel van is.

* Dit is een aangepaste versie van een column die ik eerder schreef voor This Is Our House.

LEES MEER OVER HET ONDERWERP:
dIGITALE MINDSET

👉 Alle artikelen over de Digitale Mindset vind je hier. Denis Doeland schreef meer dan 50 artikelen over dit onderwerp.

>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie