Column: Overschot aan content investeer in kwaliteit

Geschatte leestijd - 5 minuten

Op TheDrum stond een interessant artikel, dat ook afgedrukt is in de laatste editie van de Adformatie. In dit stuk beschrijft Samuel Scott, keynote marketing speaker, wat marketeers moeten doen als er een recessie plaatsvindt. Zijn advies? Bezuinig op content, social media en contentmarketing. Ik vind dat een levensgevaarlijk advies en leg je graag uit waarom.

Samuel Scott is een gerespecteerd schrijver en spreker op het gebied van marketing. Deze oud-journalist weet echter drie misverstanden op te lepelen in zijn artikel If there’s a recession in 2019, here’s what marketers should do. Dit zijn de misverstanden:

Misverstand 1: veel content is per definitie waardeloos

“A Meaningful Brands survey released by Havas found that 60% of the world’s brands create ‘content’ that is absolutely useless”, lees ik in zijn artikel. Zelf deelt hij zijn ervaringen als contentmarketeer. Toen hij werkte voor een softwarebedrijf, zag hij dat tachtig procent van ‘zijn’ content geen effect sorteerde. Erg hoopgevend lijkt de strategie achter zijn contentmarketing niet:

“I once had various high-tech software companies as clients at an agency. Part of my job was to write countless blog posts that the clients would then spam around the internet to get website clicks (and hopefully sales leads). Yes, it was direct response by a new name. (…) But most ‘content marketing’ fails because it skips those two parts of the process. It mass produces and distributes anything and everything without any strategic or tactical thought. All that matters is that you make and transmit ‘widgets’ with direct-response calls to action next to them.”

Je hoeft geen contentmarketing-deskundige te zijn om te weten dat niet elk stuk content hoeft te resulteren in het opvolgen van een Call To Action (CTA). Door een doelgroep aan jouw platform (site, nieuwsbrief, social media-kanaal) te binden, verstevig je een relatie met echte fans en klanten (wanneer je zuinig bent op de hygiëne* van jouw kanalen) en rendeert jouw investeert in contentmarketing in feite al. Rendement is alleen stuk subtieler dan Scott stelt.


Luister hier naar Deel 0 van Digitaal Vermogen – De nieuwe eenvoud

Misverstand 2: Content-hausse is reden om met content te stoppen

Dat veel bedrijven content uitgeven waar hun doelgroep niet op zit te wachten, is volgens Scott een reden om contentmarketing maar als geheel stop te zetten. Daar is een gezegde voor: het kind met het badwater weggooien.

“Marsha Lindsay of BrandWorks University said at EffWeek that there is a “content crisis” because output per brand per channel is up 35% per year but engagement is down 17%”, citeert Scott. Een reactie op een overschot aan aanbod en een tekort aan vraag naar content, is om te besluiten om geen content meer te produceren. Dat is gemakzuchtig en lui. Door te investeren in kwaliteit, valt content weer op.

Dat betekent dat je moet denken vanuit de doelgroep, moet onderzoeken wat hen motiveert om content te consumeren en data van jouw doelgroep moet verzamelen, raadplegen en updaten. Vergelijk het uitgeven van content met het lanceren van een nieuw product: dat doe je ook niet zonder te weten of er een markt voor is.

Misverstand 3: Social media hebben geen effect

“If most companies would close their social media accounts tomorrow, nothing would change. To maximise effectiveness in a recession, the resources spent there are also best allocated elsewhere.” Gewaagd is zo’n uitspraak wel, maar veel hout snijdt het niet. Bedrijven en organisaties die hun social media activiteiten verwaarlozen, geven hun relatie met hun doelgroep op. Een partij die daarover mee kan praten, is het festival Pitch. Na het verwaarlozen van hun post-ritme (de digitale hartslag), daalde de interactie met fans drastisch en is het festival uiteindelijk opgedoekt.

“I will never understand why companies conduct customer support publicly on social media. Just see the flack that Slack got last week when the company released a new, divisive logo. Social media rarely builds brands but certainly inspires people to damage them. There is little to gain and much to lose from being there.” Hiermee toont Scott zich wereldvreemd of minstens hopeloos ouderwets: we verwachten juist 24/7 contact met bedrijven, via alle kanalen die beschikbaar zijn.

Als een dienst of product niet naar behoren functioneert, willen we snel en adequaat geholpen worden via een platform waar wij al aanwezig zijn. Niet op social media aanwezig zijn: een struisvogelaanpak waarvan je hoopt dat die ironisch bedoeld is.

Investeer in kwaliteit

Eerlijk gezegd hoop ik dat het artikel van Samuel Scott veel gehoor vindt in de marketingsector. Dat schept namelijk kansen voor organisaties, artiesten en merken. Als anderen niet meer inzetten op het uitgeven van content, is er minder aanbod. Daardoor valt jouw content meer op.

Tegelijkertijd ontslaat het je niet van de plicht om te investeren in kwalitatieve content en continu aanwezig te zijn op de kanalen waar jouw (potentiële) fans en klanten zijn. Het hebben van de juiste hygiëne van jouw kanalen is het toverwoord voor 2019!

* Hygiëne van kanalen betekent: het ontdoen van ‘mass followers’ of ‘suspicious accounts’ die jouw merk volgen op social media. Wat betreft emailadressen betekent dit: emailadressen waar jouw berichten bij aankomen die van echte personen zijn.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie