De toekomst van AI (kunstmatige intelligentie) 2022 en verder

Geschatte leestijd - 4 minuten

Hoe gaan bedrijven komend jaar om met AI (kunstmatige intelligentie)? Zal deze technologie de wereld veranderen of worstelen organisaties nog steeds om aanzienlijke waarde te halen uit deze buitengewoon complexe technologie? Venture Beat durft te voorspellen waar de kansen voor AI voor dit jaar liggen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

AI – voorbij de hypecycle

Herinner je je Gartner’s Hype Cycle nog? Veel innovaties maken een bepaalde cyclus door. Van hype tot belofte tot een product of oplossing die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor AI.

Gartner’s Hype Cycle

Gartner maakte een Hype Cycle voor Artificial Intelligence voor 2021 en die zag er als volgt uit:

Hype Cycle voor Artificial Intelligence

In bovenstaande voorspelling is duidelijk te zien dat de meeste AI-ontwikkelingen op de helling van de Innovation Trigger-curve en op de Peak of Inflated Expectations zijn. te vinden. Veel AI-toepassingen zijn op dit moment nog steeds meer een hype dan realiteit; Gartner verwacht dat het twee tot vijf jaar zal duren voordat bedrijven ze ten volste benutten.

Kansen voor AI

Ondanks deze voorspelling van Gartner, durft Venture Beat te hopen op meer succesvolle AI-toepassingen bij bedrijven. “Bij grote bedrijven is het moeilijk om iemand te vinden die niet experimenteert met AI in een of andere vorm. Deze ontwikkeling verplaatst zich rap naar kleine en middelgrote bedrijven. De vraag is waar AI komend jaar het meeste succes zal laten zien en hoe deze successen worden behaald.”

Bernard Marr, technologisch adviseur, verwacht dat AI in 2022 al voor een doorbraak kan zorgen in de manier waarop we werken met- en gebruikmaken van data. Steeds meer professionals gebruiken AI om de productiviteit te verbeteren. Dat komt mede door nieuwe technieken als no-code of low-code. AI vindt zijn weg naar administratieve taken zoals marketing en engineering, en zelfs op juridisch en financieel gebied. Ik sluit me aan bij Barr: AI gaat een grotere rol spelen in marketing. Het zorgt er mede voor dat er automatisch en gepersonaliseerd contact met fans mogelijk is; de succesformule voor het eindspel in de relatie-economie.

Noodzaak tot AI voor eindspel

Dat brengt me om op de reden waarom je als merk niet meer om AI heen kan. Een artiest, merk, sporter of festivalorganisatie met (honderden) duizenden fans kan simpelweg niet elke fan-relatie handmatig onderhouden. AI helpt je daarbij.

Het realiseren en onderhouden van connecties, die jouw doelen en doelstellingen uit het Business Acceleration Framework behalen, vormen de hoofdmoot. De fan of klant van een merk en de onderlinge relatie in het ecosysteem staat in het beleid centraal. De inzet van bots via Messenger-apps op basis van dit beleid om de relatie te optimaliseren is een logisch gevolg.

Kunstmatige intelligentie is het automatisch aanbrengen van context in data. Bots en intelligentie zijn onlosmakelijk verbonden. Het gebruik van een bot met het oog op marketing-, communicatie- en/of verkoopdoeleinden kent bijna oneindige mogelijkheden. In de opmaat naar de intelligentie van een bot heb je echter bergen data nodig. De data die hiervoor nodig is, komt uit het ecosysteem van de organisatie en daarbuiten. AI helpt je om deze data te benutten. Hoogste tijd dat we voorbij de hype zijn en AI van waarde maken voor iedere organisatie.

Lees ook

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie