Achtergrond: NFT’s het nieuwste verdienmodel voor artiesten en atleten

Geschatte leestijd – 3 minuten

Wat hebben Messi, Beeple en Don Diablo gemeen? Ze zetten NFT’s in als nieuw verdienmodel. Ontdek hoe deze blockchain-oplossing de muziek-, sport- en entertainmentindustrie opschudt.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

NFT’s als nieuwste innovatie

Even een korte uitleg. NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere crypto-currencys. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat. Dat zou de technologie democratischer maken, aldus de bedenkers.

NFT’s zijn, net als het aantal Bitcoin, eindig. Daarom worden NFT’s ook gebruikt om kunst te nummeren en verhandelen, net zoals bij bepaalde schilderijen al gebruikelijk was. Alleen gebeurt dat nummeren nu digitaal en dat is speciaal: digitale kunst was altijd oneindig. Je kan een liedje oneindig keer streamen of een afbeelding oneindig keer downloaden. Dat is ook waar een Bitcoin en een NFT van elkaar verschillen: het een is uitwisselbaar en het andere uniek. Een bitcoin is een bitcoin, zoals een euro een euro is. Perfect uitwisselbaar. NFT’s zijn uniek en genummerd, net zoals schilderijen – en digitale albums als NFT.

Messi, Don Diablo en Beeple met NFT

Nog niet overtuigd van de mogelijkheden van NFT’s? Hopelijk overtuigen Messi, Don Diablo en Beeple je wel:

  • De Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple, zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop. Dat deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies. En dat was niet onverdienstelijk. Het kunstwerk leverde zo’n 58 miljoen euro op;
  • In slechts vier minuten verkocht Don Diablo de film van een digitaal concert (Destination Hexagonia) als NFT voor 600 Ether, omgerekend goed voor zo’n 1,8 miljoen dollar (koers van dat moment, red.);
  • PSG-aanwinst Lionel Messi brengt deze maand drie tot vier NFT’s uit, waardoor fans toegang krijgen tot de ‘Messiverse‘. Misschien een troostprijs voor de Catalaanse club die zich de spits niet meer kon veroorloven?

De Argentijnse superster kreeg van zijn nieuwe voetbalclub PSG (Paris Saint-Germain, red.) zelfs een welkomstgeschenk in fan-tokens van de club ter waarde van 25 tot 30 miljoen Euro (Reuters, red.). In de dagen voor de aankondiging van de sterspeler nam de handelswaarde toe met 1,2 miljard dollar. Het moge duidelijk zijn dat de crypto’s hun weg in de sport gevonden hebben.

Tot slot: NFT is geen quick win

Maar wat je ook doet: vergeet niet dat een NFT geen quick win is, maar een middel om fan-contact te realiseren. Een optimale relatie met je fans is uiteindelijk bepalend of je een winnaar of verliezer bent in de relatie-economie. Doe dus je voordeel met NFT’s om het contact met fans nog slimmer te organiseren. Dan wordt je NFT vanzelf meer waard. In onderstaand interview vertel ik je er meer over.

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie