Achtergrond: Armin van Buuren kreeg stadion vol dankzij data

Geschatte leestijd - 4 minuten

Armin van Buuren is niet alleen een pionier op het gebied van muziek. De dj bewees dat het mogelijk is om een stadion te vullen dankzij data. Hij wist zijn fans via digitale kanalen op te roepen en daarmee de Arena vol te krijgen. Tweemaal zelfs. Concertpromotors en festivalorganisaties, lezen jullie mee? Zo vul je een stadion dankzij data.

→ Beluister hier de podcast van dit artikel

Data voorspelt opkomst

Ik denk dat er nog steeds mensen verbaasd zullen zijn dat slim gebruikmaken van data de opkomst verhoogt. De realiteit is alleen nog ietsje heftiger. Data kan zelfs voorspellen wat de opkomst is. De data waar het in dit geval om gaat, zijn het aantal digitale fans in de interne en externe databases van een artiest. De enige voorwaarde voor deze regel: deze digitale fans zijn geen bots of fake accounts.

Heb je een idee van het aantal volgers of digitale fans, dan kan je bereken of voorspellen of een evenement zal uitverkopen. Daarvoor is het uiteraard wel nodig dat een artiest zijn fans ook mobiliseert. Treedt Armin van Buuren op in de Arena en hij laat zijn fans dat niet weten, dan komen ze ook niet opdagen. Zo simpel als het is, zo vaak gaan dit soort dingen nog fout.

Fandata bewijst belang fanrelatie

Voordat je fans kunt oproepen om naar een festival te komen, is het nodig om (digitale) fans op te bouwen. Als fandata de munteenheid is voor festivals, dan is de relatie-economie ons monetaire stelsel. Omdat we ons in de relatie-economie bevinden (waarin je een digitale relatie aangaat met merken of artiesten, omdat hun content je bevalt) kunnen merken en artiesten de fandata gebruiken.

Veel dj’s en festivalorganisatoren maken al slim contact met hun volgers. Jammer is dat ze nog vaak vergeten dat hun volgers ook buiten het festivalseizoen geïnspireerd en geïnformeerd willen worden, waardoor de relatie stilvalt. Dat is funest in de relatie-economie. De festivalmarkt is al een tijd verzadigd. Daarom moeten festivals slimmer gebruikmaken van hun eigen sociale kanalen. Ook de kanalen van artiesten vallen beter te benutten.

Gelukkig is er een model dat festivals en artiesten helpt. Een model dat ook Armin van Buuren hielp om in 2017 de Arena twee keer vol te krijgen. Met dit AARRR-model valt te berekenen hoeveel nieuwe bezoekers een bepaalde artiest toevoegt aan jouw festival. Werkt dit model alleen voor de Leidse dj? Nee, ook dj Hardwell en het Mega Piraten Festijn wisten dit jaar aan de hand van het model hun evenementen in de Ziggo Dome en Gelredome ruim van te voren uit te verkopen.

Ben je benieuwd naar dit model?

Ik vertel daar meer over in het zeventiende hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Digitale fans vullen stadion Armin van Buuren. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 17 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 17 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 17 via andere kanalen


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie