Waarom je ‘rest-data’ goud waard kan zijn

Geschatte leestijd - 4 minuten

Vandaag de dag generen bedrijven grote hoeveelheden data. Toch wordt lang niet alle data op een juiste manier (her)gebruikt. Veel bedrijven zien makkelijk af van hun ‘rest-data’. Dat is zonde, want een deel daarvan kan goud waard zijn. In dit artikel lees je hoe dat zit.

Waardevolle data

Voor een lange tijd begrepen alleen de zogenaamde FAANG-bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix & Google) dat alle data waardevol is. Het is voor die bedrijven zelfs de primaire bron van inkomsten. Jarenlang investeerden deze organisaties in adequate technologieën voor dataverzameling. Door nieuwe technologische ontwikkelingen, is het voor kleinere bedrijven nu ook mogelijk hun data nog optimaler te gebruiken.

Volgens de Harvard Business Review zijn de volgende vier stappen belangrijk als je efficiënt gebruik wil maken van je bedrijfsdata:

  1. De eerste stap in dit proces is het verdiepen in je datagebruik. Stel kritische vragen over hoe je bedrijf data verwerkt. Kijk naar hoe de data wordt opgeslagen en wat ermee wordt gedaan. Op een duurzame manier informatie verwerken, kan in de toekomst financieel goed uitvallen.
  2. Stap twee is het afkijken bij andere bedrijven. Het is een cliché, maar het is wel waar: beter goed gejat, dan slecht bedacht. Inventariseer hoe bijvoorbeeld opkomende tech-bedrijven met hun data omgaan. Dit gebeurt vaker op een efficiëntere manier. Een ander advies is om het nieuws en trends omtrent dataverwerking te volgen.
  3. Als derde stap is het verstandig om op zoek te gaan naar goede dataverwerking-tools. Het advies: kopen in plaats van bouwen. Hoewel veel bedrijven intern aan de slag gaan met het maken van deze tools, blijven resultaten vaak uit. Zoek een bedrijf dat gespecialiseerd is op dit gebied en durf te investeren.
  4. De laatste stap is het opslaan van alle data. Alle verzamelde informatie kan op een later moment nuttig zijn. Zowel voor interne doeleinden als financieel. Oliemagnaat Rockefeller gaf jaren geleden al het goede voorbeeld. In plaats van zijn restproduct te verwaarlozen, besloot hij duurzaam om te gaan met de ‘onbruikbare’ grondstoffen. Rockefeller verkocht zijn rest-product aan kaarsenfabrieken en de farmaceutische industrie.

Goede voorbeelden

Er zijn voldoende voorbeelden te noemen van bedrijven die begrijpen hoe waardevol data is. Organisaties als Spinnin’ Records en Neymar Jr. hebben op hun eigen manier bewezen hoe om te gaan met data. Hoewel Spinnin’ en Neymar Jr. vanzelfsprekend qua bedrijfsvoering enorm verschillen, zijn het noemenswaardige voorbeelden.

Zo werd Spinnin’ in 2017 voor ruim 100 miljoen dollar verkocht aan Warner Music Group (WMG). Door het delen van netwerk, kennis en ervaring van Spinnin’ Records, ontstaan ‘Economies of Scale’ en ‘Economies of Learning’. Belangrijke motieven bij strategische overnames en de transacties die daaruit voortvloeien. Neymar Jr. is naast voetballer ook een merk. De totale geschatte waarde van zijn relaties is 2 miljard euro bij honderd procent inzet van het potentieel. Dat is een astronomisch bedrag, dat illustreert dat fans goud waard kunnen zijn.

Conclusie

Het gebruik van data creëert veel voordelen voor de bedrijfsvoering. Ook de zogenaamde onbruikbare informatie is potentieel goud waard. Om alles ten volste te benutten heb je een raamwerk nodig als het Business Acceleration Framework. Onderzoek en zie wat het raamwerk voor jouw bedrijf kan betekenen.

Lees ook


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie