Achtergrond: Gaat crypto de muziekindustrie achterna?

Geschatte leestijd - 3 minuten

Inmiddels ben ik zo’n 30 jaar actief in de muziekindustrie. Ik zag hoe het downloaden van muziek de industrie veranderde, evenals de opkomst van streaming. Maakt de wereld van cryptovaluta dezelfde ontwikkeling door als de muziekindustrie eerder deed?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Muziekindustrie veranderde door relatie-economie

Tyler Cowen beschrijft in een opinie-stuk op Bloomberg hoe de wereld van cryptovaluta zich op dezelfde manier kan ontwikkelen als de muziekindustrie. Nog even in een notendop hoe de muziekindustrie zich ontwikkelde de afgelopen 20 jaar:

  • Artiesten zijn niet langer afhankelijk van radiostations of platenlabels om door te breken, maar kunnen direct in contact komen met hun fans via social media;
  • Dankzij streaming-platformen als Spotify en Apple Music is het mogelijk om inkomsten uit muziek te genereren en een relatie te onderhouden met fans;
  • Sterker nog: de fan-relatie is het belangrijkste goed in de relatie-economie waarin we ons nu bevinden. Artiesten die telkens nieuwe technologie (zoals chatbots) ontdekken en inzetten om die fan-relatie te optimaliseren, zijn de winnaars van morgen.

Crypto: macht naar platform of artiest?

Cowen beschrijft de manier waarop we nu muziek consumeren. We luisteren ofwel naar artiesten die bekend zijn (zoals The Beatles) ofwel naar labels (zoals Blue Note) waarvan we geloven dat er goede muziek gemaakt en afgespeeld wordt. Met andere woorden: we kiezen voor een aggregator of voor een specifieke artiest. Het laatste lijkt waarschijnlijker: we luisteren immers naar The Beatles op vinyl, Spotify en als MP3.

Dezelfde ontwikkeling kan zich voordoen voor cryptovaluta, verwacht de Amerikaanse econoom in zijn stuk. De gemiddelde consument zou crypto als zodanig te complex kunnen vinden en daarom kiezen voor aggregators en platformen, die de consument ontzorgen. Zo’n centrale structuur zou echter de (decentrale) voordelen van Web3 in de wegzitten.

De focus zou ook kunnen (en moeten) liggen op de crytovaluta zelf, zoals Bitcoin of Ethereum. Munten of toepassingen die succesvol een relatie met hun publiek opbouwen, profiteren in die structuur het meeste. Eigenlijk net zoals de muziekindustrie op dit moment functioneert:

“Consumenten zouden cryptovaluta op verschillende manieren kunnen gebruiken of bezitten. Vergelijk het met de manier waarop men op dit moment naar muziek luistert: op lp’s, cd’s, mp3’s en streamingdiensten. Zoals je nu afspeellijsten deelt, kunnen cryptogebruikers hun eigen tokens (valuta’s) uitgeven. Daardoor kunnen ze zelfs als eigen bank dienen, door zelfstandig leningen uit te geven.”

Tyler Cowen op Bloomberg.com

Het is een interessante gedachte, die ik graag met jullie deel. Het laat zich ook vertalen als de vraag: wat kan een crypto-ondernemer leren van de muziekindustrie? Deze 150+ stukken helpen je hierbij op weg …

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Ook verkrijgbaar bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie