Data: Coronavirus wereldwijd in beeld (dagelijkse update)

Geschatte leestijd – 3 minuten

Het coronavirus (COVID-19) leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Hier vind je actuele informatie op basis van data. Het coronavirus volgen in getallen? Vind onderstaand verschillende live dashboards en statistische duiding van het virus. De data wordt regelmatig geüpdatet.

Coronavirus data

Datawetenschappers buigen zich over de vraag hoe de pandemie van het coronavirus zich ontwikkelt. Voorspellen van het virusverloop blijft nog een vak apart. Vooral monitoring op basis van een combinatie van verschillende databronnen is op dit moment aan de hand.

Een gedetailleerder overzicht van veel coronavirus data. Onderstaand een dashboard van de Johns Hopkins University dat voor het eerst gepubliceerd werd op 19 Februari 2020. Iedere paar uur wordt het bijgewerkt. Vooral rechtsonder staat een interessante grafiek waar je de relatie tussen bevestigde besmettingen in China en de rest van de wereld staat. Ook de relatie met het aantal personen dat beter wordt is hier zichtbaar.

Dagelijkse updates van de data in bovenstaand dashboard

* De data uit de dashboards en grafieken zijn afkomstig uit verschillende databronnen zoals Johns Hopkins University, Centers for Disease Control, World Health Organization, Statista, China Center for Disease Control & Prevention, Google News, Information is beautiful, New York Times en The Guardian.

Mocht je zelf aan de slag willen met de bovenstaande data dan kun je hier alle data vinden.

Flattening the curve

Flattening the curve: dat is de term die wordt gebruikt om de groei te laten afvlakken. China is het ogenschijnlijk gelukt de toename van de besmettingen af te vlakken. De rest van de wereld is net aan het exploderen in toename van aantal besmettingen. De exponentiële groei van het aantal besmettingen is de afgelopen drie tot vier dagen goed zichtbaar. De grafiek is van 26 maart 2019 en is een uitvergroting van de sectie van het onderstaande dashboard.

Duiding data coronavirus

Duiding vindt plaats wanneer men erkent dat er een verschil is tussen het perspectief van een bepaalde bron en hoe deze bron dit perspectief probeert te beschrijven. Het is een actief en oneindig proces waarin je probeert te begrijpen wat de bron precies bedoeld.

Belangrijk rondom de data die vrijkomt bij het coronavirus is dat er duiding plaatsvindt. De site Information is beautiful doet een goede poging. Onderstaande grafieken geven een inzicht in de status van het virus. Hoeveel mensen beter worden van het coronavirus, hoeveel komen te overlijden en wat de besmettingsratio ten opzichte van het aantal personen dat overlijd in elk land is. Elke per dagen wordt deze infographic geüpdatet.

Corona virus datapack
Update 17 juli 2020

Voorspellingen op basis van data

Door populatiegroeimodellen los te laten op wereldwijde coronadata zijn Eindhovense datawetenschappers mogelijk in staat om het te verwachten aantal nieuwe besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus te berekenen voor de nabije toekomst.

De modellen zijn nog lang niet accuraat, maar geven wel een eerste beeld. Voor twaalf landen  – China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Frankrijk, VS, Canada, Spanje, België, Duitsland, Zwitserland en Nederland – proberen ze nu dagelijks een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling te maken van één tot drie dagen vooruit. Voor een deel ook een schatting van het maximaal aantal bevestigde infecties. Aan de hand van de dagelijkse nieuwe data verbeteren ze voortdurend hun modellen om de geschatte aantallen betrouwbaarder te maken. De komende tijd zal hun model nauwkeuriger worden.

Voorspellende data coronavirus
Data van data scientists van de TU Eindhoven – check hier de updates

Voor China, Zuid-Korea en Iran slaagden de wetenschappers van de TU Eindhoven erin een inschatting te maken voor het aantal nieuwe besmettingen door het virus voor de eerstvolgende drie dagen. Dit met een nauwkeurigheid van ruim 81 procent.

De afgelopen weken maakte TUE Eindhoven dagelijks een nauwkeurige, meerdaagse voorspelling van het aantal bevestigde infecties en doden voor maar liefst 24 landen en 4 Nederlandse provincies. Bij een deel ervan schatte hij bovendien het uiteindelijke maximum aantal bevestigde infecties. Voor Nederland constateerde de TUE als één van de eersten dat de afvlakking definitief was ingezet voor het aantal infecties en maakte de TUE de eerste publieke schatting voor het maximum.

Data van het RIVM

Ook het RIVM geeft regelmatig data vrij. De besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland, dus het aantal personen dat een al besmet persoon aansteekt, ligt onder of op de één volgens het RIVM. De eerste gunstige signalen.

Toch onderstreept het RIVM dat het cijfer gebaseerd is op een schatting. Er is nog veel onzekerheid omdat er onvoldoende data beschikbaar zijn. De afvlakking van de uitbraak wordt “wellicht veroorzaakt doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden”.

Het ziet er volgens het RIVM naar uit dat de maatregelen er toe hebben geleid dat een coronapatiënt het virus niet meer aan minstens twee anderen overdraagt, zoals eerst het geval was. Dat is gunstig, omdat dat volgens het RIVM betekent dat de intensive care in Nederland het aantal zeer zieke patiënten aankan. “De exponentiële groei van de uitbraak is daardoor naar alle waarschijnlijkheid tot stilstand gebracht.”

Databronnen coronavirus

De overzichten zijn near real time dat houdt in dat de informatie binnen enkele uren of een dag steeds worden geüpdatet. De context rondom het coronavirus wordt op deze manier redelijk zichtbaar. Uiteraard met een voorzichtige bandbreedte. De verschillende dashboards en grafieken worden namelijk op verschillende tijdstippen geüpdatet.

>> Lees hier ‘Hoe epidemieën zijn te vergelijken met virale campagnes’

Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek