Geschatte leestijd - 5 minuten

Ik mocht te gast zijn bij Trends in Business, de talkshow van De Ondernemer en T-Mobile waarbij trends voor ondernemers onder de loep worden genomen. Spreker, futurist en ondernemer Igor Beuker rukt de motorkap open van de Vierde Industriële Revolutie en presenteert een dertigtal trends en exponentiële technologieën. Trends in Business bestaat uit drie episodes: Digitale Transformatie, 5G en Internet of Things. Hieronder vind je een fragment uit de tweede aflevering.

5G grote impact voor MKB en Ondernemers

In deze talkshow ga ik in op de economische impact van 5G – en die is niet miniem. De impact van 5G op de wereldwijde economie zal in 2035 goed zijn voor 13 biljoen dollar. Omgerekend naar Nederland, heeft 5G op een termijn van vijf jaar 2 tot 4 procent impact op het Bruto Binnenlands Product. Sectoren waarop 5G vooral impact heeft: productie, informatie en communicatie, retail en groothandel. Ondernemers die niet inspelen op de mogelijkheden die 5G biedt – van HD-reclames tot verbonden auto’s – missen dan ook een flinke kans.

(Tekst loopt door onder de video)

>> Kijk alle afleveringen van Trends In Business hier

Digitale transformatie is mensenwerk

5G gaat echter niet om techniek, maar het draait om een mindset. Net zoals eigenlijk het geval is bij de hele digitale transformatie. Dankzij nieuwe technologie als 5G kan een ondernemer meer informatie krijgen en daarmee processen optimaliseren. Maar om die mogelijkheid te benutten, is wel de juiste mindset nodig. Sta me toe daar tekst en uitleg bij te geven, want hier loopt het bij veel ondernemers vaak spaak.

De digitale ontwikkelingen van de laatste twintig jaar veranderen onze manier van zakendoen en hoe bedrijven met klanten en prospects omgaan. Technologie heeft invloed op vrijwel alle interne processen en leidt zelfs tot nieuwe businessmodellen. Het toepassen van technologie kan zorgen voor efficiëntere en effectievere processen, het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten, omzetgroei en waardevermeerdering. Ieder bedrijf experimenteert vandaag de dag met digitale mogelijkheden om deze kansen te benutten.

Technische implementatie van nieuwe digitale technologieën is zeer belangrijk, maar niet doorslaggevend voor succes. Voor een belangrijk deel is succes juist afhankelijk van mensenwerk. Transformeren naar een digitaal gedreven organisatie omvat een fundamentele omslag in denken, handelen en organiseren. Het sturen en begeleiden van zo’n transformatie en iedereen meekrijgen in de verandering is een uitdaging. Het is nodig om mensen op een slimme, subtiele manier de goede kant op sturen. Handel niet vanuit controle en beheersing. Succesvolle bedrijven geven juist richting en ruimte, terwijl ze ook ruimte creëren voor vernieuwing.

(Tekst loopt door onder de afbeeldingen)

Reduceren van de complexiteit

Het is van belang om de transformatie naar een digitaal volwassen onderneming vorm te geven door met kleine stapjes in de goede richting te bewegen in plaats van te verzanden in grootscheepse, complexe en moeilijk beheersbare implementatietrajecten. Bij de implementatie van de gewenste verandering moet het reduceren van de complexiteit en het creëren van ‘de nieuwe eenvoud’ het uitgangspunt zijn.

Het tijdperk waarin we leven wordt gedreven door veranderingen die ontstaan door technologie. Toch zijn het de mensen die het verschil maken. Digitalisering vraagt om een transformatie van de organisatie, de processen en de systemen, maar bovenal om een persoonlijke transformatie, de mindset en het overwinnen van angst. De angst om te verliezen wat je hebt, zonder te weten wat je krijgt.

7 uitdagingen die organisaties hebben

Behoud en groei van de wereldwijde fanbase en volgers, en het verhogen van hun betrokkenheid via diverse digitale platformen.
Verbetering van de aangeboden content op digitale kanalen en het uitbreiden van het aantal abonnees.
Effectieve inkomstengeneratie uit interacties met fans en volgers door middel van geproduceerde content.
Ontwikkeling van content op een kosteneffectieve wijze, terwijl de digitale kanalen winstgevend en veilig blijven.
Aantrekken van nieuwe sponsoren en/of adverteerders, het behouden van bestaande relaties, en aantonen van de waarde van hun content.
Het identificeren en benutten van nieuwe zakelijke mogelijkheden voor de digitale kanalen.
Concurrentievermogen behouden binnen de eigen branche en tegenover andere media, gericht op het vasthouden van de aandacht van fans en volgers.

diensten die je verder kunnen helpen

Business Acceleration Scan: Ontdek de verborgen waarde van je organisatie met onze diepgaande analyse van digitale kanalen en financiële data. Maak strategische beslissingen met ons uitgebreide rapport en persoonlijke groeiplan.
Business Acceleration Benchmark: Transformeer je organisatie met onze gespecialiseerde KPI-analyse en holistische data-overzicht. Ontdek onbenutte kansen en strategieën.
Digitale Reputatie Monitor: Overheers social media en leer van je concurrenten met onze geavanceerde monitoring tool. Ontvang inzichten en adviezen die je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.
Content Impact Scan: Ontdek hoe je digitale content presteert tegenover de concurrentie en ontvang concrete Quick en Long Wins voor een onmiddellijke boost en duurzame groei in je digitale strategie.
Digitale Volwassenheid Assessment: Meet de digitale volwassenheid van je organisatie met onze diepgaande analyse, en ontvang een helder stappenplan om in de digitale wereld te excelleren.

DE diensten worden UITGEVOERD DOOR ONZE ZUSTERONDERNEMING NXTLI.

ook INTeressanT

Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

kijk naar Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie