Achtergrond: Corona-data bewijst virus is viraal

Geschatte leestijd – 4 minuten

Al eerder schreef ik over alle data die beschikbaar is van het coronavirus, een virus dat duizenden slachtoffers velt en de wereld nu echt in zijn greep houdt. Opvallend genoeg lijkt de groei van het aantal nieuwe besmettingen op de manier waarop virale campagnes zich ontwikkelen. Het virus lijkt dus echt ‘viraal’.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Data coronavirus

Datawetenschappers buigen zich over de vraag hoe het coronavirus zich ontwikkelt. Voorspellen van het virusverloop blijft nog een vak apart. Hiervoor worden verschillende databronnen gemonitord en gecombineerd, zodat er een helder beeld ontstaat van deze pandemie.

Die analyses leveren diepgaande analyses op. Hieronder vind je zo’n gedetailleerd overzicht van de corona-data. Dit dashboard van de John Hopkins University werd voor het eerst gepubliceerd op 19 februari 2020 en wordt iedere paar uur bijgewerkt. De grafiek rechtsonder is met name interessant: hier zie je de relatie tussen bevestigde besmettingen in China en de rest van de wereld. Ook zie je daar het aantal personen dat gelukkig van het virus is hersteld.

Exponentiële groei

De exponentiële groei van het aantal besmettingen is de afgelopen vijf tot zes dagen goed zichtbaar. Zie grafiek in bovenstaand dashboard rechtsonderin. Het is een uitvergroting van de sectie rechtsonder van het bovenstaande dashboard. De groei is duidelijk exponentieel: de stijging van het aantal nieuwe gevallen groeit.

Deze groei zien we ook bij virale campagnes. Met andere woorden: het virus heeft veel weg van virale groei. Het virus lijkt zelfs ‘viraal’. Vergelijk het bijvoorbeeld met de aanwas van nieuwe Facebook-fans bij dj’s in 2013, zoals in onderstaande afbeelding. Het complete overzicht vind je in dit artikel. Hoeveel gruwelijker de groei van het aantal besmettingen ook is: het lijkt in dit opzicht op de nieuwe aanwas van fans.

Virale groei van Facebook pagina's van DJ's in 2013
Virale groei van Facebook pagina’s van DJ’s in 2013

Vergelijking virus en hype

Uiteindelijk streven beleidsmakers naar ‘Flattening the curve’: het is zaak om de groei te laten afvlakken. China is het ogenschijnlijk gelukt de toename van de besmettingen af te laten vlakken. In de rest van de wereld explodeert het aantal nieuwe besmettingen (zoals je hierboven kan zien). Onderstaande afbeelding (die ik via HLN/Medium vond) illustreert het ‘uitsmeren van de curve’. Door ervoor te zorgen dat er minder besmettingen zijn, wordt het gezondheidssysteem niet overbelast. Zo kan elke besmette patiënt behandeld worden.

Ook hier gaat de vergelijking tussen een pandemie en een hype weer op. Sterker nog: Malcolm Gladwell onderzocht in zijn boek ‘The Tipping Point – How little things can make a big difference’ waarom iets een hype wordt of waarom niet. Het draait om The Tipping Point: het punt van omslag van een randverschijnsel naar een hype (of pandemie). Hij vergelijkt een hype met de uitbraak van seksueel overdraagbare aandoeningen, het begin van de Amerikaanse revolutie, roken, criminaliteit, Sesamstraat, reclames, zelfmoord en een epidemie. Een hype noemt hij steevast een sociale epidemie.

Flattening the curve

Gladwell gebruikt voor zijn Tipping Point-theorie de Bell-curve. Daarmee wordt beschreven wanneer welke groep een concept (product, idee, dienst, etc.) omarmt. Dit is de ‘standaard normale verdeling’. Bij voldoende aantal waarnemingen is dit een symmetrische verdeling in een klokvormige curve. Dit wordt ook wel de Gauss-kromme of Bell-curve genoemd.

Je kan dit klokmodel bijvoorbeeld gebruiken bij de levenscyclus van een product of festival, maar ook bij de verspreiding van een virus. Door concepten als standaarddeviatie, modale klasse, mediaan en variaties toe te passen, valt de levenscyclus van het virus te meten en beïnvloeden. En daarmee (zo wordt statistiek opeens erg concreet en urgent) het aantal overlevenden van dit ‘virale’ virus.

Product Life Cycle
de Bell-curve is een standaard normale verdeling

Luister ook


Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie