Achtergrond: Dance-roman De Club bewijst de relatie-economie

Geschatte leestijd - 4 minuten

Met veel plezier las ik een tijd geleden het boek De Club van journaliste Rolinde Hoorntje, dat gaat over club Trouw. In het boek volgen we het hoofdpersonage Shane, die steeds beter zijn weg weet te vinden in de dance-scene en de club. Het boek geeft niet alleen een mooie inkijk in een subcultuur die mainstream is geworden, maar brengt ook een andere ontwikkeling in beeld. Artiesten komen steeds vaker boven drijven door slim gebruik te maken van digitale middelen. Kortom, de dance-industrie volgt de wetten van de relatie-economie.

Club Trouw sloot zijn deuren in 2015, nadat het zes jaar onderdak gaf aan optredens van topartiesten uit binnen- en buitenland. Artiesten die overigens ook naam maakten door op te treden in de Trouw. DJ Mag plaatste de club niet voor niets op plek nummer 43 in een lijst met beste clubs ter wereld, waarmee Trouw de hoogst genoteerde Nederlandse club was. Trouw werd door sommigen de beste club van Nederland genoemd en eigenlijk niemand vond dat overdreven. Zo’n club verdient een boek. Dit boek doet recht aan dit monument.

Relatie-economie

Hoofdpersonage Shane komt al snel te werken bij een social media bedrijf. Dit bedrijf analyseert of er veel buzz is rondom een artiest of rondom een bepaalde pagina. Er zijn zelfs algoritmen geschreven om te bepalen in welke mate een artiest trending zal worden (veel besproken wordt op social media). Ook plaatst het bedrijf berichten op social media, om zo buzz te creëren en zo artiesten, optredens en labels te promoten. Liever niet te inhoudelijke posts, maar katten- en kinderfoto’s zorgen voor likes en dus aandacht.

Je mag hier van alles van vinden. En daar ga ik later op in. Rolinde Hoorntje is een toonaangevende journalist over het nachtleven voor serieuze media. Ze laat in haar roman zien dat het onderhouden van een relatie met je fans van levensbelang is. Een grondgedachte van de digitale wereld die ik aanhang waar ik haar wel eens over gesproken heb. Sterker nog in het boek wordt duidelijk: daar moet je relevante content voor maken, zodat je relevant bent en blijft in hun leven. Daarmee toont het boek iets belangrijks aan. Het is tijd om je welkom te heten in de relatie-economie, waarin het opbouwen van een relatie met fans of klanten belangrijker is dan wat dan ook.

Dance eindelijk democratisch

Dat bepaalde artiesten boven komen drijven door social media is niet naar ieders wens. Bepaalde personages in het boek lijken dit niet eerlijk te vinden. Misschien vind je het zelf ook geen fijn idee dat een goed social media profiel voor veel optredens zorgt. Dit is echter nostalgie naar een tijd die nooit bestaan heeft. Sterker nog, ik denk dat muziekliefhebbers nu beter af zijn dan vroeger.

Waarom is dat zo? Vroeger bepaalden labelbazen, radiostations en muziekuitgevers welke muziek uitgegeven werd en op de radio kwam. Tegenwoordig kan je zelf gemakkelijk muziek opnemen. Je plaatst het op internet en kan het bij geïnteresseerden onder de aandacht brengen. Als muziekliefhebber ben je niet meer afhankelijk van een curerende elite die bepaalt welke muziek je wel of niet zult horen.

Een artiest die de wetten van het digitale ecosysteem beter volgt dan een ander, zal sneller succes hebben. Daar wringt de schoen. Dat snap ik. Om iedereen een gelijke kans te geven, schreef ik daarom twee boeken: EDM en de digitale wereld en Digitaal Vermogen. Je vindt hieronder meer informatie over dat laatste boek. Zodat elk talent boven kan komen drijven en op kan treden in zijn of haar droom-club.

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie