Achtergrond: 5 must-reads over nepvolgers

Geschatte leestijd - 2 minuten

Recent werd bekend dat Instagram schikt met een Nieuw-Zeelands bedrijf dat geautomatiseerde likes zou verkopen aan gebruikers. Het is niet het eerste schandaal rondom nepvolgers op het socialmediaplatform. Wat leren we van de opkomst van nepvolgers en likes? De hoogste tijd voor 5 must reads over nepvolgers.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Nepvolgers bedreigen influencer marketing

Op Adformatie vat Juul Schepens de stand van influencer-marketing goed samen:

Het sterke aan influencermarketing was immers de authenticiteit: omdat iemand anders jouw merk promoot, win jij aan geloofwaardigheid. Maar juist die kracht lijken influencers nu in rap tempo te verliezen. ‘Zelfs politici’ zijn geloofwaardiger, constateerde mediabureau UM. Uit een andere analyse onder vierduizend Britse influencers blijkt dat maar liefst de helft gekochte (nep)volgers heeft. De totale schade voor adverteerders? Een duizelingwekkende 744 miljoen dollar. Internetveiligheidsbedrijf Cheq en de Universiteit van Baltimore doen daar zelfs een schepje bovenop: marketeers verspillen volgens hen zelfs 1,3 miljard dollar door frauderende influencers. Alarmerende cijfers die marketeers zich achter de oren laat krabben. Is het beter deze onvolwassen marketingvorm achterwege te laten, of zit er nog wel degelijk muziek in?  

Juul Schepens op Adformatie.nl.

Er zit zeker muziek in influencer marketing, maar daarvoor is het nodig om te werken aan je digitale hygiëne en een einde te maken aan nepvolgers. Hoe? Dat lees je hieronder.

Vijf must reads over nepvolgers


Dubieuze vrienden maken dubieuze data

Het inkopen van ‘dubieuze fans’ is kortzichtig, als je de spelregels van social media begrijpt. Voor degenen, die het niet weten trouwens, het is in directe overtreding met de algemene voorwaarden van de diverse social media netwerken. Daarnaast, is het niet te vergeten, ook verspilling van geld. Uiteindelijk zal Facebook – maar ook andere kanalen – steeds haar netwerk blijven zuiveren. De gekochte fans of volgers zullen continue uit het netwerk van Facebook worden verwijderd. De waarde van de pagina met gekochte fans binnen Facebook zal devalueren in de breedste zin van het woord.

Als organisatie zal je financieel devalueren. Vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen als ze door krijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots. Het is de kwaliteit van het netwerk dat op termijn de waarde bepaalt. Niet de kwantiteit. Het kopen van nep-Facebook-vrienden, valse Twitter-volgers, valse LinkedIn connecties draagt niets bij. Ze hebben geen waarde toe te voegen, niet in context, niet in financiële zin. Het verhoogt alleen de cijfers, als dat belangrijk voor je is. Dubieuze vrienden maken dubieuze data.


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.