Achtergrond: Instagram en de twijfelachtige volgers van 433

Geschatte leestijd - 5 minuten

433 en haar nepvolgers? “Hoe meer volgers en likes je hebt, hoe meer je voorstelt.” Dat is een van de eerste dingen die Nicolaas Veul zegt in zijn VPRO-documentaire #followme. Leuk feitje: het is een Instagram-documentaire, die ook op Instagram te zien is. #followme is een interessante documentaire over de nieuwe vorm van reclame, die loopt via social media.

Adverteerders haten nepvolgers

Er is de laatste tijd veel te doen om ‘nepvolgers’. Nepvolgers zijn automatische/bot-accounts die een persoon of bedrijf volgen op een sociaal netwerk. Hierdoor beschikt hij of zij over meer volgers, waardoor er meer geld gevraagd kan worden voor advertenties. Unilever maakte eerder al bekend geen zaken meer te doen met influencers met nepvolgers.

Programmamaker Nicolaas Veul deed onderzoek naar de financiële wereld achter Instagram. Hij ontdekte een compleet nieuw verdienmodel op dit platform: er wordt afgerekend op basis van likes en followers. Voor slechts 35 euro heb je 10.000 nepvolgers. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen, als je als influencer een groter bereik nastreeft.

Influencers spelen vals in relatie-economie

Het is niet verwonderlijk dat er een schaduw-economie van nepvolgers is ontstaan die overigens niet nieuw is. Al in 2012 zagen we dit fenomeen in de dance-industrie. Het is prettig dat Veul in #followme niet al te oordelend overkomt over dit fenomeen, maar slechts beschrijft wat hij ziet: meer likes = meer fans = meer bereik = meer advertentie-inkomsten. Het is eigenlijk een afgeleide van mijn stelling: regelmatig gedeelde en relevante content = het opbouwen van een relatie = relevantie = een levenslijn. Zonder zo’n digitale hartslag, ben je in feite dood.

Dat er nepvolgers en neplikes gekocht worden, laat zien dat steeds meer bedrijven en personen doorhebben dat het onderhouden van een relatie met fans en klanten essentieel is. Dat is het uitgangspunt van de relatie-economie. Doordat ze echter een relatie aangaan met een bot, in plaats van een mens, spelen ze in feite vals in deze relatie-economie. En het klopt wat ze zeggen: eerlijk duurt het langst. De markt corrigeert wel en zal samenwerkingen met accounts met nepvolgers opzeggen is de verwachting.

433 en zijn volgers
De cijfers zoals 433 zelf distribueert naar adverteerders

433 en twijfelachtige volgers

Vorige week kreeg ik bovenstaande cijfers van het netwerk (zie bovenstaand overzicht) van 433 via LinkedIn onder mijn ogen. De zelfbenoemde nummer 1 global sports community. Zoals iedereen zou moeten doen, stelde ik mezelf de vraag: wat is het kwalitatieve bereik van een dergelijk netwerk?

Ik deed een simpel onderzoek, zoals ik wel vaker doe, naar de volgers van 433. Wat me opviel is dat bijna elk Instagram-account een behoorlijk aantal twijfelachtige volgers heeft. Gemiddeld 1 op de 3 volger wordt als twijfelachtig gekwalificeerd. Eigenlijk zijn het er zoveel, dat je zelfs zou vermoeden dat er opzet in het spel is.

AccountVolgersKwalitatief bereikRatio
43318.875.92213.279.21170,3%
433fifa1.957.7331.298.95666,4%
433skills928.656619.78566,7%
n11tmeg533.223359.44667,4%
goa1ie432.015285.69266,1%
playm10ker367.069221.30660,3%
str9ker364.695237.30765,1%
d3fender339.098223.73766,0%
433nl338.675211.13062,3%
supp12ter199.190132.22266,4%
433girls186.459112.39760,3%
14gend185.454123.82866,8%
w7nger106.04964.09660,4%

* NB. Onderzoek: binnen 13 van de 15 accounts. Het 14e account Visubal dat later onderzocht werd vertoonde een ratio van 68,7%.

Tijd voor opschoning

Verdachte volgers, oftewel twijfelachtige volgers, die jou kunnen volgen zijn Instagram-bots, gestolen accounts, achtergelaten accounts en mensen die gereedschap gebruiken om volgers, vind-ik-leuks en reacties kunstmatig te vergroten. Onder volgers van een account zijn altijd een aantal verdachte volgers aanwezig. Dat is op zich niet erg. Sommige volgers zijn hun inloggegevens kwijt of zijn social media moe. Je zal altijd wat verdacht lijkende accounts hebben. Maar in principe zou dit niet meer dan 1 tot 5 procent moeten zijn. Is dit getal hoger? Dan wordt het tijd voor een opschoonactie.

Elke influencer zal steeds aan de ratio van het kwaliteitsbereik moeten werken. Dubieuze vrienden maken immers dubieuze data. Werk aan de winkel dus voor 433. Na een opschoning zullen ze immers nog steeds een slordige 20 miljoen volgers overhouden is de verwachting. Wat een immens aantal is! Een actie die een aantal spraakmakende voetballers ook aan te raden is leerde ik terloops. Het zal 433 nog steeds voldoende status in het digitale sportlandschap geven.

Echte volgers opbouwen

Merken die investeren in millennials en Generatie Z willen juist in deze groep Instagram influencers inzetten voor hun producten. Zij zullen gaan binnenkort ervaren dat Instagram een grote schoonmaak gaat houden.

Dat netwerken zich verschonen is overigens niet de eerste keer. We hebben dit fenomeen ook al eens eerder gezien. Influencers die met nep-volgers nep-engagement kopen om hun invloed kunstmatig te vergroten hebben straks iets uit te leggen. Tijd dus om het kwalitatieve bereik te tonen als een ‘echte’ influencer en twijfelachtige volgers te lozen! Werk aan een echt digitaal vermogen.

Ben je benieuwd hoe je wel echte volgers op kunt bouwen? Dat is niet zo vreselijk ingewikkeld. Het draait om de volgende stappen:

  • Zorg dat je een digitale hartslag ontwikkelt, waarbij je op regelmatige basis content deelt. Gebruik hierbij het Content Impact Model;
  • Wees je bewust van de ecosysteem literatuur. In je eentje redt je het niet;
  • Schoon regelmatig jouw volgers op, dat betekent wellicht dat je wellicht niet zo hard groeit. Je zult ervaren dat de kwaliteit van het volgers dat betrokken is bij jouw berichten toeneemt en dat je daarmee relevanter bent dan iemand die bots of nepvolgers als vriendjes en vriendinnetjes heeft.

→ Lees ook: Marketing Verandert – dit moet je weten

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie