Achtergrond: Adviezen en tips voor artiesten en festivals tijdens de coronacrisis

Geschatte leestijd – 4 minuten

Het coronavirus heeft een gigantische impact op de maatschappij. Bijna heel Nederland werkt thuis, het aantal besmettingen stijgt nog steeds, festivals worden afgelast en artiesten en organisatoren dreigen mogelijk failliet te gaan. Hoe trotseer je deze coronacrisis als artiest of festival? En hoe bereid je je voor op de wereld na deze crisis? een samenvatting van de long-read ‘Hoe kunnen artiesten en festivals de coronacrisis trotseren’.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Digitalisering nu noodzakelijk

De coronacrisis heeft al een gigantische impact en die impact zal nog een poos merkbaar zijn. Dit vertelt Yuri van Geest in de 33e episode van de podcast Digitaal Vermogen. Het coronavirus laat niet alleen zijn sporen na op fysiek vlak, maar ook op het gebied van cultuur en entertainment. De coronacrisis zorgt ervoor dat organisaties weer het vertrouwen en de loyaliteit van fans en bezoekers moeten verdienen, stelt Van Geest.

De coronacrisis is een tijdperk waarin technologie nu echt een ‘commodity’, oftewel een gemeengoed is geworden. Digitaal is nu echt ‘het nieuwe normaal’ geworden. In Nederland gebruikt 95 procent van de bevolking internet en zit ruim tweederde van de mensen op sociale media. Slimme artiesten en festivals blijft relevant in het digitale ecosysteem dat internet heet. Wie in staat is om zich aan te passen, zal ook nu een grotere kans op overleving hebben. Festivals en artiesten moeten in deze tijd vooruit durven kijken. Yuri van Geest is duidelijk in de podcast: dit is hét moment om de volledige digitalisering van de organisatie door te voeren.

Het is een lastige tijd geweest voor artiesten, evenementen en festivals. toch gloort er licht aan het einde van de tunnel. In deze video zet Denis Doeland 3 aspecten uiteen hoe artiesten, evenementen festivals kunne groeien in 2022.

Veel mensen besteden nu meer tijd aan informatie, learnings, entertainment en dergelijke. Dit biedt voor veel organisaties interessante kansen. Wij spelen hier zo goed mogelijk op in met huidige of nieuwe relevante content-concepten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende manieren om live interactie te hebben met publiek of e-learnings aan te bieden. We zorgen dat onze klanten (artiesten, voetballers en influencers, red.) hiermee echt impact maken. We houden dit post-ritme consistent. Zo realiseren we een gezonde digitale hartslag.

Michiel Schoonhoven – NXTLI

Digitale reputatie vraagt om digitale hartslag

Hoe zorg je ervoor dat je tijdens deze coronacrisis niet vergeten wordt en daarna als winnaar uit de bus komt? Door in te zetten op een goede digitale reputatie. De digitale reputatie draagt bij aan offline en online groei van fans en andere betrokkenen. Wees je daarom bewust welke informatie online staat over jou als artiest of festival. Een goede digitale reputatie betekent immers dat je jouw digitale merkwaarde behoudt of zelfs misschien zelfs ziet stijgen. Een goede digitale reputatie begint bij een digitale hartslag: een post-ritme op sociale media dat regelmaat kent.

Michiel Schoonhoven is mede-oprichter van NXTLI, een bureau dat actief is in de sport-, media- en entertainmentindustrie. Zijn advies is klip en klaar: “Mensen moeten massaal thuisblijven tijdens de coronacrisis. Daarom is het cruciaal om digitaal verbindingen op te bouwen en te behouden met je (potentiële) volgers, fans en klanten. Veel mensen besteden nu meer tijd aan informatie, learnings, entertainment en dergelijke. Dit biedt voor veel organisaties interessante kansen. Wij spelen hier zo goed mogelijk op in met huidige of nieuwe relevante content-concepten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende manieren om live interactie te hebben met publiek of e-learnings aan te bieden. We zorgen dat onze klanten (artiesten, voetballers en influencers, red.) hiermee echt impact maken. We houden dit post-ritme consistent. Zo realiseren we een gezonde digitale hartslag. Ik zou iedere artiest en ieder festival in deze tijd aanraden om dit voorbeeld te volgen. We zien nu al de eerste resultaten: deze aanpak wordt door fans gewaardeerd.”

Vooruitzicht is streaming

Fans en klanten lijken zich nog te oriënteren hoe ze de nieuwe tijd gaan invullen. Normaliter werd er immers veel muziek geluisterd en video gekeken op het werk of op school. Naarmate het nieuwe normaal gemeengoed wordt, zal het streamen van muziek toenemen, zoals de recente toename in zoekopdrachten naar muziek en afspeellijsten al laat zien. Voor podcasts ziet het er echter naar uit dat het langer duurt om een groei te realiseren. Het kijken van video’s heeft daarentegen sterk aan terrein gewonnen. Het zijn signalen genoeg om vol in te zetten om digitaal contact te maken met fans en klanten met audio en video. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van Midia Research.

De corona crisis heeft ook impact op de manier waarop artiesten in contact komen met fans. Verankering van een artiest op de verschillende tijdslijnen van de verschillende social media-kanalen en in de zoekmachines is nu belangrijker dan een positie in de DJ Mag Top 100. Als artiest wil je in deze tijdslijnen en zoekmachines beter presteren dan de concurrentie. Zo win je het gevecht om aandacht.

Toch lijkt niet elke artiest consequent in de manier waarop hij of zij communiceert. Uit een steekproef onder meer dan 350 dj’s die de laatste jaren in de DJ Mag Top 100 stonden, blijkt dat ze in de afgelopen maanden minder postten op Facebook en Instagram dan in dezelfde tijd vorig jaar. Hetzelfde blijkt uit een steekproef onder 500 Nederlandse dancefestivals en 50 dancelabels. Terwijl fans en volgers meer dan ooit zitten te springen om content!

Festivals veranderen na corona crisis

Marcel Pantera werkt als Mood Manager en Show Director en is met zijn bureau TREAT expert op het gebied van de bezoekerservaring. Hij vertelde me hoe festivals en clubs die de coronacrisis overleven zich op het tijdperk na de coronacrisis kunnen voorbereiden. Marcel deelt zes belangrijke inzichten voor het post-corona tijdperk.

  • Sta stil bij het nieuwe bewustzijn
  • Kijk of optredens en festivals minder massaal en meer lokaal worden
  • Leer je publiek nog beter kennen
  • Ga een open communicatie aan durf te vragen en stel je kwetsbaar op
  • Geef meer ruimte voor verdieping en contemplatie
  • Kijk naar het momentum voor clubs

Concluderend

In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, namelijk stoppen met communiceren in crisistijd, is het verantwoord om te blijven investeren in marketing en communicatie in tijden van een crisis. Het effect zal zelfs groter zijn dan in normale tijden. Voorwaarde is wel dat artiesten en festivals op een bepaalde manier beschikbaar moeten zijn voor fans en klanten. Een sterke artiest of een sterk festival staat altijd aan de zijde van zijn fans en klanten, in goede en in slechte tijden. Een crisis is een moment van de waarheid voor elke relatie, dus ook voor die tussen artiesten, festivals en hun fans en klanten. 

* Dit is een bewerkte versie van de column die ik voor This Is Our house schreef


Lees ook


Luister ook


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie