Achtergrond: 5 definities voor optimale digitale transformatie

Geschatte leestijd - 4 minuten

Er is door de komst van technologie de afgelopen jaren veel veranderd. Allereerst ontstond de digitale wereld, waarin individuen een connectie met elkaar en met merken kunnen maken. Eigenlijk is dit een ecosysteem. Dat ecosysteem bestaat vervolgens ook weer uit duizenden ecosystemen van gemeenschappen, die met elkaar verbonden zijn. Hoe houd je je staande in dit ecosysteem? Hoe geef je jouw digitale transformatie vorm? Deze vijf definities helpen je daarbij.

Het digitale ecosysteem bestaat uit individuen, zoals klanten en fans. Die zoeken verbinding met elkaar, maar ook met distributeurs, ontwikkelaars en leveranciers. Die partijen zijn onderling ook weer met elkaar verbonden. Wat deze verbindingen met elkaar gemeen hebben: ze gebruiken elkaars sterke punten. Door samen waarde te creëren, versterken ze elkaar.

Beluister hier de podcast van dit artikel

Vijf definities

Het digitale ecosysteem is de basis van de digitale economie. Hiertoe behoren allerlei industrieën, zoals de entertainmentindustrie, maar ook branches als sport en media. Hoewel de verschillende sectoren onderling verschillen, hebben ze een ding gemeen. Ze veranderen van een analoog- naar een digitaal gedreven industrie. Met andere woorden: van analoog naar digitaal.

Om de stap te zetten van analoog naar digitaal, zijn de juiste definities en statistieken nodig. Net zoals het volgen van ontwikkelingen in de wereld van apparaten, infrastructuur en processoren, die ook een vereiste zijn. Alleen zo kom je tot de basis van een gedegen digitale strategie. Het uitgangspunt hierbij is de volgende: de aandacht van en de relatie met de (toekomstige) fan of klant is de belangrijkste (economische) waarde. Daarom streven organisaties naar de beste plek en de sterkste relaties in het internetecosysteem.

Digitale transformatie

Om je staande te houden in een digitale industrie, moeten organisaties een digitale transformatie doormaken. De eerste – en misschien wel belangrijkste – definitie is dan ook die van de digitale transformatie. Die is als volgt: De verandering die een onderneming ondergaat, waar binnen bestuurders of bedrijfseigenaren waarde willen creëren door de inzet van het digitale ecosysteem, waarbij op basis van vastgestelde doelen in stappen door analyses en de voortvloeiende inzichten optimalisatie van de organisatie en het analoge en digitale vermogen wordt bereikt. (2017, Doeland).

Ben je benieuwd wat de andere onmisbare definities voor jouw digitale transformatie zijn?

Ik vertel daar meer over in het vijfde hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Vijf definities belangrijk bij digitale verandering’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

→ lees hoofdstuk 5 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 5 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 5 via andere kanalen


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie