Achtergrond: Kan Talpa Network Facebook nog inhalen?

Beluister hier de podcast van dit artikel

Geschatte leestijd - 3 minuten

Veel Nederlandse mediamerken vrezen voor Amerikaanse platforms als Google en Facebook. Deze partijen ‘eten’ namelijk beetje bij beetje het advertentiebudget op van media uit lokale markten. John de Mol’s Talpa laat het daar in elk geval niet bij zitten. Talpa Network ontpopt zich tot een media-imperium dat langzaam maar zeker de strijd aankan met Facebook. Gaat dat ze lukken? En wat is het Talpa Network media-netwerk van De Mol inmiddels waard?

Talpa breidt uit

Talpa ging een jaar geleden de strijd aan met het Belgische Mediahuis, dat onder meer NRC Handelsblad uitgeeft. De inzet? Het meerderheidsbelang in TMG, de uitgever van onder meer De Telegraaf. Talpa dolf uiteindelijk het onderspit en deed afstand van zijn aandeel in de krant. TMG verkocht tegelijkertijd de aandelen in de radiotak aan Talpa. Niet veel later nam Talpa ook nieuwsdienst ANP en fotodienst Hollands Hoogte over.

Talpa’s wist hiermee een indrukwekkend ecosysteem te realiseren. Met de overname waren namelijk onder meer Radio 538, Sky en Radio Veronica gemoeid. Ook heeft het beschikking over uitzendactiviteiten van SBS6, Net5, Veronica en SBS9. Talpa heeft daarbij ook een aantal digitale platforms. Het beschikt al over Social1nfluencers en nam recent nog StukTV over van RTL. Talpa manifesteert zich eigenlijk als het Real Madrid van de Nederlandse media-industrie.

Strijd tegen Facebook

Waar komt die overnamedrift vandaan? John de Mol vertelt in interviews dat Talpa Facebook meer vreest dan RTL. Om zich daartegen te bewapenen, moeten overnames leiden tot een indrukwekkend netwerk. Het liefst met een bereik dat voor adverteerders even aantrekkelijk is als dat van ‘de blauwe reus’. Inmiddels beschikt het netwerk van Talpa over een bereik van meer dan 12 miljoen Nederlanders. Daarmee speelt Talpa Champions League, want dat is praktisch heel Nederland.

Kan Talpa hiermee de strijd aan met Facebook? En wat is het netwerk van Talpa eigenlijk waard?

Ik vertel daar meer over in het zevende hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Wordt Talpa Network hét Nederlandse business ecosysteem’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 7 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 7 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 7 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie