Achtergrond: Dj’s, het draait om produceren en coderen

Geschatte leestijd - 4 minuten

00110100 01010100. Dat is de hoe Four Tet op Spotify heet, bij de in 2017 verschenen en onvolprezen plaat 0181. Four Tet is niet de enige dj die zijn muziek (ook) als een stuk code ziet. Op Wired verscheen een stuk, waarin wordt beschreven dat dj’s in de toekomst code schrijven, in plaats van platen draaien. Dj’s, het is tijd om te leren produceren én coderen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Dj, codeer nog eens een plaatje

Wired beschrijft zogenoemde “Live-coding”-parties. Hierbij wordt live een stuk code geschreven, dat tot een muzikale output leidt. Het is waar tech en techno samenkomen, waar Silicon Valley en de DJ-scene een nieuwe mix vormen. Stel je niet een dj voor achter een laptop, die bepaalde platen in een bepaalde volgorde aan elkaar mixt. Dj’s die meedoen aan live-coding events, gebruiken computers om op een compleet andere manier muziek te maken, met nieuwe geluiden.

De term algoraves – een combinatie van algoritme en rave – is even toepasselijk als grappig. De muziek is half menselijk en half machinaal. Algoritmes – zelflerende stukjes code – maken het mogelijk om een structuur in een productie te creëren. Toch klinkt het resultaat als iets dat de vingerafdruk van een artiest heeft, ondanks de hoorbare invloed van algoritmes. Deze elektronische creaties lijken een heuse subcultuur voort te brengen. Beslist om iets in de gaten te houden.

Content is digitaal

Niet alleen deze live-coding muziek is digitaal. Steeds meer van de content die je consumeert is digitaal. Je kijkt geen lineaire tv meer, maar kijkt Netflix. Je koopt geen cd’s meer, maar streamt Spotify. Ouderwetse flyers maken plaats voor Facebook- en Google-advertenties. Radio maakt plaats voor podcasts. Digitale content zal traditionele content steeds meer verdringen. De entertainmentindustrie – en Dance voorop – neemt daarin als altijd een voorsprong.

Dance wist al zo’n 20 jaar geleden de harten van luisteraars te veroveren, zonder dat de muziek op radiozender te horen was. Dancefestivals werden populair, zonder dat de mainstream-kanalen de muziekstroming (h)erkenden. Pas na het succes van Thunderdome, Trance Energy en Sensation was ‘Hilversum’ klaar voor Dance. Het is illustratief voor de anarchistische, pionierende rol van Dance. En het toont aan dat je, met een sterk genoeg netwerk, niet afhankelijk hoeft te zijn van mainstream-kanalen.

Dance is digitaal

Niet alleen de muziek is overigens digitaal: ook dance als tak van de entertainmentindustrie is al tijden digitaal. In 2015 bracht ik het boek EDM en de Digitale Wereld uit. Toen constateerde ik al dat Electronic Dance Music oftewel Dance bij uitstek een vorm van entertainment was die al gedigitaliseerd is. Of je nou muziek streamt of merchandise bestelt: veel contact met fans en klanten gebeurt online.

Doordat veel contact met dance-fans digitaal is, zijn de verdienmodellen voor dj’s en -festivals inmiddels ook digitaal. Je koopt festivalkaartje, T-shirts en ouderwetse LP’s via een webshop. Dat betekent ook dat je je als dj moet voorbereiden op deze (digitale) realiteit. Niet alleen door te leren programmeren, maar ook door het juist inzetten van data. Maar ook door tijdig in te zetten op innovatie. Door de voorbeelden te volgen van artiesten die succes boekten met een digitale strategie. En door een digitale mindset te ontwikkelen.


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie