Achtergrond: Hans Timmerman ‘Data krijgt plek op de balans’

Geschatte leestijd - 4 minuten

Data krijgen een plek op de balans. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Hans Timmerman, directeur van Fortierra. In zijn stuk op Dutch IT-Channel legt hij uit hoe we data kunnen waarderen. Dit kan je leren van het betoog van Hans Timmerman.

Data als waarde op balans

“De uitdaging van data is altijd hoe je die data op eenduidige wijze kunt waarderen en daarmee comptabel (telbaar, red.) maakt. Want pas dan kan je die data als een activa op de balans zetten”, aldus Timmerman. Dat is precies de vraag die relevant werd bij toonaangevende verkopen uit de muziekindustrie, namelijk die van ID&T en Spinnin’ Records. Ook bij deze transacties speelde data een grote rol.

“Traditionele bankiers stellen dat bezittingen op een balans van een bedrijf garant staan om een geldlening te verstrekken van dezelfde waarde. Maar hoe moet je digitale bezittingen gaan waarderen?”, vraagt Timmerman zich af.

Digitaal Vermogen

Timmerman omarmt de definitie Digitaal Vermogen om tot een waardering te komen van data. In zijn woorden: “Hoe beter een bedrijf zijn data op een slimme manier kan benutten, hoe meer (toekomstige) waarde de organisatie met die data maakt. En dat kan tot een hogere omzet, een betere marge en een grotere winst leiden.”

“Validatie van elke dataset is een noodzaak. We zijn een periode ingegaan dat niet alleen ‘fysiek kapitaal’ maar kennis, inzichten en ideeën in toenemend mate de werkelijke waarde van een onderneming bepalen. De combinatie van kennis en content die uit beschikbare data kan worden gegenereerd.”

Data als nieuwe olie

Timmerman en ik zijn niet de enigen die geloven dat digitale middelen – net als fysiek kapitaal – een waarde vertegenwoordigen.  Data wordt dan ook niet voor niets vaak de nieuwe olie of het nieuwe goud genoemd. Dit is wat Financial Times-columniste Rana Foroohar in haar recent verschenen boek Big Tech zegt over data als grondstof:

“Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld, en toch hoeven bedrijven die erin handelen de waarde ervan niet in hun jaarrekening te vermelden. Momenteel wordt de geldwaarde van data in jaarrekeningen in de ‘goodwill’ geperst, of, wat vaker het geval is, geheel weggelaten.” Forohaar zou dat willen veranderen, zodat investeerders een beter beeld krijgen van de waarde van tech-bedrijven. “Moet u zich voorstellen dat u de waarde van de activa van GM of Ford niet op hun balans zou kunnen zien.” Een andere reden waarom ze graag meer inzicht in de waarde van data zou willen hebben, is omdat ze de vraag relevant of die waarde herverdeeld zou moeten worden naar de consument/gebruiker/burger.

Digitaal Vermogen in de praktijk

Wil je meer weten over wat Digitaal Vermogen in de praktijk betekent? Of hoe je slim beleid vertaalt naar het verhogen van de bedrijfswaarde? Deze paper uit 2013 helpt je op weg om nog meer uit data te halen en het Digitaal Vermogen van jouw organisatie te verhogen en legt je uit welke waarde data heeft gekregen:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie