Onmisbare merken en hun websites

In de managementsamenvatting van het onderzoek van het EurIB Onmisbare merken Top 100 is het volgende te lezen:

In 2011 heeft EURIB/ European Institute for Brand management voor de vierde keer onderzoek gedaan naar de vraag welke merken Nederlandse consumen- ten als onmisbaar ervaren. De waarde van deze onderzoeken wordt bevestigd door recent onderzoek van Batra, Ahuvia en Bagozzi1, die concluderen dat on- misbaarheid een essentieel aspect van merkkracht is. In dit rapport zijn de on- derzoeksresultaten van 2011 samengevat, waarbij regelmatig een link wordt gelegd met de onderzoeksresultaten uit 2008, 2009 en 2010.

De top-3 van Onmisbare Merken 2011 wordt gevormd door HEMA, Kruidvat en Bol.com. Bol.com is met de derde positie de meest opvallende stijger. Daarnaast zijn iDeal en Buienradar.nl twee opvallende nieuwe binnenkomers in de top-10. Bij mannen staat voor de vierde keer op rij het NOS journaal op één. Bij vrouwen doen retailmerken het vooral erg goed. In 2010 zagen we dat merken met een prijspropositie het goed deden; dit jaar is de stijging van die merken een halt toegeroepen. Winkels moeten zich steeds meer afvragen wat hun on- derscheidende waarde is ten opzichte van webshops; een lage prijs concurreert immers direct met webshops. De onmisbaarheidscore van internetgerelateerde merken nemen nog steeds toe. Alleen Hyves lijkt onder druk te staan van Facebook.

DDMCA heeft voor #D2W naar de merken uit het EurIB onderzoek en de websites van deze merken bekeken hoe het er voor staat. Hieronder is een eerste bevinding te zien van een tiental merken uit de Top 10 (met uitzondering van Google). De volledige lijst en rapporten worden binnenkort gepubliceerd.

De website score is een cijfer op een schaal van 100 punten, dat de prestatie op het gebied van internetmarketing vertegenwoordigt. Het algoritme is gebaseerd op 50 criteria, waaronder zoekmachine gegevens, structuur van de website, prestatie van de website en andere relevante zaken.

Een score lager dan 40 betekent dat er op veel gebieden valt te verbeteren. Een score boven de 70 is een goed teken en het betekent dat de website hoogstwaarschijnlijk goed is geoptimaliseerd.

Onmisbare merken en hun websites
Onmisbare merken en hun websites

#D2W heeft de links van websites van de merken op Facebook geteld. In de tabel vindt je het aantal keren dat een link van de website van een merk gedeeld is, geliked is en voorzien van een comment. In onderstaande tabel en grafiek is een rangschikking van de diverse merken tot stand gekomen.

Tabel onmisbare merken links van hun websites op Facebook
Tabel onmisbare merken links van hun websites op Facebook*

Als je de merken in een grafiek weergeeft dan zie je dat Buienradar veruit de meeste likes genereerd met hun website. Hekkensluiter is Ideal.

Grafiek onmisbare merken en hun websites op Facebook
Grafiek onmisbare merken en hun websites op Facebook*

* Data is tot stand gekomen met behulp van de API’s van Google en Facebook.

Andere mogelijk interessante website reports: