Achtergrond: Google werkt ook aan digitaal vermogen

Geschatte leestijd - 5 minuten

Hij weet het antwoord op alles. De grootste zoekmachine ter wereld en continue innovator. Ik heb het natuurlijk over Google. Een van de grootste bedrijven ter wereld werkt elke dag nog en altijd aan zijn digitaal vermogen.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Eric Schmidt testen als CEO

Voor Google de reus werd die het nu is, was het – net als elk jong, tech-bedrijf – een startup. Sergey Brin and Larry Page, de co-founders van Google, zochten een CEO om de dagelijkse leiding van hun bedrijf over te nemen. Ze dachten deze CEO te vinden in de persoon van Erich Schmidt. Omdat ze het niet zeker wisten, testen ze de kersverse CEO. Belangrijk was of Schmidt klikte met het team en ‘flow’ wist te bereiken.

Hoe ze dat deden? Door hem mee te nemen naar Burning Man. Het is een week-lang festival in de Amerikaanse woestijn, dat draait om verbinding, het ruilen van spullen en beleving in plaats van bezit. Daarom is er bijvoorbeeld ook geen geld op het festival. Zie het als een experimentele samenleving, zoals ook ADM (de Amsterdamse culturele vrijplaats) dat was.

Het ontdoen van het ego en het vermogen om je snel aan te passen aan een nieuw ontstane situatie is een succes factor bij start ups en groeiende organisaties. Business Insider schreef het volgende over de selectie-methode van Page en Brin, mede op basis van een interview met performance-expert Steven Kotler: “They wanted to know was he going to be able to let go of his ego, merge with the team, or was he going to stand in its way?” Kotler said. “And it turns out he passed the test, and the result is one of the most pivotal CEO hires in the modern era,” he added. Schmidt took the CEO spot in 2001 – a hire that Page would later describe as “brilliant” – and became executive chairman in 2011.”

Google neemt meerderheidsbelang in Burning Man

Wellicht is het een eerbetoon aan de roots van de organisatie of is het een 1 april grap, maar Google nam volgens Mixmag recent een meerderheidsbelang in het festival. Er lijkt een enigszins logische link tussen het tech-bedrijf en het festival. Wat schenkt Google namelijk nog meer? “An on-site search engine where people can request amenities like food, water and glitter.”

De timing van de overname is frappant! Zo merkt Mixmag op: recent maakte Burning Man juist bekend minder influencers en luxe op het festival te willen. Google stond er juist om bekend kreeft naar het festival te verschepen. De tijd zal het uitwijzen.


google alphabet
Bron: Wikipedia

Google werkt altijd aan digitaal vermogen

Google kennen we als zoekmachine. Google is echter veel meer. Wie kent het moederbedrijf van Google: Alphabet? Een organisatie die activiteiten ontplooit op biomedisch gebied, experimenteert met zelfsturende auto’s en twee investeringsfondsen heeft. Het werkt met deze structuur continue aan haar digitaal vermogen. Dat is in ieder geval geen grap.

De Google-dienst van Alphabet lijkt redelijk dominant: in Europa wordt Google door 90 procent van de gebruikers als zoekmachine ingezet. De andere Alphabet-toepassingen hebben echter nog niet zo’n vaste groep gebruikers. Daarbij moet Google, net zoals elke andere marktleider, vechten om zijn plek te beheersen. Daarom innoveert het bedrijf ook zo flink. Google-medewerkers besteden 20 procent van hun tijd aan projecten die ze zelf belangrijk vinden. Dat bracht onder meer Google Maps, Google News en Gmail voort. Niet de minste producten.

Burning Man heeft digitaal vermogen

Een mogelijke dergelijke overname van het festival Burning Man door een techbedrijf als Google zou niet eens zo gek zijn. Het festival wordt steeds populairder en bestaat al meer dan dertig jaar. Daardoor zijn er honderdduizenden mensen verbonden met het ecosysteem van Burning Man: ze hebben het festival niet alleen in hun hart gesloten, maar ontvangen nog steeds updates van het festival.

Daarbij fungeert het festival als een soort kraamkamer van trends en innovatie. Niet alleen wordt Burning Man bezocht door de culturele elite, bekendheden en Google-oprichters. Ondernemers uit Silicon Valley presenteren daarbij op het festival ook innovaties, testen ideeën en raken geïnspireerd door anderen.

Met de mogelijke aankoop van een dergelijk festival, zou een techbedrijf het digitaal vermogen van de organisatie vergroten. Het breidt het netwerk uit onder een invloedrijke groep, die innovaties van de periferie naar de massa kan brengen. Niet alleen in kwaliteit is het netwerk ‘connect with the burners’ indrukwekkend: alleen al het event heeft meer dan 1,3 miljoen fans op Facebook. Ook dat netwerk ‘ontsluit’ men door een overname dan op deze manier.

Conclusie

De overname van Burning Man door Google. 1 april grap of niet? Google werkt altijd aan het digitaal vermogen. Het is misschien nu juist de tijd om je te laten inspireren door een van de succesvolste bedrijven ter wereld. Ga dus ook aan de slag met jouw digitaal vermogen. Dat is geen grap.

Drie dj’s hebben het voortouw genomen en innoveren ook met succes. Laat je door hen inspireren. Deze tien tips helpen je ook op gang met innovatie. En zorg ook dat je eerst een digitale mindset ontwikkelt. Niet genoeg van deze tips? Het boek Digitaal Vermogen is ook online terug te lezen en te luisteren via links hieronder.


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie