Achtergrond: Value Alignment is essentieel voor digitale transformatie

Geschatte leestijd - 5 minuten

Onder Value Alignement verstaan veel mensen dat de waarden van een werknemer overeen moeten komen met die van een organisatie. Ik denk dat dit belangrijk kan zijn voor organisaties. Essentieel is echter Value Alignement op een ander vlak: zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt en op dezelfde vijf doelen stuurt. Alleen dan kunnen organisaties alles uit hun data halen, succesvol aan de slag met de digitale transformatie en hun concurrentie verslaan.

Value Alignment is meer dan purpose

De nieuwste trend in marketing en HR: een purpose. Bedrijven met een duidelijk, maatschappelijk doel zijn meer in trek bij jonge werknemers, hebben meer kans op publiciteit en kunnen aan de lopende band content delen over hun doel. Er is natuurlijk ook een tegengeluid. De eerste blogs waarin betoogd wordt dat purpose marketing eigenlijk ook maar een wassen neus is, zijn al geschreven.

Ik betoog dat Value Alignement een stap verder gaat. Dat het meer is dan alleen het maatschappelijke doel gemeen hebben. Het is nodig dat iedereen hetzelfde bedoelt als hij het over bepaalde termen of KPI’s heeft. Dat iedereen dezelfde bedrijfsdoelen voor ogen heeft, als hij of zij zich buigt over alle marketingkanalen. Volgens mij is het nodig om als manager of bedrijfseigenaar stil te staan bij Value Alignement, je te realiseren dat er een bredere definitie is en Value Alignement bovenaan de agenda te zetten. Anders valt er nooit met een slim raamwerk te werken, dat je helpt sturen op alle nodige doelen.

Business Acceleration Index

Business Acceleration Framework voor digitale transformatie

Wil je als organisatie meer waarde halen uit je data, nieuwe verdienmodellen kunnen ontwikkelen en bestaande verdienmodellen willen optimaliseren, dan heb ik goed nieuws. Er is een raamwerk ontwikkeld dat je precies met deze uitdagingen helpt. Het geeft je nieuwe inzichten op basis van indexen, laat teams beter samenwerken aan een gezamenlijk doel door een specifieke index (de zogenaamde ‘Business Acceleration Index’) en zet je direct op voorsprong ten opzichte van je concurrentie.

De index van het raamwerk bestaat concreet uit vijf doelen:

  • Brand Equity (waarde) – Dit is de financiële waarde die in het merk opgeslagen zit. Doorgaans wordt aangenomen dat de merkwaarde overeenkomt met de contant gemaakte toekomstige kasstromen die aan het merk toe te wijzen zijn;
  • Brand Reputation Performance (reputatie) – Het tastbare resultaat van de aanpak is een handzaam grafisch overzicht op één A4. Het toont de aanpak van het project en de belangrijkste mijlpalen. Uit de roadmap blijkt het ritme rondom de communicatie die rond release van producten en de verhaallijn ontstaat. Dit ritme is de digitale hartslag van de organisatie. Zonder hartslag zit er geen leven in de digitale kanalen. De roadmap en het ritme hebben direct invloed op de waarde;
  • Marketing Efficiency (efficiëntie) – Doorgaans brengt het hebben van een merk veel marketingkosten met zich mee. Vandaag de dag wordt nog veel van het marketingbudget traditioneel ingezet, terwijl de doelgroep nu digitaal is. Door context in data aan te brengen kunnen marketing euro’s efficiënter worden besteed;
  • Business Acceleratie (primaire verdienmodellen) – Voor een organisatie zit de quick win vooral in het versnellen van bestaande verdienmodellen door internettechnologie. Daarvoor moet zij drie dingen aanpakken: centralisatie van data, teams versterken met kennis en de technologische infrastructuur optimaliseren;
  • Business Activatie (secundaire verdienmodellen) – Nieuwe verdienmodellen vinden. Introductie van bijvoorbeeld volwassen eCommerce, digitale exploitatie van content via videodiensten en meer.
Value Alignment - Business Acceleration Framework

Zelfde doelstellingen en definities

Zoals je in deze vijf doelen terugziet, komt er best wat kijken bij het behalen van een doel, oftewel het ene inde-cijfer. Daarom is het nodig om er zeker van te zijn dat iedereen die zich bijvoorbeeld bezighoudt met de merkreputatie, eenduidig is over wat de digitale hartslag zal zijn en welke verhaallijnen er op welke kanalen worden uitgerold. Deze hartslag heeft op de efficiëntie en de versnelling en optimalisatie van de primaire en secundaire verdienmodellen. En daarmee op de bedrijfswaarde.

Lukt dat niet, dan is er geen afstemming in de teams en is het in feite een kansloze exercitie. Dat is zonde van ieders inspanningen. Vandaar mijn oproep: managers, bedrijfseigenaren, ambitieuze marketeers: zorg dat er een duidelijke en bredere Value Alignement is!



Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie