Column: Echte fans of robots?

Geschatte leestijd - 3 minuten

Denk je dat vanaf het moment dat Facebook vorig jaar Oktober is begonnen met zijn netwerk op te schonen van twijfelachtige’ fans, dat bedrijven, organisaties en merken eindelijk het belang van echte relaties met fans beginnen te begrijpen? Bedrijven, organisaties, merken en ook artiesten zijn nog steeds bereid om hun reputatie, (financiële) waarde, integriteit, ethiek, vertrouwen, de relatie met fans en klanten op het spel te zetten voor een paar honderd of een paar duizend ’twijfelachtige’ fans op bijvoorbeeld Facebook.

Snelle groei

Heb je ooit gekeken naar een Facebook-pagina van een artiest, die onlangs heel hard groeide? Wanneer je dergelijke Facebook-paginas bekijkt, zie je dat ze duizenden fans in een zeer korte tijd hebben verkregen.

In eerste instantie denk je misschien dat deze artiesten echt weten hoe ze het sociale media spel moeten spelen en dat ze echt bezig zijn met het opbouwen van een community. Echter, wanneer je een en ander dubbel gaat controleren zul je zien dat de betrokkenheid van de artiesten op dergelijke Facebook-paginas laag is, en dat dergelijke paginas zelfs niet-bestaande fans hebben, ook al hebben dergelijke pagina’s duizenden of miljoenen fans.

Vreemd gedrag

Wanneer je een aantal van de ‘likes’, die deze artiesten hebben ontvangen op recente berichten gaat bekijken, dan wordt het al snel duidelijk dat ze vaak uit een land vreemd zijn, waar de artiest nog geen voet aan de grond heeft, en ook zie je steeds dezelfde inhoudelijke reacties terug komen bij verschillende ’status updates’, die door de artiesten van dergelijke pagina’s zijn geplaatst. Het is dan zeer waarschijnlijk dat dit robots zijn.

De grote getallen van dergelijke artiesten Facebook-paginas met robots zouden moeten leiden naar optredens, verkoop van muziek en merchandise enzovoorts. Hoe kunnen de robots dan de juiste doelgroep zijn? Komen zij naar optredens, kopen zij merchandise, downloaden of streamen zij muziek? Hoe betalen deze robots dan? Waarschijnlijk moet de clubeigenaar of de evenementen-organisatie bloeden bij de boeking van de artiest.

Investeren

Opbouwen van een gemeenschap vergt tijd en investeringen. Luisteren naar, het deelnemen aan en anticiperen op de gegevens, die ontstaan in de zogenaamde ‘conversaties’ en ‘interacties’ is eigenlijk waar het allemaal bij social media om draait. Net het echte leven dus. ‘Dubieuze getallen’ worden trouwens nu al vaak gedefinieerd als ’twijfelachtige gegevens’ en daarmee wordt de zakelijke reputatie ook ‘twijfelachtig’.

Het inkopen van ’twijfelachtige fans’ is kortzichtig, als je de spelregels van social media begrijpt. Voor degenen, die het niet weten trouwens, het is in directe overtreding met de algemene voorwaarden van Facebook. Daarnaast, is het niet te vergeten, ook verspilling van geld. Uiteindelijk zal Facebook steeds haar netwerk blijven zuiveren. De gekochte robots zullen continue uit het netwerk van Facebook worden verwijderd en de waarde van de pagina met robots binnen Facebook zal devalueren in de breedste zin van het woord. Als artiest zal je financieel devalueren, maar vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen als ze door krijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots … Het is de kwaliteit van het netwerk dat op termijn de waarde bepaalt en niet de kwantiteit. Het is maar dat je het weet …

# Deze column is verschenen in het Augustus 2013 nummer van DJMag Nederland

Lees ook

→ Het eindspel van de dance industrie

—–

Binnenkort beschikbaar. Als eerste jouw digitale exemplaar ontvangen?

→ Schrijf je hier in …

—–

Lees ook

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–

Supporters Digitaal Vermogen

 


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie