Achtergrond: Digitale Transformers stuur eens op digitaal vermogen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Recent kwam de jaarlijkse FD-bijlage Transformers 200 over de digitale transformatie uit. De 200 grootste bedrijven uit Nederland worden langs een digitale meetlat gelegd. Hoe gaat het met deze Transformers? Waarom lukt het bedrijven vaak niet om in het gewenst tempo hun digitale transformatie te organiseren? En sturen ze al op het Digitaal Vermogen?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

CIO, waar ben je?

De bijlage heeft – zoals elk jaar – een aantal mooie inzichten, cases en interviews. Denk bijvoorbeeld aan een interview met de CEO van Microsoft, Satya Nadella. Of een fietstocht met de CTO van Amsterdam, Ger Baron. Maar het meest tot de verbeelding spreekt het jaarlijks onderzoek onder de 200 bedrijven. Een aantal spraakmakende conclusies:

  • 35 procent van de bedrijven heeft een CIO, 19 procent een CTO en 8 procent van de bedrijven een CMO die meedoet aan de digitale transformatie. Igor Beuker legt in dit artikel uit waarom dit zorgwekkende cijfers zijn;
  • Maar een op de zes (!) bedrijven is er akkoord mee dat de transformatie het bedrijfsmodel en de bedrijfsprocessen fundamenteel zal veranderen;
  • 33 procent van de bedrijven behandelt data niet als een bedrijfsmiddel op zichzelf;
  • Talenten laten experimenteren in de digitale cultuur is een flinke uitdaging. Dat lukt maar bij een op de zes bedrijven. Tja, verander dan maar eens je bedrijf.

Digitale transformatie is uitdaging

Deloitte deed eerder onderzoek (December 2017) naar de mate waarin bedrijven digitaal volwassen zijn. Wat blijkt? Dat nog niet een op de drie Nederlandse bedrijven zichzelf digitaal volwassen noemt. Dat betekent dat meer dan twee op de drie Nederlandse bedrijven niet digitaal volwassen is. (Wereldwijd scoort Nederland nog niet eens zo slecht: slechts een op de vier organisaties in de wereld noemt zichzelf digitaal volwassen.)

Het Deloitte-rapport Survival of the most adaptable, The Dutch Digital DNA Demystified, legt uit hoe CEO’s de digitale transformatie van hun bedrijf kunnen organiseren. Breek silo’s af, trek het juiste talent aan en ontplooi een eigen raamwerk. Alleen zo kan je de digitale transformatie vormgeven. Het Business Acceleration Framework is zo’n raamwerk en laat bedrijven sturen op hun digitaal vermogen.

5 doelen maken transformatie makkelijker

Door te sturen op de vijf doelen uit het Business Acceleration Framework, wordt de digitale transformatie een proces dat veel gestroomlijnder en vanzelfsprekender is. Het nastreven van deze vijf doelen kickstart de digitale transformatie van organisaties:

  • De Brand Equity (merkwaarde) – Dit is de financiële waarde die in het merk, het product of dienst opgeslagen zit;
  • Brand Reputation Performance (merkreputatie) – Het tastbare resultaat van de marketingaanpak is een handzaam grafisch overzicht op één A4;
  • Marketing Efficiency – Hoe efficiënt is de marketing? Door context in data aan te brengen en marketing- en communicatieprocessen beter in te richten kunnen marketing/communicatie-euro’s efficiënter worden besteed;
  • Business Acceleratie – Versnel bestaande verdienmodellen door internettechnologie. Pak daarvoor drie dingen aan: centralisatie van data, teams versterken met kennis, en de technologische infrastructuur optimaliseren;
  • Business Activatie – Vind nieuwe verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van bijvoorbeeld volwassen eCommerce, digitale exploitatie van content en het lanceren van chatbots.

Aanbevelingen: tips voor de digitale transformatie

Dit is het derde jaar dat het FD een analyse doet van de digitale transformatie van bedrijven – en weer niet analyseert of deze bedrijven sturen op hun Digitaal Vermogen en of ze de 5 doelen uit het Business Acceleration Framework nastreven. Wil jij wel succesvol aan de gang met jouw digitale transformatie? Lees dan de volgende artikelen:


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie