Achtergrond: Festivals en clubs bereid je voor op het post-corona tijdperk

Geschatte leestijd – 4 minuten

Dat het coronavirus een gigantische impact heeft op de festival-industrie staat buiten kijf. Veel festivals gaan niet door, mogelijk gaat een groot aantal organisatoren failliet en het is de vraag of bezoekers straks nog veel animo hebben voor grotere festivals.

Marcel Pantera werkt als Mood Manager en Show Director en is met zijn bureau TREAT expert op het gebied van de bezoekerservaring. Ik sprak met hem de afgelopen week en hij vertelt hoe festivals en clubs die de coronacrisis mogelijk zullen overleven zich op het tijdperk na de coronacrisis kunnen voorbereiden. Marcel deelt zes belangrijke inzichten voor het post-corona tijdperk.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Corona verandert de wereld

Pantera maakte The Summer of Love in Ibiza mee in 1988 en is sindsdien betrokken bij de dancewereld. “Ik heb mij inmiddels gespecialiseerd op het gebied van concept en strategie, het DNA van een event. Ook help ik artiesten op het gebied van strategie en show. Van grote stadion-events, chique diners, theatershows tot underground feesten in bunkers: ik voel aan wat het publiek wil. Ik bied organisaties en artiesten inzicht door de ogen van het publiek, regisseer events, merken en artiesten en zoek de juiste doelgroep voor ze.”

In die hoedanigheid schreef Pantera een interessante whitepaper over ‘Nederland Festivalland’ in een Post-Corona tijdperk. Marcel Pantera: “Onze systemen zijn piepend en krakend tot stilstand gekomen. Door de huidige mondiale situatie voelen velen zich geconfronteerd stil te staan bij wat echt belangrijk wordt. Ook brengt het ons bij de vraag: hoe ziet de festivalwereld eruit na deze crisis?”

Verschillende doelgroepen

Het startpunt van de analyse van Pantera zijn de vijf verschillende doelgroepen die hij signaleert. Deze doelgroepen zijn:

  1. De Angstige: ik blijf voorlopig thuis.
  2. De Behoedzame: ik wil wel maar doe gedegen onderzoek voordat ik ga en ik wil precies weten wie er zijn en wat er gebeurt.
  3. De Relevante: ik ga wel, maar ik wil weten hoe dit event zich verhoudt tot mijn omgeving en mijn naasten.
  4. De Deelnemer: ik ga alleen als ik onderdeel van de ervaring kan/mag zijn.
  5. De Fomo Fuiver: ik vier het leven, lekker loltrappen.

Pre-Corona bestond grofweg het grootste gedeelte van de bezoekers uit Fomo Fuivers (5) en in mindere mate uit Deelnemers (4) en nog minder uit Relevanten (3). Post-Corona zullen de Fomo Fuivers nog steeds naar festivals en clubs gaan. De vraag is hoe je de Behoedzame (2), Relevante (3) en Deelnemer (4) ook verleidt om naar festivals en clubs te komen. Er zal een verschuiving van behoeftes plaatsvinden waardoor de kansen bij groepen 2, 3 en 4 liggen.

In Nederland vinden jaarlijks zo’n duizend festivals plaats. Die trekken 26.5 miljoen bezoekers. Na de crisis zal dat misschien wel 20-, 30- of 40 procent minder kunnen zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze bezoekers naar jouw event komen? Daar deelt Pantera de volgende inzichten voor.


De festivals die verbinding hebben met bezoekers en fans zullen overleven

1 | Sta stil bij het nieuwe bewustzijn

Er komt steeds meer bewustzijn bij bezoekers. De coronacrisis heeft een grote mentale impact en zal leiden tot nieuwe vragen. Heb ik het geld (over) voor dit festival? Wat heb ik aan dit festival? De groepen die ik de Behoedzame, Relevante en Deelnemer heb genoemd, verwachten meer intimiteit en participatiemogelijkheden van festivals. 

Bezoekers moeten ook aan hun omgeving uit kunnen leggen waarom ze naar dit festival gaan. Zorg er dus voor dat festivals en events relevantie hebben. Er zijn festivalbezoekers die deze zomer geen festival bezoeken. Het kan zijn dat ze het gevoel hebben dat ze niets hebben gemist, omdat hun behoeften veranderen. Ze staan bijvoorbeeld liever in contact met hun naaste omgeving. Festivals moeten aandacht geven aan deze verandering.

2 | Events worden minder massaal en meer lokaal

Deze crisis wijst ons ook op ‘de noodzaak’ van reizen. Pakken we nog de trein naar België voor een festival of zoeken we het meer lokaal? Dat laatste lijkt waarschijnlijker. Bezoekers worden steeds bewuster op het gebied van lokaliteit.

Ook moeten organisatoren stilstaan bij de schaal van hun event. Willen bezoekers nog met 15.000 man voor een podium staan? Het is waarschijnlijk dat er voorlopig minder animo is om in grote menigten op te gaan. Check de onderstaande inzichten uit ons (post-) corona-onderzoek.


>> BEKIJK HIER DE EERSTE INZICHTEN UIT HET ONDERZOEK ONDER FESTIVALGANGERS EN EVENEMENTEN-BEZOEKERS IN HET (POST-) CORONA-TIJDPERK


3 | Leer je publiek beter kennen

Een van de manieren waarop festivals ervoor kunnen zorgen dat bezoekers blijven terugkomen, is door ze nog beter te leren kennen. Gebruik de data die je hebt om een beeld te krijgen van hun wensen en angsten.

Social data is volgens Pantera de manier om je doelgroep te leren kennen. “Ga nog meer met bezoekers in gesprek. Vertel ze dat de komende editie waarschijnlijk niet doorgaat, maar dat je graag meer input zou willen hebben voor de editie die wel doorgaat. Vraag bezoekers bijvoorbeeld of ze kleinere stages zouden willen.” Digitaal zijn er tal van mogelijkheden om dat gesprek aan te gaan.

Denk ook aan het verschil tussen Tomorrowland en Burning Man, oppert Pantera. “Veel bezoekers zijn ook graag een deelnemer of participant. Veel mensen zullen zich realiseren: ik wil meedoen, in plaats van alleen maar bezoeken. Festivals kunnen daarop inspelen door hun publiek een grotere rol te geven bij de invulling of ervaring van een event.”

4 | Ga een open communicatie aan

Festivals moeten het vaak hebben van het verrassingselement. Ze verrassen bezoekers met spektakel, als bezoeker weet je niet wat je precies gaat meemaken. Voor de komende tijd is er echter behoefte aan meer informatie.  

Verschaf meer informatie over de faciliteiten en randvoorwaarden. Zo laat je ook zien dat je bezoekers begrijpt. Erkenning van emoties (zoals angsten over corona) is een van de eerste treden op de piramide van Maslow. Speel als festival of club hierop in en verbeter zo de relatie met fans en klanten.

5 | Meer ruimte voor verdieping en contemplatie

Het nieuwe bewustzijn zorgt er ook voor dat bezoekers andere behoeften krijgen. Zorg dat het programma van een festival hierop toe-spitst door meer ruimte te bieden voor verdieping en contemplatie, naast het gebruikelijke entertainment.

Een Nederlands voorbeeld dat Pantera aanhaalt is Lowlands University, waar een inhoudelijk programma geboden wordt tijdens een groot publieksfestival. Kleinere en meer progressieve festivals doen dit al langer, denk bijvoorbeeld aan Lentekabinet dat samenwerkte met de Correspondent. “Waarom zou je bezoekers de eerste twee tot vier uur niet inhoudelijke verdieping bieden? Ik denk dat daar de kansen liggen.”

6 | Momentum voor clubs

Doordat er steeds meer ruimte komt voor lokale en minder massale initiatieven, betekent dat ook dat er een momentum ontstaat voor clubs. “Dat is goed nieuws: een gezond clubleven is de motor voor creativiteit in een stad. Clubs hebben het heel zwaar gehad, daar komt hiermee hopelijk een einde aan. Clubs kunnen gebruikmaken van het momentum.”

Pantera herinnert zich de Roxy, waar iedereen elkaar kende. “Dat familiegevoel biedt een club in veel grotere mate dan een festival. De Behoedzame (2), Relevante (3) en Deelnemer (4) zoeken naar zo’n saamhorig en veilig gevoel. Clubs kunnen die veiligheid bieden, want daar leer je iedereen kennen. Dit is het moment dat clubs relevanter kunnen worden.”

Conclusie

Pantera laat zien welke ontwikkelingen nu relevant zouden kunnen zijn voor clubs en festivals. Hij beseft dat het aan de vroege kant is maar laat dan ook ruimte in whitepaper open voor debat. Daar wil ik aan toevoegen: blijf op dit moment actief bezig met je digitale hartslag. Het is belangrijker dan ooit om in contact te blijven met je doelgroep. Het is verleidelijk om in deze corona tijd even pas op de plaats te maken en niets meer te laten horen. Dat is niet de bedoeling: juist nu moeten festivals en clubs in contact blijven met mogelijke bezoekers.

Luister ook

Bekijk ook

Denis Doeland tijdens EMERCE eDay 2019

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie