Achtergrond: Innoveer of Deen lessen van een supermarktketen

Geschatte leestijd - 3 minuten

Zorg dat je op tijd innoveert of houd op te bestaan. Dat is wat er gebeurde met supermarktketen Deen. Dit kunnen we leren van de supermarktketen als het aankomt op het ontwikkelen van een digitale mindset.

Do or Deen

Supermarktketen Deen houdt op te bestaan, zo werd recent bekend. De supermarkten worden verkocht aan concurrenten Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Jumbo vist achter het net. Deen is opgericht in 1933 – als kruidenierswinkel in Hoorn. Zo’n twintig jaar later had het bedrijf de primeur: Deen lanceerde als eerste in Nederland een zelfbedieningswinkel.

De derde generatie staat aan het roer van het familiebedrijf, dat zo’n 800 miljoen euro jaaromzet wist te realiseren. De directie zag in dat er fors geïnvesteerd moest worden om toekomstbestendig te worden, onder meer in de mechanisering van de online-tak van het bedrijf. Deen, dat in de jaren ’50 nog voorliep op het gebied van innovatie, besloot deze afslag niet te nemen en de supermarkten te verkopen. Het bedrijf had zo’n tachtig filialen, waarvan ongeveer de helft gekocht wordt door Albert Heijn.

Digitale mindset van Deen

Dat de directie van Deen niet wil investeren in digitalisering, blijkt wel uit het interview met BNR: “Onze markt waarin wij opereren verandert razendsnel. Online wordt een steeds groter onderdeel van de omzet en online is bij ons verliesgevend. In de genen van Deen zit dat iedere winkel winst moet maken. Wanneer wij op online toch een toonaangevende supermarkt willen blijven, dan moeten wij daar fors in investeren. En investeren in iets wat verliesgevend is, dat doen wij niet”, aldus Leendert van Eck, algemeen directeur van Deen.

Laten we de redenatie van Van Eck ontleden:

  1. Deen moet investeren in online om winstgevend te worden;
  2. Online is bij Deen op dit moment niet winstgevend;
  3. Deen investeert alleen in winstgevende zaken, dus niet in online;
  4. De directie van Deen verkoopt de fysieke winkels (?!).

De derde stap in deze redenatie – niet willen investeren in niet-winstgevende zaken – is waar de digitale mindset van het bedrijf spaak loopt. Het ontwikkelen van digitale proposities vergt een investering, die zich na verloop van tijd terugverdient. Wie niet investeert in zijn toekomst, kan zijn bedrijf beter opdoeken. En dat is wat Deen ook doet.

Ontwikkel een digitale mindset

Wil je jouw bedrijf niet sluiten? Ontwikkel dan een digitale mindset. Deze artikelen helpen je daarbij op weg:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie