Data: Coronavirus wereldwijd in beeld (dagelijkse update) 2021

Geschatte leestijd – 3 minuten

Het coronavirus (COVID-19) leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Hier vind je actuele informatie op basis van data. Het coronavirus volgen in getallen? Vind onderstaand verschillende live dashboards en statistische duiding van het virus. De data wordt regelmatig geüpdatet.

Wereldkaart met coronabesmettingen juli 2021
Data WHO 14 juli 2021


Coronavirus data

Datawetenschappers buigen zich over de vraag hoe de pandemie van het coronavirus zich ontwikkelt. Voorspellen van het virusverloop blijft nog een vak apart. Vooral monitoring op basis van een combinatie van verschillende databronnen is op dit moment aan de hand.

Een gedetailleerder overzicht van veel coronavirus data. Onderstaand een dashboard van de Johns Hopkins University dat voor het eerst gepubliceerd werd op 19 Februari 2020. Iedere paar uur wordt het bijgewerkt.

Dagelijkse updates van de data in bovenstaand dashboard

* De data uit de dashboards en grafieken zijn afkomstig uit verschillende databronnen zoals Johns Hopkins University, Centers for Disease Control, World Health Organization, Statista, China Center for Disease Control & Prevention, Google News, Information is beautiful, New York Times en The Guardian.

Mocht je zelf aan de slag willen met de bovenstaande data dan kun je hier alle data vinden.

Flattening the curve

Flattening the curve: dat is de term die wordt gebruikt om de groei te laten afvlakken. Zie onderstaand de vergelijking van verschillende landen. De landen waar het vaccinatieprogramma op stoom is daar is een duidelijke daling te zien van het aantal besmettingen. Ondanks de vaccinatiegraad in de verschillende landen laait het virus toch op. De delta-variant zorgt in veel landen voor een groei van het aantal besmettingen.

Coronavergelijking landen juli 2021
Update 14 juli 2021

Duiding data coronavirus

Duiding vindt plaats wanneer men erkent dat er een verschil is tussen het perspectief van een bepaalde bron en hoe deze bron dit perspectief probeert te beschrijven. Het is een actief en oneindig proces waarin je probeert te begrijpen wat de bron precies bedoeld. Uiteraard is de hele context van data op globale schaal nog in ontwikkeling maar het eerste voorzichtige beeld is aan het ontstaan. 

Corona besmettingen per land juli 2021
Besmettingen coronavirus wereldwijd 14 juli 2021

Met bijna 188 miljoen besmettingen wereldwijd, want daar loopt de teller naar toe en 4 miljoen doden kunnen we langzamerhand stellen dat er echt iets aan de hand is. Van de besmetten hebben 4 op de 5 ‘milde’ klachten, wordt 1 op de 7 opgenomen in het ziekenhuis en heeft 1 op de 20 ernstige klachten. Elk besmet persoon besmet ongeveer 1,5 tot 3,5 persoon. Waarvan 0,7 tot 3,4 procent overlijd.

Corona doden per land juli 2021
Coronavirus infecties en doden per 14 juli 2021

Vaccinatie tegen coronavirus

Corona vaccinaties wereldwijd juli 2021
Vaccinaties wereldwijd 14 juli 2021

De Arabische Emiraten, Chili en Israel zijn koploper als het gaat om toegediende vaccinaties en volledige vaccinaties.

Kijk voor alle data rondom het Nederlandse vaccinatieprogramma hier.

Totale context coronavirus

Corona is op dit moment 1,5 keer dodelijker dan HIV/AIDS kijkend naar het gemiddeld aantal doden per dag. Tweederde van de dodelijke slachtoffers zijn man. 50 procent van de overledenen hebben drie of meer onderliggende aandoeningen. Ongeveer een kwart heeft een onderliggende en ongeveer een kwart heeft twee onderliggende aandoeningen. 1 op de 10 overledenen heeft een hartaandoening en 1 op de 12 heeft diabetes. De overgrote risicogroep (wereldwijd ongeveer 95 procent van alle overledenen) heeft de leeftijd van 60+.

CoronaVirus DataPack 2021-01
Overzicht data corona virus wereldwijd

Belangrijk rondom de data die vrijkomt bij het coronavirus is dat er duiding plaatsvindt. De site Information is beautiful doet een goede poging. Onderstaande grafieken geven een inzicht in de status van het virus. Hoeveel mensen beter worden van het coronavirus, hoeveel komen te overlijden en wat de besmettingsratio ten opzichte van het aantal personen dat overlijd in elk land is. Elke paar dagen wordt deze infographics geüpdatet.

Andere interessante data

Coronavirus COVID19 gevaarlijkste activiteiten
Gevaarlijkste activiteiten

Databronnen coronavirus

De overzichten zijn near real time dat houdt in dat de informatie binnen enkele uren of een dag steeds worden geüpdatet. De context rondom het coronavirus wordt op deze manier redelijk zichtbaar. Uiteraard met een voorzichtige bandbreedte. De verschillende dashboards en grafieken worden namelijk op verschillende tijdstippen geüpdatet.

>> Lees hier ‘Hoe epidemieën zijn te vergelijken met virale campagnes’


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek