Achtergrond: Als dj stoppen met social?

Geschatte leestijd - 4 minuten

Op het toonaangevende Mixmag werd een interessant stuk gepubliceerd, met de niets aan de verbeelding latende titel: ‘FUCK THE ALGORITHM’. In dit stuk wordt de vraag gesteld of dj’s een carrière kunnen hebben, als ze geen gebruikmaken van social media. Die vraag is nu erg relevant, omdat artiesten als Nils Frahm en The Black Madonna van social media afstand nemen. Wie er als dj over denkt zijn social media af te sluiten, moet de volgende drie tips in het achterhoofd houden.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

In het stuk van Whitney Wei op Mixmag klinkt ouderwets tech-pessimisme door: algoritmen op social media verpesten ons en daarom moeten dj’s het goede voorbeeld geven en hun kanalen sluiten. Frahm en The Black Madonna hebben al een flinke reputatie en kunnen dus best zonder hun social media. “In an age where artists cannot survive without social media but are increasingly wary of its moral and personal implications, what are the ways we can keep big tech accountable?”, vraagt ze zich af. Dat antwoord proberen we hieronder te ontdekken.

Tip 1: Social media is een middel voor fan-contact

Dj’s die succes willen hebben, moeten een gezonde en levende relatie met hun fans opbouwen. Als ze daarin slagen, wordt hun muziek immers vaker afgespeeld, worden ze vaker geboekt voor festivals en optredens en kunnen ze ook nieuwe verdienmodellen (zoals merchandise) ontwikkelen. Hoe je een relatie onderhoudt in het digitale tijdperk? Door social media in te zetten.

Merk echter op dat het onderhouden van een relatie ook op andere manieren kan. Het is tientallen minder optimaal, maar The Black Madonna en Nils Frahm zouden evengoed een nieuwsbrief, fysieke brief of andersoortige update met hun fans kunnen delen. Het nadeel: je verliest hiermee wel het bereik dat je hebt opgebouwd, tenzij je al je volgers naar bijvoorbeeld nieuwsbriefinschrijvingen weet te converteren.

Een leven als artiest zonder social media is dus heus wel mogelijk, maar levert je een stuk minder optredens, fans en verdiensten op. Social media zijn namelijk nog steeds het beste middel voor het onderhouden van fan-contact. Het beste voorbeeld is Hardwell die met de #storyofhardwell tijdens zijn periode van afwezigheid op het podium contact blijft houden met zijn fans.

Tip 2: Social media maakt muziek democratisch

Dankzij social media worden meer dan landgrenzen overstegen. Het gebeurt meer dan eens dat een dj binnen een dag miljoenen fans krijgt, omdat hij of zij een track maakt die de harten van nieuwe fans verovert. Denk bijvoorbeeld aan de Canadese producer Kaytranada, die met zijn Janet Jackson-remix doorbrak.

Artiesten die niet in een hub (Londen, New York, Berlijn) wonen of een bepaalde achtergrond hebben, zullen moeite hebben om door te breken in het huidige systeem. En, zo stelt Wei: “Plus, it wasn’t until recently music media even paid attention to non-Western genres, women, people of color, and members of the LGBTQ+.” Social media heeft een platform geboden aan niet-mainstream stromingen. De voorbeelden zijn talrijk van geluiden die in mainstream media niet aan bod komen, maar wel op social media gehoor vinden.

Tip 3: Blijf je verdiepen in innovatie

Mat Dryhurst beschrijft waarom het zo lastig is om te stoppen met Facebook en andere platforms: “Your profiles, for many in the arts, are your livelihood. (…) The platforms themselves know this, which is why Facebook charges you to reach the fans of yours they hold hostage… Only those with the most comforts can afford to leave this indignity behind, which is why I never judge people.”

Het klopt: het is steeds lastiger en duurder om fans die jouw berichten al willen ontvangen, te bereiken. Daarom moet je als artiest je blijven verdiepen in innovaties, zoals Fangage waar fans tegenwoordig zelf ook een stukje eigenaar van kunnen worden door hun recente crowdfundingactie. Dankzij dit platform maak je gebruik van het bereik van jouw volgers. Zo groeit jouw bereik exponentieel, zonder dat je daar meer kosten voor hoeft te maken. Het spannende en vervelende aan de muziekindustrie: niets blijft hetzelfde, dus je moet je continue blijven ontwikkelen, wil je bij blijven. Wie weet hebben social media over tien jaar wel plaats gemaakt voor voice-platforms.

Conclusie

De punten die Wei aanhaalt – hoe algoritmes functioneren, filter-bubbels, de psychologische gevolgen van social media – zijn en blijven relevant. Maar een carrière opbouwen of onderhouden als dj zonder social media, is als een vis vangen met een vork: het zou vast kunnen, maar erg handig of vlot verloopt het niet. Drie dj’s (Hardwell, Armin van Buuren en Sam Feldt) laten zien dat het loont om je te blijven verdiepen in innovatie. Hier lees je hoe ze dat aanpakken.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie