Dancefair 2017 – Hoe een dj zich moet organiseren

Geschatte leestijd - 2 minuten

Dancefair is voor iedereen die serieus met DJ-en, muziek en/of produceren bezig is. Op beginnend en gevorderd niveau. Dancefair is tevens voor professionals die hun beroep uitoefenen in de muziekindustrie of dit ambiëren. Tijdens Dancefair 2017 deed ik voor de Dutch DJ Foundation een workshop/masterclass ‘Hoe een dj zich moet organiseren’.

Het verleden

In het verleden was de primaire rol van een manager het adviseren van (en bemiddelen voor) een dj over aangelegenheden met betrekking tot de muziekindustrie. De manager moest vooral beschikken over een sterke kennis van de muziekindustrie en hoe die werkt. De meest succesvolle managers hebben ervaring met de industrie en beschikken over veel contacten. Deze kennis maakt de manager niet alleen waardevol voor de dj, hij is tevens de belangrijkste persoon in diens professionele leven.

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de manager was tot voor kort het veiligstellen van een platencontract voor de dj. Nadat een label een aanbod deed, onderhandelde de manager over de overeenkomst. Het was de taak van de manager om de belangen van de dj te behartigen met betrekking tot de overeenkomst. Nadat het contract was ondertekend, was de manager ervoor verantwoordelijk dat de bepalingen uit de overeenkomst werden nageleefd. Na het platencontract kwamen andere partijen, zoals muziekuitgeverijen, in beeld.

Het nu

Nu de dance-industrie een compleet digitale industrie is geworden – waarbij alle spelers in het nieuwe spel op zoek zijn naar hun nieuwe rol  – behoort het tot de voornaamste taak van de manager om een digitale strategie te ontwikkelen en de organisatie – plus het Umfeld van de organisatie – daarop in te richten. Een manager nieuwe stijl heeft verstand van de digitale wereld en beseft dat hij digital first moet handelen.

Zonder een digital first strategie heeft de dj van nu geen bestaansrecht. Het is vandaag de dag van levensbelang om de organisatie van een dj aan te passen op de digitale realiteit. De overeenkomsten met alle spelers uit de industrie dienen aan te sluiten op de strategie.

Download hier de presentatie: Dancefair 2017 – Hoe een dj zich moet organiseren


Lees ook

boek download edm en de digitale wereld.001

Beluister en bekijk ook

Beluister hier het eerste deel van het boek Digitaal Vermogen
Bekijk hier de masterclass ‘EDM en de Digitale Wereld’