Achtergrond: Beurzen oververhit? Tijd voor bedrijfswaardering 2.0

Geschatte leestijd - 4 minuten

Bedrijfswaarderingen breken record na record maar blijken nog vaak erg volatiel. Reddit-lezers en shortsellers laten het GameStop-aandeel een rollercoaster-achtige ontwikkeling doormaken. Het is tijd voor betere bedrijfswaarderingen, waarbij data eindelijk een waarde op de balans krijgt.

Waardering van bedrijven

Er is veel te doen om game-ontwikkelaar GameStop. Het aandeel van het bedrijf steeg binnen een week met 1.500 procent. De reden? Verveelde gamers/Reddit-lezers dachten shortsellers te slim af te kunnen zijn, die gokten dat het bedrijf minder waard zou worden. Deze Reddit-lezers bleken toch niet zo succesvol als David tegen Goliath: het GameStop-aandeel heeft inmiddels weer een flinke daling ingezet.

Wat er gebeurt rondom GameStop is niet de enige reden om eens stil te staan bij bedrijfswaarderingen. Bedrijven die nog geen winst maken, krijgen gigantische waarderingen – die uiteindelijk bijzonder volatiel blijken. Denk terug aan flexkantoor-bedrijf WeWork of de flinke stijging van het aantal unicorns (startups met een waardering van een miljard of meer). Het IMF wijst zelfs op de gelijkenis met de internetzeepbel van 2000, waarop ook een flinke marktcorrectie volgde.

Uitdagingen rondom bedrijfswaarderingen

Het FD schrijft het volgende over de huidige uitdagingen rondom bedrijfswaarderingen: “Beurskoersen van verlieslijdende bedrijven stijgen met honderden procenten en beleggers noemen bestaande waarderingsmethoden ‘achterhaald’. Hierdoor gaan ook bedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt moeiteloos naar de beurs.”

In dezelfde krant vertelt Gerard van Solinge, hoogleraar ondernemingsrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en advocaat bij Allen & Overy: “Waardebepaling is dan lastig. Dit kan worden gebaseerd op de verwachte winst, rekening houdend met rente, belastingen en afwaarderingen van (im)materiële activa. Deze ebitda-methode wordt vaak gecombineerd met de discounted cash flow-methode, die kijkt naar de toekomstige kasstromen.”

Digitaal Vermogen

Ik bepleit al langere tijd dat het nodig is om tot een andere bedrijfswaardering te komen. Een bedrijfswaardering die rekening houdt met de wetten van de relatie-economie. In deze realiteit is een optimale relatie tussen bedrijven en fans/klanten de grootste voorspeller van bedrijfssucces – en zelfs van het voortbestaan van bedrijven. Deze nieuwe manier van vermogen plaatst deze digitale relaties als goodwill op de balans: het Digitaal Vermogen.

Het voordeel van deze manier van waarderen, is dat het een minder volatiel is. Eerder werd deze manier van waarderen al gebruikt bij het bepalen van de waarde van onder meer ID&T en Spinnin’ Records, bekende bedrijven in de muziekindustrie die werden overgenomen. Ze bewijzen dat het Digitaal Vermogen te gelde gemaakt wordt.

Big tech bewijst: data is big business

Ik ben overigens niet de enige die zo’n nieuwe manier van waarderen bepleit. In haar boek Big Tech hekelt Foroohar de grootste tech-bedrijven. Facebook Amazon, Apple, Netflix en Google zouden innovatie in de weg zitten, te veel invloed op beleid hebben, niet genoeg gereguleerd worden, te weinig belasting betalen en de democratie bedreigen.

De auteur stelt dat de echte waarde van deze tech-bedrijven nog lastig te bepalen blijkt. “Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld, en toch hoeven bedrijven die erin handelen de waarde ervan niet in hun jaarrekening te vermelden. Momenteel wordt de geldwaarde van data in jaarrekeningen in de ‘goodwill’ geperst, of, wat vaker het geval is, geheel weggelaten.” Forohaar zou dat willen veranderen, zodat investeerders een beter beeld krijgen van de waarde van tech-bedrijven. “Moet u zich voorstellen dat u de waarde van de activa van GM of Ford niet op hun balans zou kunnen zien.”

Aan de slag met bedrijfswaardering 2.0

Ik hoop dat deze nieuwe manier van waarderen gemeengoed wordt, zodat bedrijfswaarderingen beter gefundeerd worden. Wil jij ook aan de slag met deze nieuwe manier van waarderen? Deze paper helpt je op weg om nog meer uit data te halen en het Digitaal Vermogen van jouw organisatie te verhogen en legt je uit welke waarde data heeft gekregen:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie